Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

16 de març 2012

Corredor S Pic de l'Estany Blau, 2.659m MBEAS4 (Andorra)

**


Enfilem a tastar el corredor S del Pic de l'Estany Blau que, ben mirat, deu ser un cim que haurà estat trepitjat poquíssimes vegades.. i nosaltres no en som l'excepció. Pendent que estava pendent de quan la visita al senyoriós Thoumasset, des d'on la visió frontal del corredor el fa difícilment resistible.



Aprofitem la piulada recent del Pep Zwingg que apunta les bones condicions. Bona esquiada i estètica, i una raó més per visitar aquest circ penjat que és l'Estany blau apartat de tot i, alhora, no massa lluny d'enlloc. On el silenci irromp, manca passar-hi sense preses.



Aquest dia la calor més pròpia del més de maig ens reté a escassos metres del final del corredor, en un estretament on la neu té comportament de placa sobre l'herba a sota i n'endevina un possible allau de fons amb la pressió de les planxes de baixada.. anem massa tard avui.

El pendent no passa de 35º, potser a la sortida alguna cosa més.


El cim del Toumasset, i el corredor S encerclat on ho deixem corre


A banda d'això, l'estat de la neu excel.lent quan lliguem bé l'orientació amb l'hora. Tot i les calors, el regel nocturn manté la neu al punt dins l'horari. Primavera transformada al gust d'E a O i encara dura, gelada i pols!? a orientacions N (on encara veiem alguna placa no del tot estable).

Sobre la cota, les calorades han fos la neu al planell des del bosc al refugi de Rialb, on cal caminar. A aquesta vall costa mantenir-s'hi la neu, a part de ser un any escadusser. Calcem a 5 minuts de l'aparcament el tram de bosc, per descalçar 10' a peu i tornar a calçar ja fins a dalt al pont a l'inici del planell del refugi.




El cim i corredor al fons de la imatge

L'itinerari l'amanim amb del tot recomanable circular pel coll O del Pic del Port de Siguer. D'allà, com un balconet que es despenja sobre la vall de Rialb, tenim un descens franc i prou dret enllaçant cubetes fins als planells de la Font de Banyell on encara ens acanalarem fins al refugi amb un final que ben bé recorda als tubs de Paderna.. fantàstic descens.

Sense entretenir-nos triguem 6h, surten 1.150m de desnivell positiu i més d'una desena de quilòmetres.


Al coll O del Pic del Port de Siguer






Amb la canal Carnissera a la dreta de la imatge


i la pel.li....



Fantàsticaesquiadamoltbenfetaidesfetambl'ignasiaraquelescalorshanapretatant,.. i ho han deixat tot a lloc.