Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

3 d’ag. 2011

"On Sight" Posing productions

*

'The Hollow Man' is a very serious route with the lower half in particular not offering any real protection (Posing productions)

Aquests dies el nou canal d'esports de "la nostra" està emetent aquest fantàstic reportatge, "On Sight" ("A vista"), que posa el lloc on toca l'escalada tradicional (trad climbing), tan comuna al Regne Unit, i que aquí posaria els pels de punta als qui abusem de l'expansió per "escalar". Val la pena seguir-li el rastre. Aquí, un botó del reportatge al web de la productora. Motiva o espanta veure enfilar sobre el 7è grau equipant la via a base de microtascons i merlets precaris.

Punt de trobada de noves i velles generacions. Mentre un jovenet del millor que hi ha, Neil Dickson, prova la mítica 'Margins of the Mind' E8-7c (US 5.14) i no se'n surt, no tenen desperdici les reflexions que semblen surtir d'anys d'enfilar a la roca i sentir les sensacions del mutifacètic John Readhead (aperturista de la via) sobre els tipus d'escalada, i l'inevitable força de l'experiència quan aquesta es nodreix del dubte del que trobaràs (On sight climbing nourishes the soul). "L'autèntica escalada", sembla reivindicar, enmig del munt de versions d'aquesta activitat vertical que és escalar (a fi de comptes els clients de les grans marques no són precissament els minoritaris escaladors capaços d'entrar al terreny del desconegut!).

Clar que als UK on l'expansió està regulada, .. els extrems és veuen més evidents! la afronta no es troba en l'abús o no d'expansions versus peces flotants, sino entre l'escalar "on sight" (rutes sense ancaltges que marquin el camí i siguin una descoberta) o l'exercici vertical de seguir els anclatges, per la corda per dalt (que ho tradueixen simplonament com politja) o fer rocòdrom (molt habitual a l'humida Anglaterra on m'expliquen que hi ha escaladors que no toquen roca en tot l'any).

Molt bon film!


Al póster de la dreta escalant la 'Margins of the Mind'