Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

4 de gen. 2010

Pala S del Puigmal de Llo, 2.767m MBEA S3S4 (Cerdanya)

**

la vall el dia de cap d'any (Foto:EduPlana)

...raïms, campanes i objectes desconeguts que sobrevolen el cel estrellat de la nit de cap d'any.... gaudim de les neus ceretanes, tan escadusseres aquest any tot i que comença a despertar la temporada sense patir del tot per les soles.. tot just comença perquè encara li manca.. a veure que ens deixen les neus màgiques d'orient...


la neu el dia 1 quan s'acaba de tapar (Foto:EP)

La nevada de la nit de cap d'any va caure primer suau per després deixar-se pentinar pel vent fort del N-O/O que va bufar durant tot el dia 1 i el dia 2, amb temperatures no massa gèlides. Tot plegat acumulacions i bona neu pols a zones arrecerades que es va anar fent pesada amb la insolació del dia 2, i gel o neu molt dura a les carenes i zones ventades, especialment les orientacions NE de les vessants. Sumat a la poca base i quantitats de neu en general, doncs esquiada de parar compte amb els rocs a trams.


El Puigmal de Llo i l'itinerari (Foto:EP i l'itinerari marcat sobre la piulada del Jordi del 12/04/08 al web d'esquidemuntanya)

Sortim rebotats de la ventolera de la barrufa i ennuvolada del Capcir i ens refugiem al massís del Puigmal sense núvols. Anem tard, ascens ràpid al Puigmal de Llo per baixar per la seva bonica vessant S, d'uns 35º de pendent a la part superior i 25º cap al final. Juntament amb la vessant S de Pic del Segre (imatge de quan la volta als Puigmals) són dos descensos una mica 'picants' del lloc, curts però estètics.


Itinerari i enfilant per la vall d'Aiguaneix, més ben innivada que no pas la ventada vessants N del Puigmal (Foto:EP)

A la pala, capa de neu pols ventada de gruixos que passen dels 20cm sobre una base de neu gelada, i amb cura de no desprendre cap placa. A un tram entremig mancava base i afloren uns pocs rocs. Com sempre, només esquiable si l'estabilitat del mantell és prou bona. Aquest dia, un pel just.

Prou bonic, enganxant les llums de la tarda quan el sol ja en tenia prou.. no hi ha fotos, massa fred al cim ventat, massa compromís per aturar-se més estona...


Enfilant (Foto:EP)


A Aiguaneix, i formes que es deformen.. (Foto:GuillemAmorós i EP)

Activitatfetaiacompanyada amb la Gemma Turell, Guillem Amorós i la Cris El-Hage el 2/01/10

2 comentaris:

cuevas ha dit...

Cómo pez en el agua... Besos y feliz año!! Que te traiga tantas cosas que te desborden... Que siempre hay tiempo de volver al cauce.

JC

edunz ha dit...

como pez en el agua.... marimuntanya, escamas al aire... el blanc fa la resta
petó gran a tots dos i ho celebrem aviat maestro!