Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

30 d’oct. 2007

Le Patron Bunny, 200m MD+ Ae (Canalda, Solsonès)


Fem la primera repetició d'aquesta via que en LLuís va dedicar a en Bunny, enamorat de Canalda i de tants llocs de Catalunya i Espanya. Aprofitem l'escalada per alliberar l'L4 quedant en 6b+. Via canaldera amb tots els ingredients on caldrà donar el 'callo', amb una inèdita escalada en placa al quart llarg. L'entrada de la via ha quedat expo igual que el pas d'artifo del darrer llarg on ens costarà arribar al parabolt. La roca en general és molt bona excepte trams puntuals i l'L3. La ressenya és molt acurada i ens permetrà trobar l'itinerari tot i que sovint costi veure les assegurances. A més dels tascons, jo recomanaria algun friend mitjà i algun alien per tenir més recursos.

Activitat realitzada el 12/09/07 amb Lluís Parcerissa



Topo i vistes de Canalda i, a sobre a l'esquerra, la paret del Llop Blanc (Foto:EduPlana)

Altres vies fetes a Canalda són (de menys a més dificultat i compromís):
Via de la Rita (170m 6a+ o V+/Ae), de dificultat moderada i ben assegurada als passos claus tot i que va bé portar els aliens i algun friend mitjà per evitar algun 'aleje'.
Fills del Vent (210m 6a+), ideal per iniciar-se al tipus d'escalada a la paret (veure post sobre el reequipament)
La Pota Boja (150m V/V+), sortint per l'últim llarg de la Si tens set i no tens vuit (6a expo), via de tall clàssic on haurem de portar tascons i friends fins al 2.
Raspinell (160m 6b o V+/Ae), itinerari de tall clàssic però ben equipat on els aliens ens poden ser útils per reforçar algun pas.
Directa Estel (100m, 6a+ o V+/Ae), de les més recomandes tot i que hi ha 'tirades' entre assegurances amb caiugdes 'rapiseres'.
Dimensió Aproximada (200m, 6a i A2e), excel.lent itinerari agoserat, ben equipat i menys exposada que moltes de les anomenades fins ara. Dificultat mantinguda.


Escalant la via Dimensió Aproximada (Foto:RaquelAlcaide i EduPlana)


Escalant l'últim llarg de la via Raspinell (Foto:XescoMas)

Prima, 210, 6b+ o 6a/A1 (El Roget, Pedraforca)

***

AL LLORO! Veure comentaris, s'ha retirat les xapes de l'últim llarg

Una gran via, exigent però i amb el grau ajustat, sobretot els darrers dos últims llargs. Excepte l'L2 i L5 la via pràcticament està equipada. El tram clau és la part superior de l'L5 que l'haurem de protegir. Adjunto topo amb les assegurances que hi ha.

De material, nosaltres vam passar amb un joc de tascons i un joc de friends repetint nº mitjans i grans. Els aliens quasi que no calen.

Topo i paret del Roget (Foto:EduPlana)

L'accés el fem, passat Saldes, pujant la pista en direcció a l'antiga mina a cel obert, fins on el cotxe ens ho permeti, i d'allà a peu (un corriol per una canal pedregosa ens portarà fins quasi la base de la paret, d'allà flanquejar i buscar el peu de via. Camí evident): 30'
Per trobar el peu de via només ens caldrà situar-nos a la vertical de les fissures superiors. La via comença per una placa molt compacta (passos de 6a més que de V+,..hi ha línies a dreta i esquerra per trams més fàcils).
El descens es fa rapelant per la mateixa via.

Activitat feta el 9/09/07 amb l'Analisa González

Una anècdota, resulta que els primers en repetir la via van ser en Xuxe i el Vete (cordada solsonina per entonomàsia), i així com són, que com no sabien que el descens es feia rapelant ells van tirar amunt i au, després a peu... un llarguet més d'escalada... quan ets a la R6 i coniexent-los, no t'estranya gens que tiressin amunt!

Escalant el primer i segon llarg (Foto:EduPlana)

Escalant el quart i cinquè llarg (Foto:EduPlana i AnalisaGonzález)

26 d’oct. 2007

Comando Zeretà, 100m 6c o V+/A1 (Paret del Grau, Coll de Nargó, Alt Urgell)


Curt però interessant itinerari, una de les poques opcions d'escalada semiequipada a la Paret del Grau junt amb la Xorreres amb Nesquik i la Fissura de cal Titolis. Via de tall clàssic on passarem apurant el lliure o practicant l'artifo algo laboriós. Adjunto ressenya amb el grau dels aperturistes, bastant desfassat: L1 pas de bloc tipus 6b, L2 grau molt ajustat i el desplom de l'L3 deu rondar el 7a/b.... Vam fer servir aliens, algun tascó mitjà i pot anar bé algun friend mitjà. Estrep recomanable si no es passa en lliure.

Per info completa de les vies de la Paret del Grau i de Coll consulteu http://colldenargo.blogspot.com/. També recomanables la No t'ho perdis (6a+, 6c+, 6c, 5a), Esperó dels Maneirons (6a+, 6b, 5c, 5a), Sui Generis (6c+, 6a+) i l'Expedient Obert (6b+, 6b+,6b+), totes elles ràpides i esportives (molt equipades) on podem passar amb corda simple (70m).

Activitat realitzada amb l'Oscar Solé el 13/10/07

Topo de la Comando Zeretà (Foto:EduPlana)

Paret del Grau i escalant el primer llarg de la No t'ho perdis (Foto:EduPlana)

25 d’oct. 2007

Tuse de Remuñe (Vall de Remuñe, Benasc)

Pujant al Tuse de Remuñe per la ruta normal (fins al Portal del mateix nom i resegüint l'aresta fins al cim) t'apareix, com una visió, el vertical descens directa del cim cap a la vall.. no vam trigar ni quinze dies en anar-ho a provar en el que va ser la darrera sortida de la temporada 2006. Poder realitzar aquest itinerari amb neu fins a cotes properes a la carretera ha de completar un descens, en si mateix, trepidant.

(Foto:EduPlana)

Dificultat: S3-S4 i un tram d'S5
Desnivell: 800m fins als ibons i 1253m des de la carretera
Data d'activitat: 2/06/06
Itinerari: Des dels últims ibons de la vall de Remuñe, l'itinerari consisteix en una sèrie de resalts amb pendents que oscil.len entre els 20 i els 45º. En general, l'amplada de les pales i el fet que acabin en cubetes en disminueix l'exposició però la seva verticalitat en conjunt és notòria. El tram més exposat és un ressalt intermig estret on trobarem la màxima pendent del recorregut.


Itinerari de descens des de l'aresta del Tuse de Remuñe i des dels darrers ibons de Remuñe (Foto:EduPlana)


Informació clau:
* La vall de Remuñe està força exposada als allaus, pel que és important assegurar l'estabilitat de la neu no només de l'itinerari sino del conjunt del traçat.
* Com és habitual haurem d'esperar a final de temporada per trobar la neu ben estabilitzada. Però com l'orientació de l'itinerari és S-SE, per trobar la neu en bones condicions haurem d'iniciar la sortida molt aviat, fàcilment a les 4 del matí o abans si estem dins el més de maig.
* Ens caldran grampons i piolet per pujar el ressalt més exposat i el tram final fins al coll. No vam utilitzar corda.


Foquejant el primer ressalt i amb els esquís a l'esquena al ressalt d'S5 (Foto:EduPlana i AniolVilalta)


Cubeta anterior al ressalt d'S5 amb el cim al fons (Foto:AniolVilalta)


Els tres resalts del descens, vistos des del coll (Foto:EduPlana)


Esquiant el tram d'S5 (Foto:AniolVilalta)

Fi de festa (Foto:AniolVilalta)

24 d’oct. 2007

Calçar-se els esquís als cims d'S4 en amunt....


calçar-te els esquis des del cim et dóna sempre una sensació diferent, és com fer més plena la comunicació amb la muntanya.… en cims de forta pendent, poder sentir les tanques, la pressió de les fixacions, les puntes dels esquis o el cantell encarant el descens, amb la vall al fons, trepidant, prenent aire per fer aquell primer salt, el que no permet errors, el que ja t’avoca a l’inevitable gaudi de cada gir amb tota la baixada per davant… és un plaer afegit…

Pic d'Alba inferior (Foto:AniolVilalta)

aquí van alguns dels cims amb descensos fets des del punt més alt i sortides que superen el 30º…

  • Fontblanca (cara S)
  • Pic d’Alba (inferior)
  • Posets (per l’OE)
  • Puigmal de Llo (cara S)
  • Tempestats
  • Tuse de Remunñe (cara OE)
  • Vignemale

Descens del Pic d'Alba inferior. Les condicions són de neu crosta, el que impedeix encadenar els girs seguits (Foto:AniolVilalta)


Arribant al cim del Pic d'Alba inferior (Foto:EduPlana)


Cim del Tempestats (Foto:EduPlana)


Cim del Tuse de Remuñe (Foto:EduPlana)

Canal de l'Ordiguer (Cadí, Cerdanya)

descens de la canal per la via normal. .... les llums de primera hora inviten a tot i més... I ens surt una esquiada genial, emocionant, franca. Esquiada molt recomanable amb la tècnica adient. I si es pot enganxar sense traces ni pedres, deu ser bestial. I agrair al Xesco la sessió fotogràfica i de vídeo, i la confinaça de ser aprop.



Serra del Cadí des d'Estana (Foto:EduPlana)

Dificultat: S5. Entre els 30 i els 50º mantinguts.
Desnivell: 450m de canal, 1056m des d'Estana
Data d'activitat: 8/4/06
Informació clau:
* Al llarg del traçat hi ha dos ressalts rocosos que poden estar o no coberts segons les condicions de neu. El primer d'ells (III-IV) a finals de temporada és habitual trobar-lo descobert. Nosaltres però no vam fer servir cordes ni per pujar ni per baixar.
* És una canal molt freqüentada pel que serà fàcil trobar-nos gent. Atenció als regerots sobre la neu que poden formar les traces junt amb les pluges de finals de temporada, que afegeixen una dificultat més al descens (especialment en els trams més estrets).
* Per efecte del glaç i la fussió i amb la poca qualitat de la roca del Cadí a finals de temporada són habituals caigudes de pedres al llarg del matí que afecten la qualitat del traçat i poden arribar a condicionar alguns girs.



Primer ressalt rocós i el descens vist des de dalt (Foto:XescoMas i EduPlana)


Arribant a la sortida de la canal (Foto:XescoMas i EduPlana)


Descens i perspectiva de la canal (Foto:XescoMas i EduPlana)

Canal del cristall (esquerra) i de l'Ordiguer (dreta) des del Prat del Cadí (Foto:EduPlana)



Inici del descens... una capa de gel sota la neu del dia abans dificulta una entrada més directa (Foto:EduPlana)


Tram superior de la canal, el pendent s'atanua i la neu respon millor (Foto:XescoMas)

23 d’oct. 2007

Psicobloc i blocs al Pantà de St. Ponç (Solsonès)


sense anar a Mallorca.. un exemple de psicobloc en aigües continentals! Estem al pantà de St. Ponç, entre Solsona i Cardona. Per trobar-ho, només caldrà seguir la pista que ressegueix el pantà per l'E i anar-s'hi fixant.. el mur que dóna sobre l'aigua i una sèrie de blocs distribuïts pel bosc els trobarem en un braç del pantà, en una corba força tancada de la pista (a uns 4km des de la presa).
Per disfrutar el psico però haurem d'esperar, a més de l'estiu, que el nivell de l'aigua sigui l'adeqüat. Normalment a principis d'estiu l'aigua pot estar massa alta i en canvi a finals, el nivell massa baix i comprometre les caigudes. També dir que hi toca el sol només al matí. I que l'accés és des de l'aigua!

Està pendent ressenyar els "problemes"

(Foto:EricMas)



(Foto: Xesco i EricMas)
(Foto: EduPlana)

La Banda del Tako, 175m 6c o 6a/A1e (Roca Narieda, Alt Urgell)


Adjunto ressenya actualitzada de La Banda del Tako, tot un viote oberta per en Marmolejo i cia. que ja sigui per falta d'informació sobre l'equipament o per certa mala fama de lo durilla que és, no es repeteix massa. Tot i l'aspecte herbós de la paret, surt una escalda ben continua i vertical, només trencada per algun petit jardí.

L'equipament és generós, només hi ha un parell de claus dubtosos (L3 i L5) però que per progressió no van suposar cap problema. La via es pot rapelar o fer servir els rapels de la Nifo (enllaçant amb el ràpel de la R1 de la via ratolins, que va per l'esquerra de la Nifo). La roca és tremenda, la via exigent, el grau ajustat i amb les assegurances que hi ha es deixa apurar en lliure bé. Les sortides del L6 i L7 són dures i semiobligades. Vam passar amb tascons i friends fins al 3, però si es porta un 4 per L7 (tram de fisura d'empotrament) millor. A l'estiu hi ha ombra fins a les 14h.

L'aproximació és de 20' per un camí fitat deixant el cotxe al marge esquerra de la carretara (esplanada sota la verticial de la via) de la carretera que porta a Fígols (primerament haurem agafat un trencall venint de Coll de Nargó).

Activitat feta el 24/08/07 amb Jose Aroca.


Per la zona, interessants també la via NIFO (175m, semiequipada, amb un tram de fisures atlètiques que ens caldrà protegir bastant, grau de V+ o més, oberta per en A.Ballart i cia.) i la Xelo Bam (400m, oberta per en M.Lavaquil i B.Audet l'any 1986), aquesta última recentment re-equipades havent quedat una via on pràcticament només ens caldrà protegir el 8è llarg (precissament l'únic de 6a). A antxpavil.blogspot.com o ignasipiades.blogspot.com podeu trobar info detallada del reequipament i l'estat de la via. D'ambdues trobareu les ressenyes al bar Thaussà de Coll de Nargó.



Escalant la NIFO (Foto:EduPlana)


Escalant la NIFO i itinerari de la XELOBAM (Foto:EduPlana)


Roca Narieda (Foto:EduPlana)

Shangri-la, 80m (120m) 6a o V+/Ao (Busa, Solsonès)

escalades inèdites... pels romàntics dels llocs inèdits... si un dia sou pel Solsonès i teniu un matí no us perdeu aquesta assequible via, de les millors de la comarca amb el permís de Canalda, situada a un lloc genial i amb molt bona roca excepte l'últim llarg que coincideix amb la via del Kiko (120m d'escalada en total si començem per sota la feixa)

Via pràcticament equipada, de material només fa falta un friend del 2.5 per L1 i tascons i aliens per reforçar l'últim llarg.

L'accés el farem prenent la pista del Km17 (recomanab le 4x4) de la carretera entre Solsona i St. Llorenç de Morunys (per la presa de la Llosa del Cavall). Seguirem la pista fins un pla on deixerem el cotxe i prendrem el camí que enfila al pla de Busa (fitat): 30'. Una altra opció és deixar el cotxe al P anterior a les Cases de Posades i prendre el camí allà (fitat): 1h. El descens el podem fer rapelant per la via o voltejant cap a l'E fins a recuperar el camí que baixa del pla (genial itinerari que podem ampliar visitant la presó natural de Capolatell, allà on empresonaven els soldats francesos en temps de guerra... i aturar-nos al mirador de Busa, amb fantàstiques vistes sobre aquest troç de pre-pirineu): 45'.

Activitat realitzada el 9/9/07 amb Xesco Mas.

Adjunto topo i mapa del llibre Cases, JM. 2006. Solsonès. Guia d'escalades (amb permís de l'autor).


Topo i mapa de situació (Font: Cases, JM. 2006)

Itinerari i perspectiva de la presó (esquerra) des de la carretera (Foto:EduPlana)


Itinerari i escalant el primer llarg després de la feixa (Foto:EduPlana)


Sortida del primer llarg de 6a i escalant l'últim llarg (Foto:XescoMas)


vistes a vol de voltor... Santuari de Lord, Vilamala, Canalda, el Llop Blanc... (Foto:XescoMas)