Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

23 de març 2011

Caminada Solsona - Pedraforca, 65km

**


grans caminades. El plaer de caminar.... l'altre dia de la piulada a la val d'aran va sortir aquest bonic poema... que si avé;

Camí del sol - per les rutes amigues - unes formigues (Joan Salvat-Papaseit)Enllestim per segon any aquesta gran ruta que només mirar per la finestra i sentir la cridòria de la muntanya tel.lúrica horitzó enllà... és fa evident; pensar-la, trobar-la. Caminar-hi.

Són dues jornades, amb un primer tram de 56km fins a Gósol on fem nit a l'hospitalari Hostal Cal Franciscó, i un dia següent per arribar-se al cim del Pedraforca.

El traçat, entre trams que coneixem i trams que enllacem prèviament, surt directa i franc, sense embuts, i farcit de belleses per tot. Sortint de Solsona busquem el Molí del Pont per creuar el riu Cardener... d'allà enfilem per pistes fins al Coll d'Arques. Aquí comença un dels trams més meravellosos, baixant per l'obaga de la serra de Busa i Bastets... la font de la nou, els plans de Casa Llobeta, la fresa de Traserres (desentertadament pintada amb marques grogues florescents del tot innecessàries), i la màgia del pas del coll de la Maçana i la fresa carregada d'històries que travessa la Serra de Bastets i que es precipita fins la cua del pantà, i d'allà a Guixers.

De Guixers encetem un tram també preciós, ajudant-nos del congost que el riu Aigua de Valls obra de nord a sud... seguirem riu amunt passant primer pel Molí de la Corriu, i després pel Pont Cabradís, i d'allà remuntant una dreta fresa amb marques blaves a voltes desdibuixades, fins la pista que de baixada ens porta al Molí de Güell. Aquí el paisatge se'ns obra, la muntanya del Pedraforca ja se'ns mostra a tocar.. i entre artigues i feixes amb pastures suaus per acabar a Gósol on la Teresa que és un sol ens fa una nova rebuda gegant.

Un apunt breu, el tram de Guixers fins al Pont Cabradís s'ha marcat i arranjat amb un d'aquests itineraris subvencionats pel govern, amb la col.laboració de l'actiu i recent Centre Excursionista del Prepirineu... un cartell ens dóna l'entrada... però només hi manca i amb majúscules "itinerari de dificultat molt alta!"... la fresa que arriba al Pont Cabradís és penjada sobre el riu a trams, estreta, fràgil, i ja si han hagut d'afegir cadenes i cordes per fer transitable el troç pel gran públic... però no és un camí per anar-hi, per exemple, amb canalla. I doncs? on està el límit? hi haurem d'anar afegint més facilitats, o acabar esgraonant l'itinerari quan el pas de la gent faci marxar la poca terra que aguanta el camí?... preguntes que queden a l'aire mentre el territori va fent entre els estirabots i fal.leres d'uns i altres on no hi ha res a dir, sembla.
(Foto(d):PilarBarbens)

El dia següent estirem cames, ens treiem la mandra, escalfem els genolls, i sortim a peu de l'hostal pel camí normal cal al cim del Pedraforca... una neu endurida pel regel ens ho posa molt fàcil de pujada, i l'estovament de després molt fàcil de baixada. Poca gent a aquelles hores, i restes de les allaus de fusió i purgues de la gran nevada dels dies abans... gran balcó, atalaia, mirador, .. una muntanya que no cansa mai. Lluny, a l'horitzó, la gran xemeneia de la ciutat s'albira... d'allà venim, com formigues, anar trobant el pas, i entre vivències i conviures.... bonica caminada.


(Foto:Col.JaumeCreus)

Activitatmoltbenfetaidesfeta amblagrancollapassigolla el 19 i 20 de març2011
(Fotos:EduPlana, menys citades)

3 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Una molt bona travessa, Edu! Tret de la sortida de Solsona, em sembla que la resta la conec força bé.... Feu una certa enveja als que estem tocats! No expliques com vau tornar, però ho imagino....

edunz ha dit...

merci Joan, ... tu que ja has caminat la serra de Bastets també saps de la màgia del lloc... el tram de Solsona a coll d'Arques és el menys agraït.. ah! no vam tornar a peu!

Anònim ha dit...

Si la torneu a fer, avisa que m'hi apuntaré!
Ricard