Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

28 de nov. 2014

a l'Esparreguera de la Vinya Nova (Montserrat)

**

Montserrat i les eternes contradiccions d'un massís ple d'ingredients, els més motivants i els més exasperants. ... aquest dia escalem aquesta tranquil.la línia amb roca de luxe que va ser equipada per dalt a l'estil d'alpinisme japonès,... fixant cordes, equipant per dalt diversos llargs a l'hora.. vaja, moooolt lluny d'una escalada. A més, és una línia que pràcticament es pot escalar només amb flotants tota ella sense compromís. No és per menys que els pirates anessin ben ràpids a escalar la Tarantel.la (prou bona!) i avançar-se al bonic diedre superior que respira tranquil, pel gaudi de tots. 


A la xarxa hi ha info a dojo, d'aquesta topo per exemple dir que es poden enllaçar sense problemes els primers dos llargs i els dos últims. Nosaltres comencem des del camí amb una senzilla escalada de la base de l'esperó que podem protegir amb un càmalot de l'1 i un alien gris perfectament (llavors no arribarem a enllaçar els dos primers llargs). El V+ obligat que apareix a les topos ho és amb el flotant a tocar. Els ràpels de descens són de 40, 40 i 50m més o menys.



 
Seguim amb les contradiccions i aquest dia ens sobrevola un drome amb una curiosa estridència que tampoc deu ser les delícies de les aus, ens preocupen i sobresalten els tiros dels caçadors (en cap de setmana!!??), ens acompanya el terrabastall dels despreniments que provoquen les cabres i veiem la pena que fa la vessant de davant la roca gris descarnada de la vegetació erosionada pels mateixos animals que van ser introduïts al seu dia i ara degraden la vegetació, provoquen accidents i posen en perill als caminants i escaladors. Molt de compte amb el peu de les vies que comencen a la canal de la roca Gris! te la jugues de debò.

 Navegant per la Mares del sur



EscaladamoltbenfetaidesfetamblaMartaqueseguimd'apropalaMartaGuillemiCargol, amb pinxo de rebuda al cim (gràcies!) i una pluja que no és

27 de nov. 2014

a la via dels Sostres (Font Ferrera)

**

Enfilem a repetir aquesta de les bones vies del lloc i amb un primer llarg molt bo, del llocaret de Font Ferrera on el silenci irromp. De l'última visita (topo), els claus del primer llarg ja van ser repicats i aprofitem per treure les teranyines de les fissures. Aquest cop sortim pel diedre de la via amb un parell de xapes que protegeixen els trams més compactes. Ull amb aquesta paret, que l'expansió de les aus ja la fan lloc de nidificació i el blanc de les cagades per tot ho indica. 




BonescaladamolbenfetaidesfetamblaTxell.... quan les tardes semblen voler allargar-se fins la mateixa posta de sol

24 de nov. 2014

Terra ferma, 135m 6c (Collegats)

**

Escalem aquesta bona via oberta en solitari per en mestre Remi que sempre té tan bon ull per trobar línies elegants i ben lògiques. Amb un bon equipament a base d'espits, va resseguint un poc definit esperó per aquest bastió de roca de les moles de Pessó que és el pedestal de la dreta de la paret grossa que acull la Perfomance (la via es troba a 100m a la dreta d'aquesta) i que aquí el pany queda una mica més curt.

 
Aquí es pot trobar la topo i info de vies veïnes. La roca és molt bona en conjunt excepte trams molt puntuals. Els graus són amables (el 6c és un pas de bloc que es pot fer en Ao i la resta de la secció és màxim 6b) i el 6a obligat ho és en tot cas amb la xapa a tocar. El V expo és un tram facilot de roca perfecte i l'alien verd ens pot protegir el pas del xapatge si volem. De material amb cintes i ja està n'hi ha prou, i si portem al cinto un càmalot de l'1 i l'anomenat alien verd potser els fem servir, però ben prescindibles. Preveure una baga per reposar la que hi ha al primer ràpel si els vol baixar per aquests.

Bona i ràpida línia, molt ben orientada al sud i que si anem a la idea es pot combinar amb una altra. Unes tisores de podar pel peu de via pot ser una bona idea! ... el regenerat del terreny cremat emprenya.



No és per menys que a una terra tan maca se li dediquin tantes vies
 

BonaescaladamoltbenfetaidesfetamblaMireiaquejahitorna,.. i uns aires de tardor que ja ho pinten tot de color.

22 de nov. 2014

a la Bukanan i Pastelina (Roca dels Arcs)

**

Escalem la Bukanan amb aire de vigilants de la platja. Bona línia en el seu estil i el que dóna de si el pany en aquesta banda de la Roca dels arcs. 

 
 
Poc equipada però més que suficient en l'època dels flotants que tant s'ajusten a tot. Hi trobarem bolts amb xapes casolanes a les reunions, i un ben desagradable bolt afegit sortint de la segona reunió que apunta la variant afegida pel mig de l'esperó... nosaltres hem escalat el diedre que surt vertical i està prou bé, net de xapes, i passarem un tram d'aquests vilanovins de roca perfecte, vertical i amb cantell de somni on gaudirem d'escalar sense ferros afegits. Em enllaçat aquest tercer i quart llarg i és tan directa que va molt bé. La sortida per fer-ho diferent tirem més verticals des de la reunió, que no pas en diagonal a la dreta com vam fer amb la Tàrrega. Esperem que aquesta no caigui també amb reequipaments que afegeixen xapes i es pugui seguir gaudint tal qual que no li cal ni una de més!

L'accés és evident, trobant la via a la dreta de la Buenas vibraciones, en un diedre molt evident on no es veu res però demana a crits ser escalat. 


Aprofitem per escalar la Pastelina, a la que se li van afegit bolts en al restauració, però potser no es van repicar els claus! se'ns a quedat a les mans el clau de segon llarg que bastant estratègic marca el pas. Amb els aliens queda ben protegit i un càmalot del .75 ens anirà de perles per la sortida de l'esperó. Les dues xapes afegides de l'última reunió ja no hi són. Ens agafa el fosc i enllacem amb ensalme els tres darrers llargs.


Escaladesmoltbenfetesidesfetesambl'OriolielSamu... i el bo d'aquest Montsec que és un luxe de territori

20 de nov. 2014

a la Jardí botànic (Busa sud)

**

Enfilem a repetir aquesta bonica i bona via de la muralla sud, de traçat directa i elegant. Aquest cop entrem pel diedre que cau a la vertical amb la curiositat de fer l'escalada que sembla més lògica i neta.. no hi trobem rastre d'haver-hi passat.. queda en un V/V+ amb la roca una mica delicada a la sortida però amb les fissures netejades com les hem deixat es protegeix prou bé.. . deixant-hi un clau quedaria la jugada arreglada del tot. 

Així ja s'ha fet tres entrades diferents a la via! .. a la topo actualitzada queda tot indicat, i també s'afegeix alguna assegurança que faltava...






Una molt bona via on la roca en conjunt és ben bona i la línia prou contundent.. unes tisores de podar al cinto ja seria fantàstic però en general es conserva prou neta.



 



Al fons.. l'esperó per on passa la via..

MoltbonaescaladafetaidesfetamblaTxellielJordi.. el dia que també anem a recuperar un friend despenjat a la gran enganyifa i quasi quedem penjats del tot... buzza! 

7 de nov. 2014

La gran enganyifa, 120m 6c o 6a/bA2 (Busa sud)

**

Escalem aquesta contundent via amb el segell verneda climb, d'on se surt dient una vegada més menys mal que aquesta paret no té més metres.. buzza! 




El primer llarg ja era obert de feia temps i està força equipat.. la roca és d'aquella manera però xino xano es va passant bé. El grau suau hi ajuda. El segon llarg és del tot selectiu i destaca el primer xapatge per difícil, obligat i amb mala caiguda, alguna ramada pel mig que la fissura no dóna per protegir-se tota l'estona i el tram final d'arribada a la R amb la roca discreta. Llarg que deu obligar 6a/bA2 si és vol passar amb artificial.. El tercer és un bon llarg directa i rústic del lloc, amb passatges austers però també de molt macos com la travessa del sostre.. es deixa protegir molt bé en general i el trobar-lo net d'equipament les sensacions són ben plenes. 




La roca sense ser la bona del lloc tampoc és dolenta, millorarà amb les repeticions. Potser aquesta era la segona repetició de la via (?).

Sobre el material, el primer llarg que passarem amb un joc fins al C3. Portàvem tascons i els hem posat i tricams i no els hem posat.

Sobre l'accés, la via es troba al sector dreta, la fissura de l'L2 és molt evident, pocs metres a la dreta de la via del Pardal (prendre la fresa que surt del final de la pista a esquerres anterior a la casa en construcció, 20'). El descens el fem per la dreta per les escales d'Orriols (postes i fites, camí fresat) fins a la pista de tornada.

Línia dura! d'un parell aquest dia molt ben acompanyats que fan i desfan pel lloc i van ben forts... xapó als oberturistes i com s'hi va passar donant-ho tot per aquesta fissura popeye que és tota una escalada amb majúscules pels qui van forts.





MoltbonaiduraescaladamoltbenfetaidesfetamblaTxellienJordi... fins entrada la nit que queda aquests dies vestida amb la llum de la lluna, la que desperta.