Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

23 de des. 2016

vIaNoVa "Diedre d'Or" 140m 6bA1 (Busa sud)

***


Línia que recórrer el darrer dels diedres vermells al pany dret de la muralla sud. Roca poc agraïda en conjunt, i més lliure (i trams pendents d'alliberar) del que semblava des de baix. 



La sortida directa pel bec del sostre queda pendent per més endavant, ara la línia surt després d'un aeri flanqueig per la Ments pertorbades (més recomanable que per la Pertorbats mentals dels verneda que és expo). 


En fem la primera repetició amb el Ricard i un darrer retoc. Malgrat sanejada, roca en general discreta. Línia preciosa.




 

Intensaescaladamoltbenfetaidesfetaensolitari... amb la llum de tots els colors i sensacions...

12 de des. 2016

Circular Manyanet (Cerví-Llena-RaspesRoies), MBES3

***


Al cap d'uns dies tornam a assaltar la gran reserva de blanc fet pols a la cubeta de Manyanet, on es podria aplicar la mateixa mecànica de la pressió de vapor i assumir que una vall tan entaforada ajuda a conservar la neu, que aquest lloc sembla atrapada. El blanc ja s'ha esquerdat una mica, però continua pols seca i tan a gust a les obagues i pales poc exposades. Fins i tot a les cotes més baixes d'aquest fons de vall.




Sortint del Pic de Cerví, amb la pala NO del pic de la Llena al fons 

Aquesta és una circular amb ganes d'endrapar-ho tot que podria formar part de qualsevol selecció d'itineraris selectes dels Pirineus. I si les hores de llum fossin més llargues i també les cames, encara haguéssim fet algun descens més. Amb tot ens surten més de 2mil metres de desnivell, però es que aquesta neu tan bona de baixada no cansa gens, i de pujada no tant.






Arrenquem des de l'aparcament de les pistes i ens "mengem" el peatge de començar foquejant per pistes amb l'avantatge d'arribar ben ràpids al Pic de Cerví, pel coll d'Erta.. primer cim. D'allà fem un descens trepidant a la seva pala NE, a l'obaga del tot aquests dies de sol baix. L'accés a la pala des del cim és aeri i exposat, i demana neus ben estables com les d'aquests dies. 


 Ullant, al fons a l'ombra, la primera baixada del dia, a la NE del Pic de Cerví



De front el Cap de Raspes Roies, el darrer cim del dia
 
Un cop al fons de vall remuntem fins al coll de Filià i d'allà per l'estètica aresta llom amb els esquís als peus fins al Pic de la Llena. Descens a NO per pales més o menys trempades al gust i encarats llavors a la base del tercer i darrer cim, del Cap de les Raspes Roies. D'allà, acompanyats ja per la posta de front - que l'anem a buscar - i la lluna al clatell, baixem verticals a pistes per la seva vessant SO, on resseguint l'ombra de la cubeta encara hi trobem pols.






Les nostres traces de la visita anterior amb la lluna que treu el nas, i la Pica de Cerví i la obaga esquiada des de les Raspes Roies 


Una gran jornada excel.lent d'esquí de muntanya, on calen trobar condicions estables que aquests dies hi són, arrodonides per una pols tres delícies i unes traçades que queden ja retingudes de sensacions plenes... i més.



Moltbonaesquiadamoltbenfetaidesfetambl'AniolPepZwinggiRogerMelderomaní (crònica que val la pena) .. aquest dia on s'hi fos possible s'aturaria el momentum-às!

11 de des. 2016

Pic de Filià (2.771m, BES2) i salt a Manyanet (primera part)

***

Les condicions d'aquests dies a la vall de Manyanet hauran estat de les bones de feia temps.. gruix, pols de qualitat i estabilitat, què més es pot demanar?

 Algun allau de sortida puntual, ben puntal..

En una primera visita les testem entrant des de Filià. Aquest dia la pista ens deixa bastant avall, cap a la cota 1.550m aprox., i les nuvolades de dos dies abans ha regelat la neu fins cap a la cota 2100m on tornar a aparèixer el pols. Progressió llarga i feixuga que ens trobarem de baixada amb la neu ben endurida.En alçada però...

El descens cap a Manyanyet...


...pastissot! amb encara una neu pols seca fantàstica 10 dies després de la nevada i en orientacions NE-NO que dóna gust. Aquest dia fem primer el pic de Filià o Pallassos i baixem per la seva vessant E amb una neu fins al fons de la vall. Tornem a enfilar per una punta secundària al nord del pic de la Pleta Pelada, que ens torna a Filià .. ja pensant en com tornar a fer el salt a la vall.

 Des del pic de Filià vers la vall del mateix nom.. l'accés pel barranc de la Coma de Fusses ja estava sense neu a l'inici
 








 
MoltbonaesquiadamoltbenfetaidesfetambenPepZwing el 6/12, llarga i que sen's fa curta alhora, .. neus fantàstiques i efímeres que marxen, sota el sol de l'anticicló, i sota les traces d'amunt i avall.