Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

8 de maig 2011

Canal de la vall de Barrancs, MBE S4 (Vall de Benasc)

**
Aquest dia, amb aquest vent, aquest gris i una neu que fa pena... tot imposa més (Foto:AngèlicaTesas)

Contrapronòstic la meteo se'ns tira al damunt, els cims es mantenen encapotats i fa un vent que si t'enganxa despistat amb alguna ràfega et tira a terra. La gran circular prevista queda en una petita circular.. però aquella curiositat que de les esquiades al gran Aneto que clissava l'ullet, queda satisfeta, i molt ben satisfeta!


Descens, i la canal vista des de la glacera de l'Aneto aquell fantàstic maig del 2008 (la foto és del dia 30!)

La canal es troba a la carena que separa el pic dels Aigüalluts i el pic de Barrancs, entre les valls d'Escaleta (que busquen el Tuc de Molières) i la de Barrancs que mena al coll de Selenques i espalda de l'Aneto. És molt visible des de la glacera de l'Aneto. Són uns 300m aprox de desnivell amb 35-40º de desnivell mantinguts amb una sortida més dreta que nosaltres trobem sobre els 60º però tot just una graonada de posar-hi decisió i ja està. Ull amb la possibilitat de trobar-hi cornises.

Hi accedim en circular entrant per la vall d'Escaleta i sortint per la de Barrancs. Tot i que fins que no siguem a la carena no veurem la canal, encertar-la és fàcil, només cal remuntar pel fons de vall i travessar el circ per una evident canal ampla i amb poca pendent (foquejant passarem bé) que mena a una cubeta, des d'on es perfila un coll relativament evident a la divisòria. En tot cas, des de la carena el descens és net fins a la base i la canal queda perfectament encofrada entre dos murs de pedra a banda i banda que li dóna una estètica innegable.

Ull amb el flanqueig de l'estany de Barrancs si el gel no és prou gruixut!


Itinerari (vermell ascens i blau descens)... no fem cim que se'ns tanca el cel.. i remuntant la canal ampla que ens mena a la cubeta suspesa de la divisòria on arrenca la canal de descens.


La Forcanada que ens queda a tocar, i ja a la cubeta suspesa poc abans d'arribar a la carena on arrenca la canal de descens, amb l'aresta afilada del pic dels Aigüalluts al fons, i el coll de Toro a la dreta.

Sobre l'estat de la neu, la nit sense núvols que la previsió havia marcat es converteix en pluja fins a les 5 del matí quan sona el despertador, i fort vent... quan ens hi posem, ja emmandrits, trobem la neu sense regel, estovada, només conservada mínimament els núvols i la ventolera que fa, segons orientació i cota. La neu es troba a 10 minuts del pla d'Aigüalluts, tant de pujada com de baixada, tot i que el rentat de la pluja d'aquests dies l'haurà fet remuntar. Vàries nits seguides ennuvolades i sense regel han fet pujar la cota.

(Foto:AT)


(Foto:AT)









Activitatmoltbenfetaidesfetaentreventoleresidemésambl'angèlicael6demaig2011, d'unaprimaveraescadusseradeneus!!!!!

2 comentaris:

zwingg ha dit...

Fa dos dissabtes, quan baixàvem de l'Aneto, amb el Víctor ens la vam mirar. Bona iniciativa d'anar-hi i fer-la, felicitats!

edunz ha dit...

per ella mateixa justet.. aquest dia ens hi va empènyer la meteo... però les opcions d'arrodonir.la ampliant la circular - fins i tot amb un canvi de conca! - són fàcils d'imaginar... molt bonica i estètica sobretot, amb l'alicient d'esquiar.la des de dalt sense haver.la conegut des de baix...merci!