Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

29 de jul. 2008

Alpesport, 65m 6b+ (Paret del Grau, Alt Urgell)



Arribant a l'R2 (Foto:EduPlana)

L'Alt Urgell deu ser de les comarques amb un nombre més gran de parets i sectors, en general amb un calcari de qualitat excel.lent. La paret del Grau, al poble de Coll de Nargó, presenta una gran quantitat d'itineraris, la gran majoria de tall esportiu i molt equipats i quasi sempre sobre roca molt bona d'un calcari compacte, a voltes compaginat amb trams de conglomerat que recorda la millor roca de Collegats. Són vies no massa llargues, de 2 o 3 llargs en general, d'uns 70-90m màxim. Ideal per fer-ne vàries en una jornada. Ara a l'estiu, a partir de la tarda queden a l'ombra i s'acompanyen de la marinada, sent una molt bona alternativa al domini de les cares sud de la majoria de parets i sectors de la zona.


Itinerari i escalant l'L1 (Foto:EP)

Enfilem a repetir l'Alpesport, un dels primers itineraris oberts a la paret. La via està equipada amb espits (ull amb l'estat d'alguns d'ells) i parabolts i es rapela amb corda de 60m (el segon ràpel millor aprofitar la primera R de la Lo desterrat). El grau està més que ajustat a l'estil anys 80, sent l'L1 més aviat 6b i el segon més aviat 6c. 6a o 6a+ obligat.

L'escalada és atípicament tècnica a la zona, amb varis passos d'slap i navegant per trobar el pas més evident.

Altres vies equipades molt recomanables les trobareu a l'entrada de la Comando zeretà, una de les poques vies semiequipades de la paret i també molt recomanable. Adjunto topo de la zona del blog d'Escalades a l'Alt Urgell.


Escalant el segon llarg i un altre estiu a la Manelet (Foto:EP i XescoMas)



L'accés a la paret el fem seguint la pista que ressegueix la roca de Coll de Nargó (surt de davant l'esglesia romànica del poble, indicat) fins l'aparcament de les agulles o titolos. D'allà a peu seguirem la fresa fins al peu de paret. Pel descens, de les vies es baixa rapelant, aprofitant les diverses instal.lacions que hi ha.

Activitat feta amb Jordi Latorre el 29/07/08

2 comentaris:

Petrus ha dit...

Gràcies per les ressenyes! Segur que la zona es mereix més d'una visita!

edunz ha dit...

merci Petrus,
calcari bó, a voltes abrassiu, més rugós (jove) que el del Berguedà. Són són vies poc repetides i no està gens patinós.
a gaudir-ho!