Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

3 d’oct. 2011

Funció Delta, 260m 6aAe (Roca de Canalda)

**


amb la pell ben escalfada pel sol, aquest regal de dies d'estiu que ara ja si se'ls emportarà el vent del nord aquest divendres. Caminar, ara, pausat, amb les darreres passes abans de jeure el material, treure's el pes de la cintura, la corda de les espatlles... Amb una nova escalada a la Roca de Canalda gravada a l'ànima. Què ho fa que haguem de tornar-hi? ens preguntem amb el company, mirant amunt, com volent aprofitar fins l'últim moment la seva presència... Al darrer revolt, abans de la rasa que porta el seu nom, encara busquem la paret, com si hagués de marxar enlloc...



La Funció Delta entra també dins la categoria de les vies "assequibles" de la paret. Pràcticament equipada, només haurem de reforçar algun pas aïllat de progressió al gust durant els primers llargs, i usar més peces al darrer llarg de la via quan enllaça amb la Isabella. Parcialment restaurada, hi tornarem d'acord amb l'aperturista per acabar-la de repassar, i no donar-li motius per no repetir-se més.


És una bonica escalda, franca, amb alegria entre assegurances però allà on apreta sempre molt ben protegida, roca molt bona al primer tram, fins i tot creuant la cascada que - això si - cal que estigui ben seca. Algunes xapes queden ben dissimulades a la roca, però es troben molt bé. La segona part que ja s'enganxa al gran diedre que no deixarem quasi fins al cim, els llargs es tornen més alpins, combinant lliure i artificial. Destaca el sisè llarg, amb un sabina que ja no és tan ofenosa com devia ser el dia de l'obertura, un clau que se'ns queda a les mans i mirem d'entaforar amb un roc, un tram de roca no tan bona, i un diedre final llis i vegetat bastant a pèl. Però xino xano, es passa bé, amb decisió.

El següent llarg travessa una boixeda on s'hi poden trobar bolets i que li encanten les cordes. Nosaltres, per evitar el ròssec, al final d'aquesta vam muntar reunió, i després vam escalar en una única tirada el tram que quedava de llarg i el següent ja fins al cim. És veritat però que d'aquesta manera et saltes la reunió del Díedre dels desconeguts, amb unes vistes fantàstiques sobre el pany dret.

En definitiva, una bona via per escalar la roca, assequible en clau canaldera, i que al trobar-se amb altres itineraris la converteix en una de les més llargues de la paret.

Bufem les espelmes! aquest dia la via compleix 22 primaveres!






Fantàsticaescaladamoltbenfetaidesfetambl'aniolcanteroibencofois!