Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

8 de gen. 2008

Aurora Boreal, 70m 6b+ o V+/A1 (Paret de Riu Lacó, Solsonès)


La paret de Riu Lacó (sector esquerra i dret) (Foto:EduPlana)

Amb l'omnipresent permís de Canalda pel que fa a la resta de zones d'escalades de la comarca, la paret de Riu Lacó és un pany allargat, sense massa alçada, on es poden trobar itineraris curts però intensos, en general sobre roca excel.lent. Tots els itineraris són oberts des de baix, costum habitual dels escaladors locals, i hi trobarem traçats sobre fissures, on els "ferros" s'hi troben a gust, o de placa amb passos d'slap sovint ben obligats.

Aquest dia decidim fer dues vies, ben diferents, exigents les dues, i bona representació dels dos estils d'escalada de la zona, l'Aurora Boreal, escalada en placa, i la Cony de Foc, en fissura (veure entrada).


Topo de l'AB i escalant l'L1 (Foto:LluísParcerisa)

De l'Aurora B. probablement es tracti de la segona o tercera repetició. I no ens defrauda gens. Escalada on cal apretar, amb "alejes" que demanen compromís sobre una roca més que bona (excepte l'entrada de l'L3). Sobre les graduacions... a la topo hi ha el que nosaltres vam concloure, bastant diferent de la cotació original ...ja ho té això per aquí dalt. La passem tota en lliure excepte el pas dur de l'L1 on pugem per la variant.


Arribant a la R1 i entrant al tram dur de l'L2 (Foto:EduPlana)

Passant en lliure l'L2... del que pugem la cotació (Foto:LluísParcerisa)

De material, només afegim quelcom per arribar al primer spit (força amunt).. la resta, passem amb l'equipament just que ja hi ha. En tot cas, ganxo i estrep recomanable si no es passa en lliure.

L'accés a la paret el farem des de la carretera de Coll de Jou a Cambrils (L-401) fins al km27 on hi ha el trancall del Castell d'Oden (5' des de Canalda). El seguirem perdent cota fins a un coll d'on surt una pista que mena a la paret (evident). El peu de via el trobarem de front un cop hem creuat el bosc pel corriol. Podem localitzar el primer spit força amunt o la primera R en una savina seca. El descens de la via el fer per la instal.lació de ràpels de l'esquerra.

Les ressenyes de les vies de la paret les podem trobar al llibre J.M.Cases "Solsonès, Guia d'Escalades" o al bar la Roella de Solsona. La paret també compte amb itineraris fàcils com la "Regal de Reis" (V) o la via "Sufi" (IV+) on practicar amb la ferralla i gaudir de l'entorn. Val a dir que en el pany de paret que cau al barranc i trobem els dos itineraris més llargs, Sang Roja (120m, 6a - Xuxe dixit) i Minotaure (250m, MD Expo - Ballart dixit).

Activitat feta el 4/01/08 amb Lluís Parcerisa.

6 comentaris:

Gatsaule ha dit...

La primera vegada que llegeixo que algú ha escalat aquí, i això que fa temps que me la miro, aquesta paret. Gràcies per la ressenya actualitzada, té molt bona pinta la roca !

Llorenç ha dit...

Bones edu! el mateix et dic, te molt bona pinta i aixó de que es pugui apurar amb V+/A1 em fa gracia! es bastant possible que la repetim!

moltes gracies!! la roca es veu prou bona no?

edunz ha dit...

Bones Gatsaule! trobaràs del millor calcari de la comarca tot i que no sempre és excel.lent! (ja m'entens..). Hi ha uns 12 itineraris i un parell de projectes en curs. Si t'ho coneixes una mica, un accés més ràpid des de Solsona és agafant la pista asfaltada que surt de la masia gran que hi ha 1km abans del restaurant del Cap del Pla. No te pèrdua (baixa a la rassa i torna a pujar, els últims 100m sense asfalt). Que la disfrutis!

Llorenç! he mantingut el V+/A1 de la cotació original però l'únic lloc on no es compleix és a la sortida de la R2, un pas de placa que deu rondar el 6a o fins i tot el 6a+ (no és difícil, però s'ha de confiar amb els peus). És el més compromès de la via. Ja em diràs i records!

edunz ha dit...

ei Llorenç! volia dir a la sortida de la R1. Hi ha una foto on s'aprecia l'assuntu...

Llorenç ha dit...

Moltes gracies Edu! m'agrada molt la roca i la via....serà un dels porpers objectius!
gracies per l'informació!

edunz ha dit...

no deixis de mirar les topos que tindreu temps de fer més d'una via,
salut!