Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

14 de juny 2013

al Pic d'Alba, 3017m MBEA S3 (Maladetes)

**

encara assaborint-ne el moment....

Aquest dia la neu marca el seu guió, i la impressionant circular que estava en ment queda posposada per un altre oportunitat. Aquest dia les condicions de neus estovades per la manca de regel nocturn ho fa tot exposat. No és dia de canals i corredors, "pentaraiders" ni horaris que vagin més enllà d'arribar a Benàs a l'hora d'esmorzar

I tanmateix, tot i ser conegut i visitat, cada estona a un cim, és un moment únic. Quina gran bellesa ens acompanya aquest dia


Sortim dels Llanos de l'Hospital, de fosc, i amb l'ajuda del GPS anem trobant el pas per enfilar pels tubs de Paderna. En mitja hora ja podem calçar el que s'endevina com una llengua continua de neu. Tot moll, humit, fins i tot les pells es desenganxen. Les ganivetes no sortiran en tot el dia de la motxilla, ni a les pendents dels tubs. Ja no ens descalcem fins pocs metres abans del cim, fins i tot el coll que mena a la pala cimera el podem traçar amb esquís aprofitant la tècnica excel.lent d'aquest parell de valents. Aquest és un gran detall perquè si a sota la neu estava estovada per la manca de regel, a dalt trobem una textura granissada de més de 40cm sense gens de cohesió.


Són les sis del matí i veiem sortir el sol sobre el mar de núvols, mentre ens encongim i gaudim d'aquest regal.


(Foto:CarlesLl)
 


Abans de les set ja comencem a baixar. Aquest dia res que tingui una mica de pendent i que li toqui una mica el sol és recomanable d'esquiar. Veiem allaus de fusió del dia abans, i de placa, com a mínim recents. Esquerdes que tallen vessants. El cop de calor sobre unes neus que just fa una setmana que surten de l'hivern, es deixa notar. No fa ni tres dies que encara s'hi va afegir un pam més.

(Fotod:CLl)



Llisquem sobre neus 'papa' de més o menys gruix a la solana, o una lleugera crosta als terrenys més obacs. Fins a cotes baixes on ja apareix la base endurida de la neu vella, no trobem una neu "previsible".  Gaudim igualment del descens i apurant llengües de neu amb un parell de curtes descalçades encara aconseguim arribar a cinc minuts a peu de l'aparcament, tot un luxe.

(Foto:CLL)



Unes quantes imatges més per acabar d'assaborir un blanc que ja començar a acabar-se!... malgrat encara hi ha molta neu per tot.



(Fotoe:CLl)

Neus difícils i perilloses on cal parar compte, .. les temperatures segueixen altes de nit i el regel ha de ser molt pobre o inexistent.. ull amb pendents de més de 20º a cotes altes que tot sembla voler baixar alhora que l'esquiador, amb les cornises amb ganes de caure que al seu torn poden provocar allaus de fusió (amb aquesta calor les plaques previsiblement ja s'hauran estabilitzat), les esquerdes que tallen vessants i corredors ...

Fantàsticasortidamoltbenacompanyadapelcarlesilamontse,.. amb colors d'hivern, i aires d'estiu que ressegueixen les valls per fer-se el seu lloc potser ja, definitivament... quin gran blanc el d'aquest any!

5 comentaris:

Mingo ha dit...

Imagino una neu que cara avall no avances, ara amb el dia tan xulo que vau trobar i les vistes tan boniques si a sobre la neu hagues estat bé, hagués estat inoblidable.
Que bonic el Pirineu amb neu.
Enhorabona per l'activitat

edunz ha dit...

merci! La neu dins l'horari no era tan terrible d'esquiar, .. xo si, gran canvi de temps, que l'estiu també demana el seu lloc! la bellesa de l'escenari compensa qualsevol "variació" dels plans.. la muntanya si que té el seu lloc trobat

Anònim ha dit...

amb vistes com aquestes, la qualitat de la baixada passa a segon pla,
felicitats

ignasi

Jaumegrimp ha dit...

És el que té la Muntanya amb esquís, que és Muntanya i soviunt, a vegades massa sovint, l'esquí passa a segón terme, enhorabona per l'ascensió!

edunz ha dit...

Merci. Muntanya amb majúscules!
I tanmateix, la manca de regel que va continuar els dies següents és el que va provcar els grans aigüats de la vall.. milions de metres cúbics d'aigua en forma de neu sense cohesió que va ser empesa avall per una pluja intensa, que no extraordinària... quins ganes de canviar de muda que tenia!
..temporada que s'ha acabat d'un glop