Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

13 de març 2019

A la sud del Pic de Racofred (Andorra)

***
moments...
 
Saltem al "racó fred" des del Port de Rat un matí que arrenca rúfol i on no acaba d'imposar-se el sol a la vessant nord.. primer descens fins a trobar l'inici de la vall que ens port al Pic de Racofred, i aquest cop remuntem fins al coll natural a la dreta del Port Dret. Aquí tot acaba ben dret, i per agafar el llom tracem la bonica pala NE que mira la vall. Un cop al llom, darreres traçades del tot estètiques fins al bony final, on, ara si, toca descalçar-se i superar un petit mur de 90º.



Tota la vessant nord amb neu pols humida de pocs dits a un pam, sobreposat per les dues nevades recents. Fem un perfil i trobem el sucre de la febre persistent a uns 40cm, aquest cop ben aïllat per una crosta dura i un gruix de neu endurida a sobre. El test dona negatiu per tot. Amb tot, ens queda clar que encara no és dia de nords amb pendent.




La broma a la nord no s'esfuma, i amb el ventet de sud que conserva les neus primaveres al punt, ens decidim per baixar la trempada i complicada vessant sud del Racofred. No per l'itinerari que tenia ullat, més a l'est, i molt difícil d’endevinar venint de dalt sense tenir-lo estudiat abans. Sinó, per una pala més directa que cau vertical més avall dels Estanys Forcats, i continua per la característica cubeta penjada que en diagonal et treu de la muralla. Passem tram de 50º mantinguts, amb esquerdres que cal esquivar. Sovint el terreny d'esquerdes no té neu, i està barrat per grans blocs, .. aquest cop, tot continuo!



(Foto esq: Per Artiga) 

Acabada la cubeta, on és fàcil deixar-se anar, encara continua sent complex trobar el pas que mena al Pla de l'Estany. Nosaltres ens ho coneixem d'altres visites, sinó cal mirar-s'ho bé. Passem el Pla, i seguim esquiant cap al fons de vall. Aquest dia se'ns ha fet tard fer la tornada per la collada de Montmantell i la Bretxa d'Arcalís al punt de sortida (quedant una circular excelpcional), i a on arribarem amb un cop de taxi sortint una bonica travessa improvitzada. Ens descalcem una mica més enllà de la borda de Coruvilla.

 

Itinerari en vermall i blanc, de la vessant sud

Preciosa sortida, amb el sempre complex ascens al Pic de Racofred, i amb el fantàstic descens a la seva buscada vessant sud, moltbenfetaidesfetambenPepZwingg, i el luxe de traçar línies imaginades!