Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

3 d’abr. 2011

Pic de Certascan, 2.852m MBEA S3 (Pallars Sobirà)

**

L'elegant aresta de la Serra de les Canals penjada al buit

Bonica i llarga circular per fer cap al gran cim del Certascan, guardià d'aquesta banda que d'aprop clica l'ullet als seus veïns gegants de Montroig i Pica d'Estats.



L'itinerari comença, al poble de Quanca, o, enfilada la temporada, a la pista que mena a la pleta Palomera al petit aparcament on hi ha el trencall de les bordes de Noarre. Pugem per la bonica vall del riu Noarre entre la cantarella i traces dels gall fers. Des de la pleta de Guerosso podem enfilar al cim en circular pel divertit Piquet de Guerosso, coll de Certascan i aresta cimera. La baixada la farem al gust, pel llom S o la trempada pala SO. Un cop a la pleta de Guerosso, tornem a posar pells fins al coll del Cap de Causes, d'on baixarem per la vessant O seguint un primer tram de torrent obert per acabar amb un bosc més vertical però esclarissat que ens mena a la pista de la pleta Palomera. Aparcant a la pista surten aproximats uns 1.500m de desnivell, al que cal afegir uns 300m més si sortim des de Quanca.

Els horaris juguen a favor a finals de temporada, amb els descensos SO del cim i O des del coll a mesura que avança el dia. L'únic tram on trobem la neu estovada és a la pujada del coll del Cap de Causes, però els primers pendents forts estan ben protegits pel bosc a l'esquerra del riu, i l'accés al coll no és molt pendent. A mi m'han sortit 6-7h d'activitat.... ai aquesta ratafia pallaresa!


L'itinerari vist del Tuc de la Cima amb foto de l'abril de l'any passat


La baixada del coll de Cap de Causes des del cim del Ventolau (foto 26març2006), i el tram final de bosc abans de la pista.

Sobre l'estat de la neu, primavera excel.lent. El regel ha estat prou bo, però ha deixat la pluja del dia abans gelada en superfície. Un cop transformat, deliciós. La cota de neu de pujada ha estat a la pleta de Guerosso, i de baixada, a la pista de la pleta Palomera. Neus fantàstiques a aquesta època dins els horaris i buscant l'orientació.


El corriol que baixa lleugerament a les bordes de Noarre i enfilant al Piquet de Guerosso amb el coll del Pic de Causes al fons


Piqueta de Guerosso


Al cim, amb la Pica d'Estats al fons


El fons de vall on arrenca la sortida


Pleta de Guerosso i enfilant al coll del Pic de Causes



La vall del riu Noarre i la canal sud-est del pic de Mariola


Arribant al coll, amb el llom el cim del Certascan a l'esquerra de tot, i just a la dreta la piqueta de Guerosso... i l'esplèndida vessant E del Montroig

Preciosa i solitària sortida on se t'envà la mirada sentint l'estona i imaginant descensos per tot. Compartit.

Activitatmoltbenfetaidesfetal'1d'abril2011
(Fotos:EduPlana)

3 comentaris:

lluís ha dit...

Un itinerari realment interessant, el trobo molt ben buscat i amb uns paisatges preciosos.
Felicitats!

Anònim ha dit...

ruta circular més q completa i molt interessant, felicitats mestre..
Ahir diumenge, al pallars vent de sud tota la nit, altes temperatures, inexistent regel = fusió a tope des de bon matí.. tnat de bo em quedi neu ara que jo començo a tenir dies..
ignasi

edunz ha dit...

un itinerari complet, on no t'atures de deixar-te anar... manca tornar-hi amb el blanc més present.
Neus que semblen voler ser escadusseres aquest final de temporada que ja recorda la de l'any passat... però això mai se sap. Encara traçarem al gust!