Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

27 de set. 2010

Via Crestas Tío María, 155m V+ i Normal (i altres vies) de la paret del Pont, 60m V+ (St. Llorenç de Montgai)

*

bonics passatges sobre la vertical al segon llarg (Foto:PilarBarbens)

Reprene'm suaument la vertical amb aquesta senzilla i agraïda escalada, una cresta que com ens explica el Juan havia quedat estranyament sense obrir tot aquest temps. L'ha deixada molt equipada, en el seu estil, buscant una alternativa d'iniciació a la freqüentadíssima Normal de la paret de la Formiguera. Nosaltres l'escalem en estil clàssic amb aliens, tascons i alguns friends, excepte el segon llarg on la placa ens demana tirar de bolts i el tram més dret de l'L3 on ens falten friends més grans (tipus C del 2, però prescindible amb una mica de gas).


topo i la cresta evident a l'esquerra del circ que forma la cova Disblia i el sector del petit Yosemite, tot al sud del Cilindre (Foto:EduPlana)

De la topo només afegir que l'L1 és una rampa de II/III amb un únic pas d'slap de IV, i el mateix li passa a l'L4 on tot és II/III i un pas puntual de Vè. El segon llarg més V que IV+, però vaja, anarinant...

L'accés és evident des de l'aparcament de la paret de la Formiguera, seguir el camí del torrent amunt fins una fresa oberta al peu de cresta (5'). I pel descens trobem un cami fresat i fitat que ens mena al torrent de seguida (10').


Escalant el bonic tercer llarg (Foto:EP&PB)


A l'L3 i l'últim llarg (Foto:EP)


A l'últim llarg (Foto:EP)

Matem el cuc una estona més amb la Normal de l'oblidada paret del Pont, que tot i que té un aspecte no gens maco, la roca sorprèn per bona. La via ha estat reequipada amb bolts. Són dos llargs que quasi es poden enllaçar (IV+/V+, 40 i 15m). Equipada.

Per pujar al peu de paret haurem de fer una grimpadeta al talús (III+) des de la pista per allà on és més baix, hi ha una marca V.A que ho indica. La via es troba a l'esquerra del pany, veurem el primer bolt un pèl amunt (tots estan algo separats). Descens amb un sol ràpel net.

Al primer llarg de la Normal. A la foto de l'esquerra, a la descarada fissura de la dreta hi passa la via Tascons, d'un sol llarg i neta, només amb un tac de fusta (Foto:EP)

Casualiltats o no, avui m'arriba un correu de l'incombustible Marmo i referent de les escalades a les terres de ponent, amb les darrers aportacions de la paret del Pont, n'adjunto la topo.

La Normal queda a l'esquerra (passat l'esperó amb sol), mirant la paret de front des del pont... i darreres aportacions a l'oblidada paret del Pont (Foto:PB&JordiMarmolejo)

Bon terreny per practicar amb l'escalada neta... i el racó tan especial de St. Llorenç de Montgai.... on tot sembla fet a mida (Foto:EP)

Activitatmoltbenfetaidesfeta el 26/09/10 amb en XescoMas i la PilarBarbens

4 comentaris:

Llorenç ha dit...

Una bona opció aquesta cresta per a dies raros!

M'alegro de veure't de nou per les parets!

Anims i poc a poc anar recuperant la bona forma!

edunz ha dit...

merci Llorenç,.. pas a pas que encara queda...

Mingo ha dit...

Veig que ja comences a delinquir, segur que ràpidament agafes la forma, ànims. Es devia estar bé per Sant Llorenç. Aquesta no la coneixia, bé en Gutierrez no para d'obrir per Sant llorens.
Salut

edunz ha dit...

merci Mingo, el Juan incombustible també... , de fet, deu ni do l'activitat últimament.. a la paret de l'os ja hi ha dues noves vies i això que semblava que no hi capigués cap altra! a banda de la bona feina que s'està fent en restaurar clàssiques oblidades..