Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

13 de maig 2016

skimo a Arcalís (Andorra)

**

dies de neus pols efímeres que només es conserven les primeres estones del dia.. en una setmana, el ben estable i transformat mantell de cap a peus ha patit una bona remenada, amb un primer episodi de precipitacions molt abundants amb la cota de neu a molta alçada que ha humitejat el mantell en profunditat, per després noves precipitacions, més fredes però menys abundants. El resultat ha estat una bona rentada a cotes baixes, i un combinat difícil de gestionar allà on hi ha neu. Ahir descartem cap opció de circulars ja que les vessants E i S ja trobem que, ben aviat, el mig pam de capa endurida en superfície del regel de la nit i que té uns centímetres de neu pols, cedeix, i posa al descobert un bon tou de neu gens cohesiva fins a la mateixa capa de neu amb pols sahariana...  Vist com ho veiem, sembla ben poc recomanable planificar voltes que demanin baixades en E-S, inevitables aquí si volem saltar la frontera .. la qüestió rau en si la inestabilitat d'avui i demà deixarà treballar bé la calor i fred amb hores suficients per tornar a regelar en profunditat el mantell (i que la capa marró ho faci igual!?), i reprendre la "lògica" de les allaus segons horari i orientació de més tou a menys a més profunditat, i no com aquest dia que ho trobem invertit. 

Al fons, la S del Tristaina i cia que vam recórrer en circular tot just fa un any

Mentrestant, ens limitem a esquiar la bona neu pols de la nord cap al pic d'Arcalís on la neu es mostra més enduria en profunditat.. s'ennuvola ràpid, i deixem el segon ascens a mitges, mentre la neu ja s'ha humitejat del tot per tot.

Petites plaques de vent a la vessant sud del llom





Amb les traces de la primera baixada al fons...

Allau de fusió sortit del forn i tall fet a una vessant E (més o menys a l'esquerra del roc gros a tocar de l'esquiador)

EsquiadamoltbenfetaidesfetambelGuilleiunblancdecondicionsdeliciosesperuninstant..