Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

9 de des. 2013

Pic de les Valletes, 2.793m MBEA S3 (Cerdanya francesa)

**
Vista des del Puigmal
 
Bona sortida d'esquí descoberta d'aquesta boníssima vessant sud d'accés capritxós però ben trobat ara que les neus acompanyen els fons de vall. L'estètica de front d'aquestes pendents que cauen al buit des del cim les fan poc resistibles. Un descens precipitat, mantingut sobre els 20-30º amb algun ressalt més picón, durant uns quants centenars de metres, i només interrompuda per una jaça que sembla voler donar un respir. L'homònim de la seva veïna vessant sud de la Fontfreda però aquesta més entaforada dins la vall.


L'itinerari arrenca al poble de Porta (1.500m) on ens calcem els esquís des de l'aparcament per resseguir la pista primer i el corriol després que s'endinsa a la vall de Campcardós. El seguirem fins a trobar el barranc on baixar la torrentera que prové de la cubeta cimera, a la cota 1.850m. D'allà enfilarem amunt on ens tocarà fer 300m força pendents trobant el millor pas fins a la Jaça de la Cabaneta. D'allà seguiríem el fons de vall fins al coll i girant a l'est arribem al cim (possiblement amb esquís a l'esquena el darrer tram). Nosaltres aquest cop per evitar el vent que venia del coll vam pujar per la costa SO, seguint el darrer bosc primer i seguint pel pendent llom després fins al cim amb els esquís als peus).



Un descens punyent! aquest dia, el vent del nord que es reforça ens regela la cremeta que ens acompanyava de pujada i treu gaudi. El tram final pendent fins al fons de vall, parem compte que l'inversió tèrmica d'aquest dies ha deixat la neu estovada. El fons de vall a aquesta època de l'any queda tota a l'ombra i conserva la neu pols. Totes les neus de l'any en una sortida!

El limitant més gran d'aquesta excursió precisament són aquests 300-400m entre el fons de vall i la Jaça de la Cabaneta, molt pendents i orientats al sud, on la neu fàcilment remunta ràpid. I a tenir en compte que tota aquesta serra rep de valent les entrades de nord i són esquiades només abordables amb el mantell del tot estable.



MoltbonactivitatmoltbenfetaidesfetambenXavi, .. i un blanc que es va imposant, mentre les neus van fent al seu ritme.