Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

13 de febr. 2008

Expedient X, 70m V (Font Ferrera, Solsonès)


Al cim de la punta de l'Alba (Foto:EduPlana)
.
enfilem cap al racó màgic de Font Ferrera, a fer aquesta senzilla via d'iniciació. Fart de riure, i un gaudir de les sensacions d'algú que escala per primera vegada....

Perspectiva de Font Ferrera amb la paret de Canalda i el Llop Blanc al fons. D'esquerra a dreta els sectors de Punta de l'Alba, paret del Racó, La Bruixa, La Trompa, paret del Darrera, el Triangle i la paret de les Cabres (Foto:EduPlana)

Font Ferrera és una altra de les petites escoles estrella de la comarca. Són diversos panys de paret molt propers els uns als altres, on trobarem vies de 2 a 3 llargs sobre un conglomerat en general bò (a voltes no tant) marca de la comarca. En total hi ha més de 40 vies, totes elles obertes per baix, normalment de grau mig, desequipades, semi-equipades o bastant equipades, íntegrament en lliure o amb passatges d'artifo a vegades laboriós (algunes compten només amb una o escasses repeticions). La seva orientació és OE, podent-s'hi escalar tant a l'estiu com a l'hivern.
.
S'hi accedeix per un camí ample que neix a la dreta del restaurant del Cap del Pla, a la carretera de Solsona al Coll de Jou (10' fins la paret del triangle). Passada la Font Ferrera el camí contiua com un corriol entre gengants del bosc, que deixarem abans o després segons a quina paret vulguem anar. El descens de les parets habitualment es fa caminant per darrera o amb ràpels muntats.
.
L'ermita encara dempeus del petit poble abandonat d'Isanta (Foto:EduPlana)
.
Alguns dels itineraris més interessants són la Sac de Gemecs (80m, 6a+) i l'assequible via del Pato (70m, V) a la parte del Triangel, la Romantic Guerrer (70m, V+/Ae o 6c) a la paret de la Bruixa o la Spit Metal (80m, V+/Ae o 6c) a la paret del Silenci. Les ressenyes de les vies les podem trobar al llibre Cases, J.M. 2006 Solsonès. Guia d'escalades, al bar la Roella de Solsona (on també podrem comprar el llibre) o al vèrtex nº 190 (recull).
.
En Xuxe i l'Ernest escalant la via del Sostre a la paret de la Bruixa, on hi ha els itineraris més exigents (Foto:EduPlana)
.
Aquest dia fem l'Expedient X, una bona via d'iniciació (excepte per la placa de V del segon llarg que ens haurem de protegir amb un friend). Nosaltres la vam escalar amb dos únics llargs (vaig saltar-me la primera R així que no se el que hi ha).
.

Topo de la via i a la repissa de la R1 (Foto:EduPlana)

Per accedir a la paret, un cop al pla de l'ermita de St. Isanta seguirem les marques verdes del "camí de Canalda" que ens deixarà a peu de paret. El peu de via ens el marca una xapa antiga dels primers oberturistes. El descens el fem caminant per l'esquerra fins a trobar altre cop el camí. De material només caldrà un friend del 2.5 pel pas de placa i bagues per a savines. Aliens opcionals si volem reforçar algun 'aleje'.

Activitat moltbenfetaidesfeta amb en Xesco Mas i l'Alice el 10/02/08. Felicitats a l'Alice, que era la primera vegada que escalava i feia cap via!

Inici de la placa de V i amb el friend instal.lat. El clau encara queda més amunt (Foto:Alice)

Passos de la placa i sortint de la mateixa (Foto:EduPlana)

L'alegria d'una bona escalada, felicitats Alice! (Foto:EduPlana)


llums i ombres i plegant cordes... (Foto:EduPlana)

2 comentaris:

stefano75 ha dit...

grande alice...

edunz ha dit...

grande grande...