Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

18 de maig 2012

Canals del pic d'Engaït, 2.776m MBEAS5 (Andorra)

** 

El circ dels Clots de Menera és un reconada bonica, tot i que envaït per l'estació d'esquí alpí de Grau Roig, on apareixen múltiples canals i corredors d'orientació des de NE a NO de fins a 200m. N'esquiem un parell a dreta i esquerra vist de front del pic d'Engaït (2.776m). Hi accedim des del coll evident a l'esquerra del cim (per on passa el GR7 que ve de la Portella Blanca, un coll que ens permet trepitjar França, Catalunya o Andorra fent una sola passa. És tot allà mateix). Un cop al coll seguim la traça del GR per la vessant sud fins al cim. Des del coll el pendent és fort, tenir-ho en compte si està nevat, quan llavors la millor opció serà carenar.





La canal occidental (a la dreta de front) és la més difícil. Té una sortida de 55º durant uns 7m estrets i amb una recepció de 40º però també estrets. Una mica exposada. La canal continua amb 40º un bon troç, baixa a 30º, cal passar un aflorament fent un salt gir, i ja s'aplana fins a la sortida on deixar-se anar del tot. Jo diria que un bon S5 a l'inici, per l'exposició i pendent. Queda pendent penjar les fotos que em va fer l'Angèlica entrant a al canal.

 "estudiant" l'entrada... i descens




La canal oriental, de l'esquerra, és molt més senzilla, més ampla i amb una pendent que no supera els 35º. S4 màxim.

 

 
Sobre l'estat de la neu, primavera fantàstica després d'un bon regel nocturn tot i l'iso zero a 3.700m però el cel estrellat. 3 dits de cremeta sobre base endurida, perfecte per assegurar l'equilibri amb aquests pendents i no entreveure una relliscada fins a baix en cas de caiguda. Les canals les esquiem entre la una i les dues i mitja, i és que el fort pendent i l'orientació ple nord n'aguanta la neu.

Les calorades d'aquests dies han remuntat molt la neu i ara accedim al circ seguint el fil de neu de les pistes, i li queden ben poc.

Les mateixes calorades han deixat els Pirineus orientals molt tocats i la neu justeja per tot fins als 2.300 - 2.500m. Però les mateixes calorades han assentat la neu i l'han deixada al dente en corredors i canals drets orientats al nord on el cicle de fusió sempre és més tardà. Això si, són canals obagues que necessiten isozero altes quan les esquiem sobre neu primavera, o no hi ha manera que transformin suficient. 

 Amb la Serrera i la llista de cims de la vall de Ransol al fons

 El Montmalús i el circ de Pessons al fons

La Portella blanca i les canals de la Tosseta de l'Esquella, al capdamunt de la vall de la Llosa

El dia comença molt aviat, amb l'intent d'esquiar el corredor NO del Puigpedrós de Lanós però arribats a la Portella de'n Garcia veiem que no té neu continua ...fins l'any que ve doncs!


El corredor central ben pelat


Activitatmoltbenfetaidesfetaquestdijous... ara que les muntanyes ja es desvesteixen del blanc del tot i canvien la muda per botons de magenta i verd terrós, barrets de palla, i vidrieres de mil tons

6 comentaris:

Xavi ha dit...

Molt bé Edu, apurant les últimes neus. Jo ja fa uns dies que he guardat els esquís. Ara estic que m'enfilo per les parets!

Salut!

edunz ha dit...

la fosa d'aquests últims deu dies ha estat bestial, llàstima que començava a semblar un final de temporada com els d'abans... als Orientals quasi que ja cal buscar amb ganes... però alguna que altra encara queda! també amb ganes de la vertical i sense matinades :)

fns aviat!

freeride ha dit...

Molt bon relat. M'encanta la foto de la bota i la canal per sota. D'aquestes canals en tenim per avorrir!

p.d. rebonic vers.

edunz ha dit...

ja ho dius bé! hi ha opcions per tot... quins Pirineus tan fantàstics.. la resta només són breus inspiracions.
merci. A veure el dia que llisquem plegats

Sergi ha dit...

Déu n'hi do lo pelat de la Coma d'En Garcia i la vall de les Besines.
Fa dues setmanes tot era neu, i les canals del Puigpedrós ben farcides.
Tot i així veig que encara queda neu ...

edunz ha dit...

deu dies que han marcat un final de temporada que, per un moment, va semblar de les "d'abans".. però si, encara en queda. A mi d'aquesta sortida ja em van saltar als ulls suggerències ben animades.. el so de l'esquella va fort! potser en podríem compartir alguna, fins i tot aquest any