Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

18 de nov. 2008

Amanita, 200m V+/6aA1e (Canalda, Solsonès)

**
Iniciant l'escalada del bonic segon llarg (Foto:EduPlana)

Actualització gener 2012: D'acord amb la topo d'aquesta repetició s'ha afegit alguna expansió a la via de quan la seva obertura
Actualització febrer 2012: Aquesta repetició indica un niu de voltor amb ou a l'L5, caldria evitar escalar la via durant algunes setmanes.

Escalem aquesta via que es presenta com d'iniciació a l'escalada canaldera. Per iniciar-se al tipus de roca, passos, i escalades de Canalda és una bona via, d'iniciació com a via fàcil, segurament no tant (assequible en general, però tamb passos aïllats prou obligats). Una bona proposta a tenir en compte pels qui freqüentin la paret i tinguin ganes d'anar-la recorrent. Adjunto topo actualitzada. La via ha estat restaurada, i s'han reforçat les R amb bolts i substituït pràcticament tots els burils de progressió.


Topo actualitzada (gener12) i escalant l'L2 (Foto:EP)

L'itinerari segueix la lògica de cercar el recorregut més assequible. El llarg flanqueig del quart llarg ens treu de la vertical per definir un final una mica rebuscat (i ajardinat) amb el permís de les debilitats que ofereix la paret. Destaca sobretot l'escalada del segon llarg, que és l'únic lloc on pràcticament haurem de fer servir els friends per progressar, junt amb la del tercer i sisè. A la topo original el setè llarg es divida en dos, però s'enllaça sense cap problema i al restaurar la via s'ha obviat la R intermitja.


Una parella de cardonins escalant la via uns dies abans a l'l2 i al pas on cal aplicar-se del flanqueig a l'L4 (Foto:EP i XM)

Nosaltres vam sortir per dalt, però sembla que rapelant des de la R6 (mallon, 2 espits i un bolt i cordino) es pot anar a bucar la canal herbosa de la dreta de la via per on hi ha un sistema de ràpels fins al peu de paret. És possible que valgui la pena per fer més ràpid el descens (el darrer llarg és quasi de tràmit per sortir).


Al flanqueig de l'L4 amb la comarca als peus.. (Foto:XM)

Ull amb els graus, ajustats, canalderos i dels anys 80. Sovint un + o més. L'entrada és un flanqueig fàcil però exposat, el podrem protegir en precari amb un alien groc o evitar-lo començant l'escalada més a la dreta per les 'terrasses' de sobre. A la topo hi ha més comentaris.


Escalant l'exigent l'L6 i la cordada de dies abans al mateix llarg vista des de l'R4 de la Víctimes del 92 (Foto:XM)

Va, en definitiva, un bon viatge amanitic sense pretensions, per anar gaudint de les formes, colors i propostes de la paret, que mai et deixen indiferent...


llums de tardor... (Foto:EP)

Activitat moltbenfetaidesfeta amb en XescoMas i la inversió tèrmica (caloreta i tot) el 16/11/08

11 comentaris:

Mingo ha dit...

Edunz quina ressenya més currada, molt guapa. Aquesta és la primera que s'ha de fer?. Una cosa, el V+/6a o A1 expo, que vols dir? si fas A1 és per què es pot posar alguna cosa?.
Veig que ja heu tret la pols dels esquis.
Salut i fins la propera

Anònim ha dit...

Edu Edu compte en inflar tant els graus i en posar expo a tants llocs que al final acabarem volent un seguro a cada metro i pensant que fem 6b amb una mà al cul.
Per la resta, una molt bona ressenya, joer.
Fins aviat.

Lluís Parcerisa

Anònim ha dit...

En l'únic llarg que estic d'acord en posar 6a és abans d'arribar a l'artifo, crec recordar que hi havia una bona panxa.

Parce

edunz ha dit...

Mingo! per mi no és la primera, hi ha un parell de passos ben obligats, a l'inici - flanqueig fàcil però penjat on no pots caure - i al tram de V expo o A1 - pots posar un càmalot del '75 però treballen 2 leves -. La resta és prou tranquila i es deixa gaudir.

Lluís! merci pels comments. També m'adono que a Canalda d'escalar tota la via de primer a alternar fa canviar les perspectives. Igualment el Xuxe i el Medina ja reconeixien que els graus estaven a la baixa. Però va, refaig la resse, deixo lo de graus ajustats i indico on cal parar compte. Està bé sentir més opinions, i de fet no val la pena re-graduar, a Canalda els graus caminen sols!

fins aviat!

Xavi ha dit...

Hola Edu, guapa la ressenya. La setmana que ve es fa la trobada a Canalda? Jo treballo però si pogués m'agradaria anar-hi almenys un dia, a veure si m'ho puc muntar...
Adéu

edunz ha dit...

bones Xavi,
tira endavant, però pot dependre de la meteo (i si es confirma que aquesta setmana ve llevantada amb neu, malament que serà la paret xopa!). A finals de setmana vinent es confirmarà, en Lluís que és qui ho porta suposo que ho deixarà escrit al Caranorte. Jo també apuntaré al blog les darreres novetats.
Va, a veure si ens hi veiem!

Anònim ha dit...

Hola Edu, soc en Marc Segarra (el de Tàrrega) ja veig que no pares i que Canalda és com casa teva, no, Merci per la resse,ja has tret els esquis, enarabona...

jo estic apunt de reapareixer, quan vulguis quedem, per lo que preguntes del Cadi, a prat d'Aguiló, zona Comabona, s'arriba per una pista que s'agafa a Montellà, encara que depen on arribi la neu igual has de deixar el cotxe una mica abans, el Camí esta molt bé, fins i tot asfaltat als tams amb més pendent. es una bona opció pel Cadi.

Apa ens la veiem.

Marc Segarra

edunz ha dit...

ei bones Marc, doncs ja quedarem.
merci per la info, aquesta excursió al cadí la tinc pendent.
Canalda enammora, quan més s'hi escala, més ganes tens de fer noves vies... esquiar de moment només un dia, molts lios aquestes darrers setmanes. Aquest cap de setmana hi ha la trobada d'escaladors, si t'apuntes ens hi veiem!

edunz ha dit...

actualitzo la topo marcant 4 noves expansions que s'han afegit d'una restauració recent (a l'L3, 4, 5 i potser al 6). El pas de l'L5 continua igual d'obligat

Indi ha dit...

Ha saltat el pitó del diedret del 3er llarg, i ara es més difícil de protegir.

edunz ha dit...

merci x la info Joan! a veure si a alguna repetició es reposa...