Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

8 d’abr. 2021

Llitze - Canal Occidental del Ticó (Cadí)

 ***

Treiem el nas a la Llitze ja fa uns dies, i ens la trobem ben destapada amb un bon ressalt de roca curt i gel aquest dia (III+), i amb neus d'hivern placades o amb crosta i pols reciclada a sota q no transforma per encrofada.
 
 
 
Ben mirat ha de ser una canal molt dífil de trobar en bones condicions per esquiar, és molt ombrívola, amb el que les neus primavers no transformen, i també sovint s'hi posa una gran cornissa a la dreta sortida (o entrada). 

 
 
Així que improvitzem el retorn per la Occ. del Ticó, amb neus massa transformades al vessant assolellat i encara dura esquiable mossegant cantells a l'obac, i ben justa al tram superior entre les franges rocoses... 
 
 
 
Q avançat al no hivern està el Cadí! Temperatures de maig quasi...Neus no fàcils, sense el cilce de fusió complet i poc previsibles i de parar compte aquest dia. A l'Oriental que havíem esquiat feia uns dies ja es veia la corona molt pedregosa, semblava no esquiable. I d'aquesta visita ja ha passat més d'una setmana!

A banda, quina nostàlgia dels croquis de les escalades de'n Matas (Ed. sRoC 1988), .. serà també coses del canvi climàtic, com arribar a canviar la fisonomia de les canals al Cadí amb molta, mitjaneta o poca neu com aquest any. Quan era petit frisava amb el llibre, me'l remirava pensant un dia si m'hi passajeria, llavors això dels esquís als peus, no pas! i mira, anar aprenent.
 
esquiadamoltbenfetaidesfetambl'Ignasi, .. dia que retrobar-se al lloc, i amb el pendent i la cOmpanyia