Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

12 de maig 2015

Circular a l'olla del Pic de Tristaina, MBEAS4/5 (Estany Forcat - Tristaina - Arbella, Andorra)

***
 
Fantàstica jornada d'esquí descoberta i sensacions intenses fent ús del terreny de joc que l'olla del Pic de Tristaina amb les seves pendents dretes, múltiples orientacions i alçada, donen de si. Completem un tres per un amb tres descensos ben picants per fer passar la set de neu, a les portes del canvi d'estació. Neus que esperen el seu torn! que s'aferren a les pendents ben pendents, com volent no desaparèixer, i ens regalen uns descensos de luxe. Directes, elegants i ben estètics. 

A l'esquerra, la punta sud de l'Estany Forcat i al centre, el regnant Tristaina mirant-se de front l'ombra del Pic de l'Arbella


Vermell ascens i blau descens


L'itinerari arrenca allà on la neu a les pistes d'Arcalís ens deixi calçar-nos i apurar la neu. Avui ho fem al capdamunt de la carretera ja oberta del tot amb neu als voltants. Remuntem fins al bonic port de Creussans on saltem a França per arribar-nos a l'esquena de la punta SE del Pic de l'Estany Forcat. Preciós, amb un final carener suau ben esvelt. Fem el primer descens amb una sortida cimera punyent fins a l'Estany de Més amunt. Calcem i remuntem el Pic de Tristaina que baixem pel mateix lloc fins l'olla al peu de l'estret i exigent corredor NO del Pic de l'Arbella que després baixarem. Circular rodona i sempre ben resseguida amb la rotació del sol trobant els descensos al punt. Només el Pic de Tristaina queda paral.lel al primer descens, però la menor pendent permet apurar-lo una mica tou i a baix l'olla garanteix la bona neu. I en tot cas, la baixada directa cap a l'Estany de Més amunt és més SO si es vol. 



Al fons a l'ombra, el fil de neu del corredor N del Pic de l'Arbella que esquiem al final





Gran jornada d'esquí, gaudint d'unes neus ben pentinades i endurides pel regel, que agafades a l'hora bona, donen el millor de si. Aquest dia anem una mica tard però tot i així completem la jornada amb un somriure d'orella a orella.

 (Foto e: Ignasi Farràs)

(Foto d: Pep Artigas)

El primer descens té una sortida del cim exigent, rondant els 45º o més. Es pot evitar pel coll immediatament inferior. Del Pic de Tristaina podrem sortir quasi des del cim.. amb uns 20-30º que és tornen 35º a l'estretament superior amb les neus justes de finals de temporada. El més exigent és la canal NO del Pic de l'Arbella, amb un tram mig de 50º ben bons i estrets. 



A la dreta, amb el primer descens a l'esquena (Foto e: Pep Artigas)


Sobre l'estat de la neu, primavera tres delícies segons horari i orientació, si anem a l'hora. A totes les orientacions ara ja ben transformada, també a les nord més pendents. Evitem alguna alternativa allà on veiem que la neu ja està massa propera al pendent herbós. I també evitem unes esquerdes al punt estret de la canal del Pic de Tristaina. Ens descalcem un curt tram al descens del Pic de l'Arbella, que esquiem des del cim. Neu des de l'aparcament i de tornada, ens descalcem per sota l'estany Primer uns 20' per retornar a l'aparcament.



 (Foto: Ignasi Farràs)

Foto esquerra, el corredor NO del Pic de l'Arbella i a la foto dreta al fons, el primer descens








De tornada, amb la baixada de l'Estany Forcat al fons.... neus que s'acaben al lloc!

MoltbonaesquiadamoltbenfetaidesfetambenPepil'Ignasi elnoudemaig ... jornada completíssima, ben amanida, d'uns Pirineus que no s'acaben!!

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Fotasses!!! que beu que us ho heu passat...i quina neu mes franca que s'endevina...

edunz ha dit...

merci Jaume! una molt bona manera d'acomiadar les boniques muntanyes d'Andorra de la neu, .. i aquest dia sense el soroll habitual que envolta aquest bonic circ, ..bona jornada!