Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

30 de maig 2010

Ulls de falcó, 110m Dinf (Vilamala, Solsonès)

*

Escalant el segon llarg (Foto:XescoMas)

al racó màgic de Vilamala... allà on el gegant emprenyat es va endú el troç de muntanya que falta i la va deixar horitzó enllà, el que ara es coneix com la muntanya de Montserrat...


La característica fissura que ratla lla paret. A l'esquerra el destrepe per arribar al coll (Foto:EduPlana)

Tastem la vertical xinoxano amb aquesta senzilla proposta, amb roca en general molt bona o bona i les assegurances les justes i on toquen, per anar fent. Sortim per la variant. L'aproximació l'hem feta seguint la carena fins a destrepar un mur fins al coll (III i ull!, és pot rapelar d'una sabina amb carinyo), i d'allà hem baixat per la canal amb alguns destrepes de II (tot 20').

Bonica escalada, del petit gran mestre. I les farigoles florides com a botons.

Topo amb els afegits dels oberturistes (l'L1 ens ha semblat de 50), i inici de l'escalada (Foto:XM)


Escalant l'últim llarg i botons... (Foto:EP)


racons d'una terra plena d'història, a St. Pere de Graudescales, i del dia que escalavem El camí dels Alamalivons que arrenca al fons de la rasa a la dreta de l'Ulls de Falcó (Foto:EP)

Activitatmoltbenfetaidesfeta amb en XescoMas i unaesquenaqueencaraesqueixa el 30maigdel2010

fent camí... de Solsona a La Seu d'Urgell

*


amb el plaer de caminar per caminar, ... veure-ho passar, i fer-la petar



acompanyo a la colla pessigolla a la directíssima ruta Solsona - La Seu d'Urgell, aquest cop de cotxe escombra i un darrer tram a peu, deixant temps a l'esquena que encara li queda i em té fora de joc des de fa dies.

En números els surt 55km i 6.000m de desnivell acumulat...

En dos anys ja van quatres grans rutes de nord a sud, i de est a oest... de Coll de Port a Pinós, la carena N de la comarca d'est a oest, de Solsona al Pedraforca, i aquesta que no serà l'última. Trepitjant, i fent país. Gaudint del plaer de recórrer territori, per gaudir-ne dels detalls. Per tornar a sentir l'escència de quan simplement la gent es desplaçava a peu. Mirant de trobar sempre el pas més lògic.






Activitatfetaidesfeta el 23 de maig de 2010
(Fotos:Edu&XaviPlana)

9 de maig 2010

Illa de Rodos (Dodecanese, Grècia)

**

a les runes de Lindos

"Located at the crossroads of three continents, in the blue expanse of the south-estern Aegean, between Asia Minor and Crete, the islands that comprise the Dodecanese fall like a pearl necklace on the dark velvet sea. In the area of Greece where the sun shines the most, nature has created an enchanting environment, etched with thousands of years of history." (12islands Dodecanese.Greece)


costa w, allunyada del turisme, fart de descoberta...

Preciosa descoberta de blau cel i mar a la sempre dolça Grècia que et rep amb els braços oberts com pocs països... un poble, una terra, una cultura on tot brilla per si sol.. l'illa de Rhodes possiblement la més orientada al turisme comercial, i tot i així manté tot allò autèntic... sense parets grans, l'escalada hi és incipient, amb sectorets repartits per l'illa.... i les possibilitats d'escalada sobre la mar, com a tot arreu on el calcari es presenta, doncs al gust....


Lindos


i la religió ortodoxa arreu


les vinyes de la regió de Ebonas


Castell de Monolithos

un molt bon destí per passejar-se a l'ombra de les veles d'un vaixell recorrent aquestes perles de la mediterrània... si pot ser sense agenda ni data de tornada... millor.

Per un país que ho està passant malament, i una gent oberta al món com poca, que no haurien d'haver-s'hi trobat, i no saben com sortir-ne.


El port natural de Lindos i al poble de Siana


L'esglesia de Siana


Castell de Monolithos


La muntanya d'Artamitis, i la seva gent, i productes genuïns


Ortodòxia...


quan el temps s'atura, amb l'illa de Chalki al fons

...as a pretty flower in the middle of the green, don't forget to keep your colors...

pleníssimadescoberta del maig 2010 d'unamediterràniaquenotel'acabes.. (Fotos:EduPlana)

1 de maig 2010

Aresta dels Piteus, 110m MD (Vall de Lord, Solsonès)

**
Fi de festa amb, al fons, la serra de Bastets per on passa la també exigent Cresta dels Llengots amb el segell inconfusible del mateix oberturista

Xuxe! ja no queden barrets!
...per treure's.

Enfilem a repetir aquesta recent obertura mestre amb tot el que corre amunt i avall a la solitària roca Subirana, als volts de St. Llorenç de Morunys... aquella taca verda del mapa no tot acaba i res comença, o és a l'inrevés?

Obertura autèntica amb les assegurances justes sobre el conglomerat discret del lloc, resseguint sense perdre'l el fil de l'aresta E de la paret. De material hem passat amb 8-10 cintes, alguna baga i l'alien gris/vermell (opcionals, tascons amb traça sinó).


Acabant l'L1 i escalant el segon llarg


Al segon llarg

Pel descens ens anirà millor seguir l'aresta (fàcil I/II) fins al cim i d'allà trobar una fresa poc definida per la cara N que ens mena a un collet (hem deixat fita) i d'allà a un altre que ja ens encara a la pista d'accés.

Un bon pretext per conèixer el lloc, on toca escalar.



Escalant l'últim llarg que tampoc deixa indiferent i la roca Subirana, amb el fil de l'aresta a la dreta


Fi de festa i topo del Corriol (revista el CESolsonès) amb les vies - sortides del forn - de la roca Subirana. Alguna anotació.

Activitatmoltbenfetaidesfeta amb en Xesco Mas fetunvalent i la Pilar Barbens fetaunagatazíngara l'1/05/10