Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

30 de set. 2013

A la Mas Guasch del Puntal de l'Albarda (Montserrat, al cor..)

**

..si, en aquesta banda, sembla que el cor de la muntanya, bategui més fort

Escalem aquesta preciosa línia tan ben definida a la vessant E del puntal. La retalla més com una sanefa dibuixada que no com un fissura que fes mal a la pell de la roca. Sovint, a Montserrat, la plasticitat del gest de l'escalada tan necessària per dansar exitós entre el mar de còdols sembla sortir inventada d'abans per la plasticitat de les formes de les agulles i parets.

Poc a afegir d'aquesta bona via oberta per en J. Mas i en M. Guasch l'any 1961, ara molt ben documentada a la xarxa a partir del seu generós reequipament el 2007 per part del segon i amics. Apuntar que els graus són ben justos a voltes, amb un tercer llarg on podríem caure al terrible improperi de posar-li un sis davant. ... A Montserrat hi ha vies que, especialment amb els reequipaments, és com si de l'original VA1 caigués paret avall l'A1 i ens quedéssim només amb el cinquè.


..vam acabar anant a buscar en flanqueig difícil el buril amb els cordinos

El dubte que si ens apareix és endevinar quin és l'inici original de la via i de la xarxa no en trec l'entrellat. Ara el més recomanable és començar per l'ombrívola vertical a l'extrem dret de la bauma (cargol sense xapa + buril amb cordino) i no pel bolt lluent uns dos metres més a l'esquerra que et deixa en terreny de ningú fins a trobar-te dos espàrrecs del 8 sense xapa que et permetrien trampejar un artificial absurd per atènyer la bauma. El cas és que aquest bolt té un forat antic a sobre, així que alguna cosa hi havia.. bé, aquí queda el dubte, i la recomanació de fer el primer i entrar a la bauma més dignament. En aquest inici, el que no hem sabut trobar és un IV+.



També parar compte amb algun clau mòbil, testimoni d'equipaments antics. Al llarg de la fissura s'hi veuen les restes del pitonatge que ara els bolts afegits a la placa ja no fan necessari. La cosa ha canviat. I malgrat els afegits, toca escalar en més d'un tram.



Escalada de la muntanya màgica de Montserrat ben recomanable, com la seva veïna Aresta Ribas, amb unes vistes enormes del Cavall Bernat, Gorros, st. Benet.... el corriol pel fons de vall completa una visita rodona.



fantàsticaescaladamoltbenfetaidesfetambl'AniolatramsienNoel, .. i el brogit de la muntanya quan els "runners" es creuen amb les càmeres dels turistes asiàtics i les famílies que s'espanten de tanta corredissa sorollosa... però a la muntanya, el silenci irromp fàcilment.