Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

13 de jul. 2011

el Desafío Vertical del NG

*

Daring. Defiant. Free. A new generation of superclimbers is pushing the limits in the Yosemite. Photo: Mikey Shaefer National Geographic

L'altre dia em va caure a les mans el número del més de maig del National Geographic España, que inclou el reportatge "Desafío vertical: escalda libre en Yosemite". Al fil d'un recent i inicipient debat sobre el "free solo" on menys mal que alguns amb autoritat posen una mica de seny, l'autor i escalador de l'article Mark Jenkins, ho té clar "Ahora la moda es la ascensión de paredes verticales sin cuerda ni arnés"


Portada, i foto interior de Jimmy Chin

Concentra en unes poques pàgines (es fa curt) un repertori d'essències que a voltes semblen oposades; des del recull minuciós dels nous rècords de velocitat i solos integrals que competeixen per les parets fins a anècdotes nostàlgiques del camp 4 "de quan si que era autèntic" i el testimoni del que és ara, i el que es porta.

"La velocidad se ha convertido en el credo de los nuevos superescaladores"

Com que aquí a la vella Europa tenim el costum de comprar tots els productes del nou continent... en breu el més "in" serà recórrer els viots de Montrebei a tota pastilla i anar fent punts.

"Es la moda. La mayoría de las vías ya se conocen bien, y tanto los materiales como la técnica ham mejorado enormemente. Por eso la competencia de un escalador se pondera hoy en función de la velocidad, y ya no de la exploración"

Menys mal que la nostre petit país encara hi ha espai per a la descoberta!




..més info aquí

2 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Hi ha coses, Edu, que mai importarem de cal Ianqui, com els texans barats, l'horari lliure del comerç i la poca normativa, però em sembla que a tot el que és "xorra", ens hi apuntem molt de pressa!

I jo que sóc subscriptor de la revista i m'agrada la seva seriositat....

edunz ha dit...

molt bona joan... la petjada ecològica tampoc cal importar-la...

aquesta foto portada m'ha recordat aquella del Carlos García el 89 escalant en solo integral la Fiesta de los Bíceps de Riglos, publicada per Desnivel (adjunto foto). I el rebombori que es va muntar.. que si això animava al personal a fer solos, que si era un temerari.... i això que es tractava d'una revista destinada als escaladors... deuen ser curioses les reaccions dels lectors habituals del NG (potser el prestigi de la revista n'avala l'activitat?)