Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

28 d’abr. 2009

La volta dels tres Puigmals... (Cerdanya)

**

un regal pels sentits.. i un llençol

El massís del Puigmal no demana presentacions... però sempre hi ha el dia que et rep amb el millor dels seus vestits blancs.. aquest any i en aquest final de temporada és un espectacle recorre'l, els gruixos de neu són tants que s'amaguen contraforts i ressalts que altres vegades descarats trenquen línies no sempre impossibles..


L'accés al coll del Puigmal de Llo és dret i demana descalçar-se

Senzilla i ràpida volta que permet recorre els tres Puigmals (si al Pic del Segre li mantenim el nom com també apareix), propers i agermanats que no deixen de guaitar-se l'un a l'altre. I gaudir del solitari descens per la vall de la font del Segre, i de la curta però intensa pala S del Puigmal del Segre (S3/S4 al gust). L'itinerari és evident sortint des de l'estació d'esquí alpí de Puigmal-Err, amb un desnivell acumulat aproximat d'uns 1.700m positius.


Itinerari (vermell ascens blau descens) i al cim del Puigmal

Les opcions són moltes, com arribar-se al Pic de Finestrelles per baixar la seva interessant vessant S, .. mil i concorregudes opcions que amb pocs canvis de pell permeten sempre trobar bons descensos.

Aquest cop renuncio al descens cap a la Culassa ja que és l'única vall que es veu molt carregada de neu i ventada, sense ganes de tastar si hi ha plaques o no (risc 3/5). Del coll del Puigmal de Llo marxo directament al Puigmal de Segre pel llom i allargo el descens cap a Núria fins cap allà al Ras de l'Ortigar amb neu sempre molt bona.


Remuntant des del ras de l'Ortigar


Amb les valls de Núria al fons i la pala S del P. del Segre

Un luxe de sortida, amb una bona capa de 10 i a voltes 20cm de neu pols granulada dels ruixats del dia abans, la isozero a 1.300m a la nit que es manté prou estona, i conserva la neu seca, ràpida i divertida fins ben entrat el migdia... amb les muntanyes netes de traces, on tot està per fer, i desfer... aquest dia som quatre gats, i la muntanya.


formes...


Descens cap a Aiguaneix amb la també bonica pala S del Puigmal de Llo


fi de festa, ..

... l'any passat, el 29 de febrer de 2008

Activitat suaumentfetaidesfeta el 27/04/09

(Fotos:EduPlana)

5 comentaris:

lluís ha dit...

Qui s'hauria imaginat un hivern així després de les prediccions catastrofistes del canvi climàtic? Potser és casualitat i l'any que ve no ens posem els esquís, però crec que tots els que estimem la neu desitjem que sigui un canvi de tendència i vinguin uns quants anys més com aquest!

Gatsaule ha dit...

Veus, m'has donat una idea per dissabte....

edunz ha dit...

per aquí la gent de pagès diu que les fonts i rius ragen com ho feien abans! també les disbauxes d'anys secs/humits sembla forma part de l'anomenat canvi climàtic, cada vegada més 'naturalitzat'... no vas veure l'article a la vanguardia 'bcn cambia los árboles de jardinería por especies más resistentes al cambio climático'.. aconseguiran finalment fer creure a la gent que podem seguir fent com sempre .. un éxit absolut del 'status quo' que ha aconseguit evitar qualsevol debat social de fons i ha permés mantenir el model basat en el consum que alhora n'és el responsable de tanta disbauxa. El pet serà gran de debò.

Joan, les opcions són mils, aquesta és bonica, ràpida, divertida i visites als tres cims..

bon cap de setmana radiant!

Berta ha dit...

les traces de pujada són molt estètiques....sembla com si estiguessis sol a la muntanya....

edunz ha dit...

molt bonic el moment, en aquell moment anava darrera de dos que després van baixar cap a Núria, i encara no havia enfilat ningú cap al Puigmal.. les entresetmanes són una joia!