Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

29 de març 2011

Tarbésou, 2.364m S2 BE (Arièja, França)

**

descensos per tot!

i quin paisatge tant magnífic des d'aquesta modesta alçada! raconades on el plural de Pirineu(s) prèn tota raó. Quines muntanyes tan fantàstiques que ens acullen! ànimes que sobrevolen l'horitzó a la cerca d'un blanc...


Tornem a aquest bonic cim de l'Arièja, que el seu dia van encetar pel nord, i ja havíem intentat pel sud però amb massa boira per arribar-nos a dalt de tot. Agradable esquiada en un racó petit, recollit, ordenat, preciós.. des de les fagedes que asserenen el ritme fins el ritme tranquil que desprenen els pobles de Quérigut, Artigues i Mijanès. Un autèntic que el nostre model del totxo i el diner fàcil ja ha fet perdre a tants llocs.

L'itinerari és força evident des de la petita estació d'esquí de Mijanès (cota 1.450m aprox). Si no hi ha gaire neu com és ara a cotes baixes, recomanable enfilar paral.lels al remuntador i poc abans del final girar a la dreta fins a trobar un pals amb la punta pintada de vermell que ens porten per l'obaga al pla on trobem una petita cabana (en bones condicions per dormir-hi) camí del cim. El descens el farem al gust, trobant petits canvis de resant i canals ....


Sobre l'estat de la neu, primavera perfecte estovada al gust segons horaris i orientacions. Les nevades d'aquesta no llevantada sinó xalocada sembla que no van esplaiar-se al lloc, i els gruixos de neu a la zona estan per sota del que seria habitual al més de març. Encara vam poder esquiar fins a l'aparcament pràcticament, però ja deu estar a punt de no valdre la pena arribar-s'hi amb esquís, a no se que canviï molt, que mai se sap. Ara, on comença la neu, aquesta abunda.








L'aresta que vam resseguir amb l'entrada des del nord, i la vessant SE de la Dent d'Orlú que espera també el seu torn.


(Foto:AngèlicaTesa)





Activitatmoltbenfetaidesfeta amb en Xaviielseugenollquetornaacalçar-seelsesquís -regald'aniversaritambé- il'angèlica el 26març2011. Un luxe de dia suau banyats en solsolet.
(Fotos:EduPlana excepte citades)

28 de març 2011

Corredor Vermicelle MBEAS4/5 (Cambra d'Ase, Cerdanya)

**


Al recollit circ de Cambre d'Ase, .. que sembla voler acollir als alpinistes amb el millor dels somriures... encetem una bonica circular que sembla voler donar-nos dues sortides en una



Enfilem a buscar l'esquiada al conegut corredor Vermicelle amb unes condicions excel.lents... fet que no és per menys que hi ha descensos que val la pensa esperar-los, a trobar-hi les condicions. I als corredors freqüentats costa passar-hi amb el relleu net. Amanim la sortida amb l'ascens a la canal central per reprendre l'aresta cimera i fer el descens pel llom, un balcó natural sobre la vall ceretana que ens regala boniques perspectives al ser l'estrivació muntanyosa que més sobresurt de l'eix carener que, d'est a oest - des del Serra del Cadí fins al massís del Canigó, perfila aquest pany de Pirineus.



Sobre l'estat de la neu, pols compactada dins el corredor, que dóna fermesa a les traçades i girs. Al llom, molt afectada pel vent de la setmana passada. Dins l'embut, pols-humida o primavera pesada, .. la neu encara és recent i poc transformada en profunditat i l'isozero d'aquests dies seguida a 2.500m es nota. En definitiva, millors neus a les solanes dins l'horari que toca, allà on va caure paquet les setmanes anteriors. Però això canviarà ràpid, que ara tot va ràpid.

Dificultat: El pendent predominant dins el corredor deu rondar els 35º al tram superior i els 30º al tram inferior, amb algun ressalt puntual de 40-45º pel mig. L'entrada volta els 50º però sempre canviant en funció de l'any i innivació. Quedaria amb un S4 però pot pujar a S5 per l'exposició de l'entrada si la fem amb esquís atès un petit estretament que hi ha. En conjunt, és poc ample i a trams obliga a palejar. Encofrat, l'escenari de l'esquiada és molt estètic.




La sortida pel ramal de la dreta que ens obliga a estirar-nos

L'inici del corredor amb l'estretament que fa exposada l'entrada (Fotos:AngèlicaTesas)







Enfilant la canal central i les traces de l'entrada del corredor que hem esquiat estona abans




Sobre l'itinerari, deixem el cotxe a l'aparcament de l'estació d'Eina (1.800m snm), a la vertical de l'embut i d'allà prenem una pista primer i un corriol després que marxa flanquejant a buscar les pistes de Cambre d'Ase que baixen del circ. Des de l'aresta cimera (2.711m), el descens pel llom és evident fins a trobar l'entrada de l'embut. Ja fa un parell de setmanes com a mínim que ambdues estacions són tancades. El desnivell acumulat deu rondar els 1.300m.

Itinerari, en vermell ascens i blau descens. En verd, una possible alternativa a l'interessant baixada del cim de l'Home Mort

Activitatmoltbenfetaidesfetaambl'Angèlica el 25març2011
(Fotos:EduPlana excepte citades)

23 de març 2011

Caminada Solsona - Pedraforca, 65km

**


grans caminades. El plaer de caminar.... l'altre dia de la piulada a la val d'aran va sortir aquest bonic poema... que si avé;

Camí del sol - per les rutes amigues - unes formigues (Joan Salvat-Papaseit)



Enllestim per segon any aquesta gran ruta que només mirar per la finestra i sentir la cridòria de la muntanya tel.lúrica horitzó enllà... és fa evident; pensar-la, trobar-la. Caminar-hi.

Són dues jornades, amb un primer tram de 56km fins a Gósol on fem nit a l'hospitalari Hostal Cal Franciscó, i un dia següent per arribar-se al cim del Pedraforca.

El traçat, entre trams que coneixem i trams que enllacem prèviament, surt directa i franc, sense embuts, i farcit de belleses per tot. Sortint de Solsona busquem el Molí del Pont per creuar el riu Cardener... d'allà enfilem per pistes fins al Coll d'Arques. Aquí comença un dels trams més meravellosos, baixant per l'obaga de la serra de Busa i Bastets... la font de la nou, els plans de Casa Llobeta, la fresa de Traserres (desentertadament pintada amb marques grogues florescents del tot innecessàries), i la màgia del pas del coll de la Maçana i la fresa carregada d'històries que travessa la Serra de Bastets i que es precipita fins la cua del pantà, i d'allà a Guixers.









De Guixers encetem un tram també preciós, ajudant-nos del congost que el riu Aigua de Valls obra de nord a sud... seguirem riu amunt passant primer pel Molí de la Corriu, i després pel Pont Cabradís, i d'allà remuntant una dreta fresa amb marques blaves a voltes desdibuixades, fins la pista que de baixada ens porta al Molí de Güell. Aquí el paisatge se'ns obra, la muntanya del Pedraforca ja se'ns mostra a tocar.. i entre artigues i feixes amb pastures suaus per acabar a Gósol on la Teresa que és un sol ens fa una nova rebuda gegant.

Un apunt breu, el tram de Guixers fins al Pont Cabradís s'ha marcat i arranjat amb un d'aquests itineraris subvencionats pel govern, amb la col.laboració de l'actiu i recent Centre Excursionista del Prepirineu... un cartell ens dóna l'entrada... però només hi manca i amb majúscules "itinerari de dificultat molt alta!"... la fresa que arriba al Pont Cabradís és penjada sobre el riu a trams, estreta, fràgil, i ja si han hagut d'afegir cadenes i cordes per fer transitable el troç pel gran públic... però no és un camí per anar-hi, per exemple, amb canalla. I doncs? on està el límit? hi haurem d'anar afegint més facilitats, o acabar esgraonant l'itinerari quan el pas de la gent faci marxar la poca terra que aguanta el camí?... preguntes que queden a l'aire mentre el territori va fent entre els estirabots i fal.leres d'uns i altres on no hi ha res a dir, sembla.




(Foto(d):PilarBarbens)





El dia següent estirem cames, ens treiem la mandra, escalfem els genolls, i sortim a peu de l'hostal pel camí normal cal al cim del Pedraforca... una neu endurida pel regel ens ho posa molt fàcil de pujada, i l'estovament de després molt fàcil de baixada. Poca gent a aquelles hores, i restes de les allaus de fusió i purgues de la gran nevada dels dies abans... gran balcó, atalaia, mirador, .. una muntanya que no cansa mai. Lluny, a l'horitzó, la gran xemeneia de la ciutat s'albira... d'allà venim, com formigues, anar trobant el pas, i entre vivències i conviures.... bonica caminada.














(Foto:Col.JaumeCreus)

Activitatmoltbenfetaidesfeta amblagrancollapassigolla el 19 i 20 de març2011
(Fotos:EduPlana, menys citades)