Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

18 d’abr. 2011

Canal NO del Tuca de Ballibierna, 3.056m MBEAS5 (Vall de Benasc)

***

(Foto:AngèlicaTesas)

Enfilem a buscar el descens de la canal NO de la tuca de Ballibierna i l'aconseguim parcialment... però la idea vertiginosa d'aquesta proposta que es despenja sense miraments sobre la vall ja hi és...

Enfilant en flanqueig amb el cim a la dreta i l'entrada del barranc de Culebres a sota, la canal al fons que conecta amb l'aresta cimera i el tub que forma el torrent de la canal de Ballibierna per on baixem a l'esquerra (plànol). I entrant a la canal (Foto:AT).

La canal NO del Ballibierna presenta un accés original i ràpid a l'aresta cimera d'aquest fantàstic cim multiforme que pel sud tanca el conjut de tresmils de la vall de Benasc.

Sobre l'estat de la neu a la vall, ... la trobem a tocar del refugi tot just passat el pont si anem a buscar la vessant nord i per clar flanqueig enfilem per la dreta de la vall en alçada fins la base de la canal (veure altres piulades on es detalla la primera part de l'itinerari comú amb la normal del cim). Aquest dia l'iso zero torna a estar a una alçada pròpia de l'època, i el ventet del NO no ajuda a transformar la neu del tot.. en el tram superior fins al canvi de ressant de 50º del tram mig trobem una crosta endurida massa glaçada on no aguanten els cantells i ens pengem els esquís a l'esquena per baixar aquest tram. La resta endurida però de bon esquiar. I transformada al punt la resta del descens fora de la canal. Aprofitem per baixar per dins el tub que forma el torrent, entretingut i divertit.

L'orientació NO de la canal no posa les coses fàcils per trobar la neu en bones condicions, a més que per l'obertura de la vall està molt afectada als vents del NO típics del lloc. En el tram superior d'entrada de la canal, sota la crosta glaçada ens apareix una neu ensucrada fins a la base. Ja al descens del Pep i cia de l'any passat van trobar-se amb la neu massa dura per gaudir al gust (i per cert, finals de maig i més neu que ara a mitjans d'abril!).

La pista d'accés al refugi de Coronas (actualment amb comunicador d'emergència) oberta i repassada (amb turisme i compte es passa bé). Cota de neu a 2.400-2.500 en vessants S i 2.000 en vessants nord, ... molt fluix tot plegat (veure condicions del lloc l'any passat a finals d'abril). Les webs especialitzades també s'han fet ressò de la devallada dels gruixos de neu després de l'excepcional episodi de calor de principis de mes.

La vall d'accés a la canal i el massís del Posets al fons


Sortint de la canal amb el Tempestats i cia al fons, i a l'aresta cimera


(Foto:AT)




(Foto:AT)


Destrepant el tram més dret de 50-55º i traçant al tram infeior (35º)


Itinerari (foto dreta de finals d'abril de 2010)



Activitatd'aventurafetaidesfetambl'angèlicael14d'abril2011

2 comentaris:

zwingg ha dit...

Ep edu! Molt bona activitat aventurera! A les primeres fotografies de la canal, on surt l'Angèlica, es veu poquíssima neu i la canal molt estreta, l'any passat era bastant més ampla. Veig que és difícil trobar-la en condicions...

pep

edunz ha dit...

merci! molta menys neu Pep, un any difícil per enganxar corredors al punt... massa afloraments, neus canviants, pendents que queden accentuades i trams que s'estrenyen per falta de gruix... això ja hi va!