Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

18 de març 2012

Canal de la Font Blanca, 2.903m MBEAS4 (Andorra)

***


Molt bona circular a la bella Font Blanca, segurament una de les muntanyes més elegants d'aquests Pirineus, amb l'estètic descens de la canal de la Font Blanca per la seva vesant SE.



Amb les dues condicions imprescindibles de ser puntuals amb els horaris, i d'esperar a trobar la neu estable. L'orientació S-SE de la vessant fa que li toqui el sol des de primera hora. Això és especialment important al tram baix, on cal flanquejar amb prou pendent sobre murs de roca i on la neu s'escalfa aviat si la vall queda arrecerada del vent. Normalment ens haurem de descalçar un tramet i desgrimpar (II) unes grades fàcils.

El pendent de la canal no passa del 35º tot i l'estètica de la imatge frontal del descens.


Per completar la circular al fons de vall recuparem cota fins a la portella de Rialb, d'allà recomanable ascendir al pic de Basalí i tornar a l'aparcament que al fer-ho en orientació NO trobarem la neu al punt. En aquesta circular el temps corre a favor, sempre que ens aixequem ben d'hora i siguem al cim de la Font Blanca aviat.

El desnivell acumulat positiu surt llavors d'uns 1.500m aproximadament.


Itinerari i descens de la canal de la Font Blanca, .. a l'esquerra ens queda la canal Carnissera



Aquest dia no completo l'esquiada al arrencar-se'm la segona fixació dels esquís... els quins, marevallosament dignes, els retiro. Un m'aguanta a mi pendent avall amb una fidelitat agraïda, i el que baixa a tota pastilla es trenca... però això és un altre post.


Des del cim amb vistes a la vall de Rialb


Amb l'entrada de la canal al front




Des de la portella de Rialb


La gota d'aigua de Comici ha d'afinar per trobar el pas aquest any des del cim del Fangasses.. les neus escadusseres estan posant els descensos punyets una mica més compromesos al estretar canals, corredors o sobresortir ressalts de roca que quedarien tapats. A la dreta, la vall de Rialb des de la portella amb el seu nom, i el port de Siguer de front amb el Thoumasset i el Pic de l'Estany Blau darrera

Fantàsticactivitatdediaradiantmoltbenfetainodeltotdesfetael17demarçdel12... aquell vol de l'àliga daurada al cim de la Font Blanca, .. el temps s'atura. Llavors.

6 comentaris:

zwingg ha dit...

Ieep!! Bona circular! Has estat de pega amb aquests dynastar. Espero que no hagi sigut res... ¿Com es veia la part de dalt de la carnissera?

edunz ha dit...

merci Pep, un tastet per quan el descens des del cim, però ja arribarà, hi ha color enmig del blanc!

això dels esquís una llàstima xq a banda del problema de les fixacions les planxes eren fantàstiques! i sobre tot tipus de neus...

a l'inici de la Carnissera no li vaig treure el nas doncs ja venia esquiant el llom penjat de la vessant S x entrar a la canal de la Font Blanca, xo jo diria que està en bones condicions.. et passo una foto al mail de l'altre dia al Pic de l'Estany Blau on es veurà millor

lluís ha dit...

Baixar canals amb un sol esquí? ara només et falta baixar-les d'esquena, com va dir el Russell amb el Gaube.

Amb serietat, bona esquiada per les condicions d'aquest any.

Anònim ha dit...

Iepa Edu! sempre passo sense fer soroll però avui deixarem empremta després de la troballa del dissabte.. Merci per deixar tant bé la pala clàssica del Fontblanca. Realment va ser un gustàs pels sentits amb la neu cremeta tres delícies. Encara no entenc com és que cap dels skirandonaires que rondaven per la contrada l'ha va catar aquell dia..
Bon final de vida per aquests esquis! Ens veiem per les alçades!

Marsi

Anònim ha dit...

vinga edu, anima't a eliminar el .es del teu bloc, és molt fàcil:
http://caballe.cat/wp/com-evitar-la-redireccio-a-bloggercomes/
salut,
david

edunz ha dit...

ostres no, d'esquenes no! seria com perdre's el millor del descens!?.. els aires de muntanya també afinen la ironia

.. el més impresionant de tot plegat va ser veure aixecar el vol de l'àguila daurada al capdemunt del cim. Un dia ja vaig preguntar i adonar-me que no són elles les que van perdudes per aquelles contrades (tècnicament són subadults buscant el seu territori).
N'em de compartir alguna, jo ho tinc present.

Marsi! al dente! com dirien els italians davant un bon plat de pasta, a degustar-lo xuclant els espeguetis quasi fins a atragantar-te.. quan fa aquesta airet, la millor hora és la vostra per trobar la pala en les millors condicions, i és que no sempre cal matinar, i menys anar tard amb remodriments! xo si ets al cim i no ha transformat, millor no ficar-se, no és gaudeix. Els esquís són els meus herois i és ho saben,.. tot allò compartit és molt.

David, és que això de internet no és el que ens havien promès! merci