Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

26 d’abr. 2009

Viacrisis, 130m ED o A1+/6a (Paret de l'Ós, St. Llorenç de Montgai)

**

L'exigent pas de desplom en travesia de l'L1 (Foto:EduPlana)

Enfilem a repetir la que és l'última via oberta a la paret de l'Ós. Tot i estar al pany dret de la paret plena d'itineraris, la via aprofita un bon espai entre la molt recomanable Viatge Astral i la recuperada de l'oblit amb el reequipament Farreny (foto de la paret amb les vies aquí), tot i que trepitja a voltes algun tramet de la Trifolls (l'única d'aquest sector on cal clavar). De totes elles per mi, la més bonica continua sent la Hivern Kòsmic.


Topo amb anotacions i al tram d'artifo de l'L3 (Foto:XescoMas)

L'itinerari ressegueix bons panys de roca molt bona amb trams dels excel.lents de la particular roca de St. Llorenç. En destaca el primer llarg i sobretot l'atlètica placa del tercer llarg un cop superat el tram d'artificial (apurable al principi), amb preses boníssimes i un pas tècnic a la part alta just abans de quan acaben les dificultats. El segon llarg supera dos descarats desploms separats per una rampa (el primer l'apurem - 6c+? - excepte dos passos d'Ae a l'inici del díedre i el segon també surt amb lliure atlètic). El darrer llarg en canvi cal parar compte de no anar a buscar el bolt que es veu des de la R directament, sinó que cal no deixar el sistema de fissures fins a situar-nos a l'esquerra a l'alçada del bolt i 'caçar-lo' flanquejant a la dreta per bones preses (indicat a la topo). La tirada és neta però amb moltes possibilitat d'assegurar-se bé. És el llarg que li posa més compromís a l'escalada.


Escalant l'L1 (Foto:EP)

Després comentant batalletes vàries al bar de St. Llor amb alguns dels incombustibles cardonins, ens trobem al Pepe, uns dels oberturistes, i comentant aquest darrer llarg li apuntem la idea d'afegir un bolt més a sota per 'dirigir' a la gent, .. si es va a buscar el bolt directament quedes sota un desplom finet i una mica exposat.. resulta que no som els primers que ens emboliquem i potser l'afegeixen. Coses que passen al encabir una via que a voltes t'obliga a no seguir la lògica de la paret.


Sortint del tram de bloqueig dur de l'excel.lent placa de l'L3 (Foto:EP)

Sobre el grau obligat, excepte aquest darrer llarg si no l'encertes, la resta no passa del 6a sempre sobre bones assegurances, emplaçades o a emplaçar, a poca distància. Sobre l'equipament, la via es troba semi-equipada amb bolts i claus, amb bons trams d'autoprotecció i sortides d'artificial on també haurem de fer anar els ferros. El que indica a la topo està perfecte, excepte que es passa amb 12-14 cintes. Sense ser molt laboriosa, tampoc és una via tant ràpida d'escalar com les veïnes Farreny o Martinetti.


Escalant l'L3 (Foto:EP)

L'accés és immediat des de la carretera (veure topo per localitzar el peu de via) i el descens és l'habitual de la paret, pujarem uns 10m pel llom fins a trobar la fresa que baixa per la vessant N i cap a la dreta ens porta a la pista que mena a la carretera (15`).

Activitat feta el 25/04/09 amb en XescoMas mirant de reüll la pluja que no arriba...

11 comentaris:

Xavi ha dit...

Una altra que haurem de posar a la llista. Bona pinta té la via, com la majoria d'aquest pany.
Tot i les previsions de mal temps encara s'ha pogut salvar el dissabte (nosaltres aprofitant la mà de neu que encara hi ha a les muntanyes, una mica pasteta però).
Avui a casa mirant com plou...

Records!

Mingo ha dit...

Edu i companyia, enhorabona per la via, un altra al sac.
Salut

edunz ha dit...

merci,
i quin final de temporada de neus, ara s'ajunta tot, les millors neus, el millor moment per moltes tàpies.... però el temps és un!
bona via, a tenir en compte
records!

niko ha dit...

Felicitats,
ens alegrem que os hagi agradat la via, nosaltres vàrem disfrutar molt obrin-la.
Al principi dubtàvem de que càpigues un altra via amb aquest pany de paret, ¿Pep vos dir que aquí i cap un altra via? I tan que si ja veuràs. I tenia raó el tió, un peazo de via nen, amb roca de la millor de la zona i molt bona companyia, incloïen la del primer dia amb la penya de Cardona que estaven fen la Viatge Astral .
Lo demés ja l'aniran pian o no.
Només una cosa, si que es veritat que al últim llarg el primer parabol no es veu i pot crear una mica de confusió, un dia d'aquest mirarem de solucionar-lo això i alguna cosa mes que s'ha de repassar.
Crec que heu fet la tercera repartició o la quarta com ha molt i de vegades hi ha aquest
inconvenients.
No han sigut amb mala intenció,
les presses per acabar la via et fan cometre algun error, disculpeu.


Salut i Bones Escalades
Niko.

edunz ha dit...

bones Niko! ens vam conèixer aquell dia al bar que ens recomanaveu la Holocausto.. no se si ho recordes, al final vam anar a fer la Directa Mariola al Montroig pensant que l'H. se'ns faria curta i en canvi ja hi he anat dues vegades i encara no he pugut passar del primer llarg! (logístiques vàries)
cap problema amb la via i menys fan falta disculpes! és un bon traçat, i si es dirigeix una mica millor a la penya en el darrer llarg quedarà una sensació molt completa.. llàstima dels desploms de l'L2 que siguin tan difícils en lliure! capricis de la paret. La placa del 3er llarg XAPÓ! ja m'hi havia fixat el dia que feia la Farreny, ja veus, jo pensant, ostres, aquí hi quedaria de conya un llarg i ara ja està fet! felicitats, i a seguir deixant perles pel territori!
salut

ah!... amb el peta i l'antoni l'altre dia molts riures, us van posar a 'caldo'! :)

niko ha dit...

Si que lo recordo, bona via la Directa Mariola,ja havia caigut el bloc de dalt quan la vau fer per que a nosaltres un dia que la voliam repetir ens vam trobar tot el bloc en la pista, quin cangueli.
Edunz te faig aquesta recomanació de una via que vam fer fa dos caps de setmanes en el Monroig, encara que no esta resenyada ,el Toni i el Joan ens vam comentar que s'estava obrim una via nova a la Pala Alta. Aquesta vía es diu Patxanga totalment equipada amb parabols. Hi ha una piada al llibre del Bar de Sant LLorenç de Mongai. La via te molt bona roca.
Records a la gent i fins un altra.
Niko

edunz ha dit...

ei, ja la vaig veure al bar merci, més opcions... no se si és la mateixa, quan vam fer la capitan veneno al febrer de l'any passat vam veure una nova línia de bolts a la dreta (amb un primer llarg desplomat molt loco)

la caiguda del bloc devia ser bestial, la paret va fent!
fins la propera!

niko ha dit...

Aquesta es, el primer llarg es A1equipat amb una sortida de 5+, el segon te dos trams de 6a+/6b i el tercer llarg aquest es preciós, te un tram molt fort que se fa amb A0 i la resta es de +ó- 6b+/6c guapíssim amb una roca de lo millor del Montroig. Molt recomanable obligat com molt 6a/6a+.

Hi han tres noves vies del Juan en el sector de la Dama de los Vientos, jo he fet la que hi ha a la dreta de la Dama, la Blasco Gutiérrez, una mes per la cole.....
I a Camarasa el Marmolejo el any passat va obrir tres mes, dos d'aquestes les i fet son molt xules amb força ambientillo, Viatge a les Estrelles i Gerreros de la Roca, ja tens feina per dies.

Es increïble lo que va caure de a dalt de la Directa Mariola, si no lo veus no te lo creus.

Fins un altra.
Salut i forces escalades

edunz ha dit...

merci Niko, la via que comentes de la Pala Alta ja deu ser la que vam veure fent la capitan veneno, ens la vam poder mirar d'aprop perquè la vam utilitzar per rapelar la paret veient l'equipament... a veure si m'entero de qui la obert i com (des de baix, des de dalt..)

el Marmo un dia m'ensenyava les topos de les vies de camarassa i me l'es recomanava.. buf, ambientillo garantit

teniu molta activitat per aquí baix, no hi ha manera d'atrapar-ho!

salut!

niko ha dit...

Edu aquesta via (Pachanga) es del Marmol, molt diferent de les altres vies a que ens te acostumat, els dos primers llargs els van obrir per abaix i el tercer per dalt, això em va comentar el Marmol.

salut!

edunz ha dit...

merci Niko,
pos si que és nou això! i garantia de bon traçat..

i molt guapa l'Holocausto! en Marmo deia de canviar el primer espit de l'L2, això i algun arreglillo més la deixaria al punt.

salut!