Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

7 de juny 2012

Ponts de diàleg, 90m 6b (Paret de Riu Lacó, Solsonès)

**

Una altra de les bones vies del llogaret de Riu Lacó. Via neta netíssima per treure's el barret novament on només hi trobarem ponts de roca i un bolt de l'R1 compartida de la Sufi.


Sense ganxo el pas de 6b és de regletes-adherència i obligat, sinó V+A1+. El 6a del darrer llarg l'hem protegit amb un parell d'aliens així així. L'estil pur de l'obertura ha deixat l'escalada tan neta que fa fresa embrutar-la amb res. Si anem amb estil classicorro potser ens pensarem que clavarem, però és del tot prescindible. Per protegir-nos de més aprop el pas de 6b, passada la sabina hi ha un forat que si el netegem entra molt bé un friend petit o tascó. El que si recomanem afegir als tascons que diu la topo són els aliens (semàfor) i algun friend petit (fins al 0.75 o 0.5 de càmalot, no més). I el ganxo, si no anem ben segurs amb el 6b.

Això si, ULL amb els ponts de roca. Alguns cordinos i sobretot un parell de bagues de persiana (!!??) són dubtosos. I també comprovar el pont de roca en si, alguns molt prims que només serveixen per aguantar el cordino. La topo no enganya: "ponts de roca de totes les mides i qualitats".

Panoràmica de les vies del sector dret de la paret

L'accés és l'habitual seguint la fresa que ens porta al peu de la Sufi i d'allà baixar pel peu de paret 30m fins a trobar els cordinos de peu de via (10'). El descens recomanat és seguint la fresa del capdamunt de la paret que aquest hivern vaig netejar que ja estava molt perduda i és passa molt millor (15').


ActivitatmoltbenfetaidesfetambelXuxeilacompanyiadelJoanielPetaquecontinuenperlaSufi ara que les tardes s'allarguen fins a voler tocar la matinada... encaraambelverddelaprimaverapertot. Quin goig els sembrats d'aquest any!!!

en canvi els esquirols tremolen a les visites dels navegants.. amagueu les destrals sius-plau que per aquesta banda la roca encara respira tranquil.la i no li fa falta cap nova autopista cap al cel.. i encara més quan s'equipen des de dalt. No cal domesticar-ho tot. Quin poc favor a l'esperit lliure que correspondria a tanta figurança. 

Aquests dies, fins i tot a l'ós se li veuen les orelles, i boniques que poden arribar a ser

9 comentaris:

Parce ha dit...

Bones Edu.

Espero que la via t'hagi agradat. Dues cosetes: si us plau no porteu claus, NO porteu claus, els friends els perdono tot i que en l'obertura no es van usar, però els claus NO si us plau. I després els cordinos de persiana tenen una funció de marcar via, no de protecció.

Edu, que estan obrint alguna via per dalt?

Salut.

Parce.

edunz ha dit...

molt maca la via i l'escalada, i el lloc, què més és pot demanar
perdonar és molt car, quin lio, com part dels bolts que van apareixent, o com a mínim ho sembla, a tu no?

felicitats per l'aventura i la via que has deixat, jo em trec el barret si vas passar només amb tascons i els "ponts de roca" i ja saps que no és el primer cop

Anònim ha dit...

Redeu Edu...si que aneu valents...

Dit això, jo no entenc pas res...on són aquests bolts?

Ja m'estic "poniendo nervioso"...

Del tema claus ja no dic res, em penso que està clarísssim que en aquesta via són un "delitu"!


Apa siau!


AMF

Anònim ha dit...

Bones atot el personal, en cuan hala via els claus van ser idea meva, ja se que es un pecat peró amb el grau meu actual sabia que here la manera de fer aquesta magnifica via.
Tret l'encigalada del 1º llarg, on costa de veure els ponts de roca
del v+ i on este tendencia a buscar el cordino blau del pont de roca de la via sufi. Punt on baig clavar,sor dels claus, la resta de via espot fer amb tascons alies o camalots, ha i ganxo pel pas de6b.
En cuan als parabol, su posoque es refereix a les vies obertes per dal
Busa sense dir com san ober.
Xuxe

edunz ha dit...

AMF, no és pas tan difícil, xo coincideix que el pas de 6b és el que està més a pèl. Amb el ganxo s'arriba bé a la presa si no t'ho veus i hi ha un forat que netejant entra un friend o tascó a caldo a l'alçada de la cintura... i si ets llarg encara es passa millor. No res, a les vies s'hi ha d'anar i escalar-les!

Anònim ha dit...

Hòstia...amb la de vies que hi ha...

Una cosa són les clàssiques obertes amb claus, que s'alliberen i es fan sense clavar, i on els dolents encara hi portem algun clau; i l'altra és una via oberta neta...


En finn...


AMF


PD: jo tampoc m'atrevia a anar-hi sense claus...per això no hi havia anat...

edunz ha dit...

nois, he afegit un matís al text perquè ningú es pensi que cal clavar, perquè a la via no cal clavar per passar-hi encara que no es tingui el grau de 6b. Si no el tens, només necessites un ganxo i netejar un forat. Allà i vam posar una z per anar per feina, simplement. I com diu el xuxe al primer llarg es va embarcar, i va obrir una variant a partir de la primera sabina característica cap a l'esquerra.

dit això, de tota la vida les vies s'han reptit amb un estil o un altre. Això pot agradar més o menys, però és així. El que per mi si que és important i cal parar compte és en que no es modifiqui la dificultat de la via per als propers escaladors, ni el seu traçat.

bones escalades i prompta recuperació!

Anònim ha dit...

Bones,

ja em faig pesat però no me'n puc estar...

tota la vida les vies s'han repetit amb un estil o un altre, així com tota la vida n'hi ha que han robat i d'altres que no, igual que n'hi ha que han fet el bé i d'altres el mal...

Que tota la vida s'hagi fet quelcom no ho justifica. Això no arriba a argument...

I el de que l'important és que no es modifiqui...em sembla que clavar modifica bastantes coses...

La veritat és que no entendré mai aquesta falta de respecte, aquesta necessitat de repetir per repetir...en finn, com sempre, recomano una visita a terres britàniques.


Bé, espero no tornar-hi, però ja que et segueix molta més gent de la que veig pel poble, no me n'he pogut estar.


AMF



PD: si allò de la recuperació va per mi, moltes gràcies. Espero tornar a saltar-hi algun dia...
Ens veiem...

edunz ha dit...

ep, si que va per tu! i merci per l'aportació, en el fons no diem coses diferents. Tanmateix, el que ja he descobert en aquest món internàutic on els matissos no hi caben és que tot depèn de la importància que es doni a les coses, finalment.. tot i que continuo pensant que hi ha coses de calaix

vinga, fins la propera i que sigui ben aviat a la vertical!