Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

11 d’abr. 2011

A la canal central dels Encantats (Pallars Sobirà)

*


Mirem d'esquiar la canal central dels Encantats que ja fet fa dos estius (piulada), .. però el ressalt de roca està molt descobert i no portem prou material per escalar-lo (un paupèrrim cordino de 30m i quatre ferros). Cal material de roca per 40-60m, si més no per assegurar-se el ràpel!. Ho hem provat per tot, menys mal que al cantó de l'obstinació hi ha la capacitat de renunciar, que ens l'estàvem jugant de debò. Quines condicions tan allunyades de mitjans d'abril de l'any passat! quan es va esquiar (piulada). Tanmateix, és d'aquestes baixades que no te les endevina ningú. Si ha d'anar, veure les condicions, estar al lloc, i encertar el dia. Aquest dia ens falta un cop de gas temerari, i ens domina el seny.


Sobre l'estat de la neu, la trobem passat el riu que voreja el refugi. La fusió en profunditat d'aquests dies (fins al base diuen els butlletins d'allaus) i el fals estiu que ens ha acompanyat ha deixat un sucre pastós que ja de bon matí t'enfonsa fins al genoll però que sota els esquís, aguanta prou bé. No hagués estat una gran esquiada però s'hagués baixat. Estable per tot, jo diria que el que havia de caure, amb aquesta canícula, ja ha caigut. No es veien purgues d'allaus que fastidiessin la baixada, només una mica a la sortida. Una cordada a peu la van pujar i baixar aquella dia, i altres arribaven per fer-ho el dia següent.




Espectacular la fusió d'aquests dies, amb pèrdues de més d'un metre de neu per sobre els dos mil metres des de finals de març, afectant especialment al pirineu oriental. Dades de les estacions automàtiques de meteofrance:


Intentd'activitatfetaidesfetaambenPepzwingg un calorós 9d'abrilde2011

3 comentaris:

pass@muntanyes ha dit...

hola,

un gran triomf a l'ofuscament!!!

salut,

david

edunz ha dit...

bona aquesta... :)

edunz ha dit...

l'episodi de calors amb registres històrics no ha passat desaparecebut a les meteos:
http://france.meteofrance.com/france/actu/actu?portlet_id=74935&document_id=25288