Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

9 de gen. 2012

Estat de la neu: informacions, accidents i contrastos



Aquesta temporada el butlletí francès d'allaus s'ha actualitzat i inclou una informació prou interessant, que és l'evolució de les nevades recents els dies anteriors i posteriors al del butlletí. És el mateix butlletí que edita el govern d'Andorra. Aquesta informació qualitativa és un encert, així com l'equilibri que s'ha trobat entre el grau d'informació i el format gràfic. És un butlletí ràpid de visualitzar i on es destaca el més rellevant sobre l'estat del mantell i la tendència més propera. Potser fins i tot es podria completar afegint les condicions generals meteo dels dies passats amb la simbologia habitual: temps assolellat o ennuvolat, nits estelades o no, temperatura mínima i màxima, i intensitat i direcció del vent. Tot i que el resultat d'aquestes variables ja és la descripció del risc d'allaus, poder recollir al gràfic i si és possible els cicles de fusió-regel que s'han donat podria ser una millora important.


A Catalunya, a la darrera assamblea de l'ACNA es van presentar els resultats de l'enquesta sobre la comprensió del bulletí d'allaus de l'IGC, que ja fa dues temporades han ampliat amb una versió gràfica. És interessant fer-hi una ullada. Destaca per exemple com un terç dels usuaris segueixen el butlletí durant la setmana, i quasi la meitat els tres dies abans de fer l'activitat. Aspecte molt important atès que sempre podrem interpretar-ho millor coneixent l'evolució recent (sempre és diferent un 3 venint d'un 2 que quan prové d'un 4, per exemple, o quan un 3 ve de diversos dies amb 4, o de diversos dies amb 2).

Sobre l'estat de neu, el butlletí català afegeix informació sobre la "distribució del mantell" (gruixos), mentre el francès l'amplia amb una descripció de la "qualitat de la neu". Més enllà de fer una lectura des de la perspectiva del risc d'allaus, completa la informació sobre l'estat del mantell per la pràctica d'activitats a la neu. Un cas intermitg és el bon butlletí del Conselh Generau d'Aran que, tanmateix, li mancaria una actualització més freqüent i no tan condicionada als dies de festa.

Aquests dies la combinatòria de l'episodi de pluges a cotes altes de fa unes setmanes, la manca de nevades noves, el fort vent i les baixes temperatures han deixat un mantell molt glaçat en superfície que només transforma en les vessants més assolellades i amb prou inclinació per ser escalfades, ja que el sol encara va molt baix. Com ja s'apuntava en una piulada anterior, dies complicats per fer circulars, que sempre ens tocarà passar per vessants obagues, i on cal assegurar-se la neu transformada a les pendents fortes. Tan si anem amb esquís, com a peu. Com recullen les piulades als webs, dies complicats als Pirineus. Aquest cap de setmana, a l'accident de la vall de Galba s'hi han d'afegir les fatalitats de Coronas, l'Aspe i el Midi de Bigorre, i també a Palencia.

I mentre aquí tenim uns gruixos de neu molt per sota de la mitjana (excepte Bonaigua) als Alps tot al contrari, amb unes condicions excel.lents. Està per veure si no es repeteix aquest any un patró com el del passat, o el de 2008, amb nevades tardanes però abundants. Bé, com i quan abans vinguin noves nevades millor!


Origen foto -muntatge? (merci Ignasi) i gràfic de l'estació del Cadí de l'IGC