Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

23 de maig 2021

ViAnOvA! Josep Mª Cases "Xuxe", 110m 6a+ (Agulla gran de les Morreres)

 ***

Sentida escalada que descobreix el bon pany de l'agulla més gran del reguitzell d'agulles i petites parets que es dibuixen i desdibuixen al Feixar del vessant sud el Puig de les Morreres, al massís del Port del Comte. Tòtem d'ànima desperta que defineix una compacta i vertical muralla, a on tot estava per fer. L'escalada va arrancar ja fa un temps però entre hiverns que limiten el pas per la pista i aturades no programades s'ha endarrerit la merescuda dedicatòria fins ara, i és que l'home es mereixia una bona via, a una bona paret, de les que ell sempre s'hauria mirat, que tantes va descobrir, i tantes ens va deixar per fer i són part del seu llegat. Aquesta talaia enfila l'ànima i permet sobrevolar un bon tros de la comarca, des del fons de les rases a l'horitzó enllà. Calmosa quietud verdejada per tot de fills del vent. Petit gran escalador i precursos de les escalades a la comarca.

 
La línia arrenca al punt més baix pel pedestal que sembla voler allargassar i apuntalar la muralla, definint un perfil d'esperó de cap a peus a on, malgrat la sensació ajeguda, a tots els llargs hi trobarem passatges verticals. La roca és molt variable, en conjunt molt bona, amb trams d'ambient alpí més trencada a on caldrà anar avesats a llegir-la bé. L'itinerari troba el pas clàssic, amb un final punyent i pràcticament plomat de gran ambient i bellesa. Com un joc, va sortint al pas per un bon fil dibuixat a mà alçada.
 
 
 
 
Ben equipada amb algun clau en tirada i algun pont de roca a on els flotants fan la resta. Han quedat els boixos llaçats (no marcat a la topo). I amb un únic bolt de progressió per encarar la columna final, el tram més exigent, a on a la verti-qualtiat cal afegir-hi una roca d'estar ametent.. aquest darrer llarg no passa cap pas del 6a+ però per continuïtat, roca i necessitat de flotants, ara recorda més a un 6b.

Capdamunt molt estètic, envoltats de cingle, molt curt a la seva vessant nord que ens mena a un collet recollit. Amb tot, el descens a peu es veu embolicat i dret, i la via ha quedada equipada per rapelar (destrepe des del cim des del bloc llaçat fins a la primera instal.lació).

Topix i panoràmica de l'agulla (Autor: Ramón Baylina, @meteopallars)

Bones escalades Xuxe! luxe de llegat i verticals compartides

Preciosa descoberta i retrobades, molt ben acompanyada amb en Guille i en Marmix, .. mirades que hi són.

2 comentaris:

sergi ha dit...

Molt bon homenatge a una gran figura de la nostre historia.

edunz ha dit...

Gràcies Sergi, ... La paret es fa curta.

Petits grans escaladors q van marcar guió.

Escalades com un puny!