Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

11 de febr. 2013

Pic de Duraneu, 2.539m BES2 (Cerdanya)

**

Bonica i senzilla ascensió que arrenca al també bonic poble de Vallsabollera, a la Cerdanya que ara és francesa, ara catalana. De fet, pots parlar-hi català perfectament que tots els veïns t'entenen.


Amb l'afegit que aquest dia, amb una bona entrada de nord per tot, on les capçaleres del Perafita-Puigpedrós estan ben tapades i el passadís cap a Cambra d'Ase-Puigmal està format, és una vall que queda assolellada! i prou protegida del vent. A tenir en compte per dies difícils com aquest.


Sortim del poble amb els esquís als peus i a l'alçada del Clot del Mantell decidim girar a l'oest a buscar les senzilles pales que baixen del pic de Duraneu (la toponímia ho diu tot), que alhora és el vèrtex superior de les pistes de l'estació d'Err-Puigmal. Aquest dia pel vent el tram pistero de dalt està tancat i les tenim totes per nosaltres :).. al cim el vent no ha afluixat i ho escombra tot, també a nosaltres que ens refugiem a la caseta del telecadira on l'estufa està encesa! només falten les olives. I el Puigmal ben pelat.





No continuem pel clot i cap a la Tossa del Pas dels Lladres que està tot molt pelat. Però ara quan aprengui a nevar sense vent serà quelcom a tenir en compte i arrodonir la sortida amb algun descens de la vessant sud per tornar a posar pells. També es poden fer algunes pujades i baixades pel bosc, prou esclarissat a trams.. aquest dia ja fem tard per tornar a calçar, i amb tanta neu per tot! pols tres delícies


El Puigmal pentinat del tot

I la baixada fins al fons del barranc des de la serra de l'Artiga també ens la mirem més d'una vegada, però al poble ens diuen que el torrent és de mal esquiar a més que a la part baixa no es veu prou nevada.




Preciosa sortida, sense grans pretensions, que et porta a un racó ben a prop de tot i prou poc conegut. Al poble hi ha un alberg que té una pinta exquisita. Amb aquesta habilitat que tenen els francesos de donar vida als pobles dels Pirineus...






Esquiadamoltbenfetaidesfetambl'aniolielpepzwing i la fantàstica estampa de la vall ceretana com feia temps, malgrat cims i carenes de al banda sud estiguin tan pentinades..

9 comentaris:

ZAX ha dit...

Bonic racó de món i boniques fotos.

Z's i S's a dojo!!!

pass@muntanyes ha dit...

ei Edu,

bonic poble de maquis i d'evadits, Vallcebollera.
Per cert, a què deu fer referència semànticament el topònim de Duraneu?: que dura molt en el temps?, o bé que la neu normalment s'hi endureix? :-)
Salut,
David

molimolano ha dit...

Buscant raconets amb neu xò sense perill d'allaus, un gaudiment total, neu poools! Jo vaig la vaig tastar al Pedró dels Quatre Batlles.
Unes olivetes... i uns talls de llonganissa i de formatge, tot amanit amb una cervesa hagués sigut la bomba!

Aniol ha dit...

Ei David!
Just de tornada comentàvem el topònim en qüestió. Tots vem coincidir que la neu que hi ha sempre al pic (si n'hi ha. En aquest cas n'hi havia perquè estava xafada de les pistes d'esquí) no és precisament neu pols. Ben ventada i endurideta.


Aniol

edunz ha dit...

un racó fantàstic, tranquil, com si quedés d'esquenes al brogit de la vall ceretana, ja tan envaïda per tot, però sempre amb aquestes valls secundàries que s'hi amaguen. Vallcebollera, o Vallsabollera com diu l'Alpina?.. que bonic també retrobar-vos a alguns per aquests paratges internàutics... tenim moltes ascensions i descensos pendents! ... jo ja estic revisant aquelles baixades que només apareixen amb tous de neu com els d'aquest hivern...

Gatsaule ha dit...

Una bona idea, Edu, aquestes valls no sempre estan a punt i aquest hivern serà una bona excusa per anar-hi!

edunz ha dit...

amb aquestes neus Joan s'obren valls i sortides que feia temps que no es podien fer! boa any si per gaudir-les.. llàstima que el prepirineu n'ha quedat orfe (de moment :)

molimolano ha dit...

Ja ens mantindràs informats, aquest pot ser l'any pel projecte pendent.
Nosaltres acabem de començar a trepitjar neu amb els esquís x a fer fons, sinó ens pesarà més de lo previst el cul!
Tot i així, se'ns han fotut a tots dos les botes d'esquí i ara estem buscant una solució.

edunz ha dit...

si! un any de baixades que només hi són de tant en tant.. i just ara venen bons dies per anar estabilitzant.. ja friso.
sense ànim de fer propaganda de res, xo al Càrving d'Ordino (molt fàcil de trobar, a la rotonda) són uns manetes arreglan peces, de debò. Si li dius a l'Albert que t'ho he comentat us farà un conya!