Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

30 de març 2012

Canals i circular a Tavascan, MBEAS4 (Pallars Sobirà)

**


Finalitzem aquest bonic tour amb una senzilla circular a Tavascan enllaçant un parell de cims i les seves canals i sortint amb els esquís als peus des de la Pleta del Prat.



La primera idea és esquiar la canal d'un cim sense nom que hi ha entre el Campirme i la Coma del Forn. És molt evident quan es puja a aquest últim. L'aproximació no té secrets, la ruta normal de la Coma del Forn per desviar-se i enfilar la canal pel seu eix. Ull que el bastió de roca esquerra et deixa separat del cim! de fet el coll de la canal és molt aeri i caldrà fer-se una repisa per calçar-se els esquís. Des de la punta dreta si que es pot baixar desgrimpant a l'inici de la canal. Són 30-35º amb un inici de 40-45º estret d'uns 10m que aquest cop no esquiem ja que trobem un paquet que no ha caigut. A la resta, la purga ens ho posa fàcil.


D'aquí baixem esquiant fins l'estany del Diable des d'on podem pujar al Campirme i baixar després per les canals que menen directament a la base de la muralla que et torna a la vall de la Pleta (màxim 30º obligat).




La capcelera de la bonica vall d'Estaón



La neu la trobem molt estable arreu i fins i tot encara pols (pesada però) en alçada a les obagues. Igual que a la resta de llocs d'aquests dies, capes friables en orientacions nord que, en aquest cas, els de la pista ja van fer caure.

Els gruixos a la vall, doncs per sota del que seria habitual per l'època. Tot i així, es veien bones condicions per les ben recomanables circulars del Certascan, i de Campirme-Tuc de la Cima (tot i que la pala S del Campirme es veia una mica justa de neu).




Activitatmoltbenfetaiacabadambl'angèlicail'enricamitgesel28demarçde2012

Vessant O del Tuc de Montaut, 2.496m MBEAS4 (Pallars Sobirà)

***


bellíssim sortida, .. .on el silenci irromp. Amb la solitud de les valls i les carenes nues de cap petja. El blanc s'imposa, l'ànima s'empetiteix i és fa gran alhora... fins a no cabre-hi en un mateix i sobrevolar-ho tot


Gran jornada d'esquí a la cerca de la fantàstica vessant SW del Tuc de Montaut en bones condicions d'innivació i estabilitat, i és que és un cim que costa trobar-lo en condicions.



L'itinerari és molt evident. Arribem per la pista en bon estat fins a l'aparcament del refugi de Fornet on antígament començava la pista d'esquí de fons de Bonavé. Fins ara aquest refugi era lliure però ara l'ajuntament quin n'és el propietari, l'ha arranjat i tancat. D'aquí seguim a peu 500m de pista fins a trobar la indicació del camí de la llibertat que porta al port de Salau. Seguim la fresa i les marques grogues (en un punt creuarem el barranc de Salau per seguir-lo paral.lel) i poc abans del port ens decantarem a l'esquerra per sota el Tuc de Portavera fins la carena cimera que ens du al Tuc de Montaut. El tram final el farem amb els esquís a l'esquena i recomanable resseguir el fil de l'aresta i gaudir de la impressionant vessant N del gran Mont-roig.

Itinerari (blau ascens, vermell descens) i als punt on deixem el torrent de Salau i ens decantem al nord

Com a curiositat pel camí podrem observar unes torres de pedra a la banda catalana i de ferro a la banda francesa que passen pel port de Salau. Es tracta d'un antic telefèric que van muntar per transportar fusta de la banda catalana a la francesa... "el contracte era per un milió d'arbres", ens expliquen els tècnics que fan el seguiment de l'ós i que ens trobem més tard.

La pujada és una pura delícia. Ens creuem amb els isards, un porc senglar, picots, una banya de cérvol, el vol del trencalòs... nosaltres vam fer una variant de pujada anant a buscar la solana de la Tensió (pel cablejat?).. només per gaudir encara més de les vistes aèries a banda i banda.. travessant boscos molt vells de pi roig, pi negre... de nimfes i follets, contes de fades, grans arbres que han vist passar tantes històries per les seves costes.


Sobre l'estat de la neu, en alçada molt ben transformada de SE a SW, i a totes les orientacions a cotes baixes. Les W i N en alçada s'hi troba crosta i neu granissada de mal esquiar. La forma de la pala i de la cubeta ens permet gaudir de boníssim neu des del principi, fins al final! L'únic que hem de sortir una mica de l'estricte vertical del cim arran de les purgues, que alhora ens donen la confiança de que ja s'ha remogut.

Restes d'activitat allavosa de plaques friables en orientacions N a dojo. Aquest dia preveiem que la vessant NO del Tuc de Geu no es troba en condicions.


De pujada portagem una hora amb la variant d'ascens que fem. Pel fons del barranc haguéssim calçat abans. Al descens, en canvi, resseguint la neu que es manté a l'obaga del barranc de Vinyals ens descalcem a escassos 80m de desnivell de la pista forestal des d'on tornem a peu fins a l'aparcament. A aquestes valls als torrens se'ls anomena barrancs, de drets que baixen i fan baixar-ho tot.

Una gran jornada, d'aquestes que podrien durar una eternitat, ..quina contradicció més bonica, quan amb al neu, tot és efímer... així, l'únic que és etern és sentir la intensitat del moment?



Maravellad'activitatmoltbenfetaidesfetambl'angèlicail'enricel27demarç2012