Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

15 de juny 2009

Canal N del Ballibierna, PD+ 300m (Vall de Benasc)

**

La sempre espectacular vessant sud de les Maladetes (Foto:EduPlana)

Bonica descoberta que arrodoneix una accessible circular amb tots els ingredients d'una excursió pirinenca completa, aèria, estètica.. i alhora senzilla i agraïda.


Inici de la canal (Foto:EP i PilarBarbens)

Hi ha reptes que un dia apareixen, però pacients esperen el seu torn. Les campes de neu que connecten l'afilada aresta E del Ballibierna amb la canal N (únic pas per fer el descens amb esquís d'aquesta trepidant vessant) ja s'han fos. Només es podria esquiar la canal, no gaire diferent d'un dels descensos habituals de la familiar Serra del Cadí, i és més emocionant esperar a un altre hivern quan tornin a donar-se les condicions (no necessariament tant exepcionals com en prou feines fa un any i deu dies!). Els esquís es queden al cotxe i enfilem tots a peu.


Tram inferior i a la foto dreta a dalt l'estretament on trobarem la màxima pendent (Foto:EP i PB)


Sortida de la canal (Foto:EP)

Itinerari: Sortirem del refugi de Coronas (pista accessible amb turisme, oberta a partir del maig i el juny, a partir de llavors només s'hi pot passar amb autobús - 8€ el viatge! - o a peu des del pla de Senarta). Prenem el camí que mena al barranc de Culebres (sortint del refugi resseguir el marge esquerra del riu uns 500m fins a localitzar un pont, i d'allà fites i fresa dèbil). Passem per sota el barranc i amb menys de dues hores a bon ritme ja serem al peu de la canal. Ens encordem o no al gust, són 300m de 35º mantinguts relativament estrets amb un curt tram de 40-45º al mig. Amb més neu, possible sortida de 55º al final. Un cop a l'aresta seguirem fins a la Tuca de Ballibierna (3.056m) i d'allà amb un curt tram aeri i exposat passem el pas de cavall fins la Tuca de Culebres (3.051m), on trobarem dos claus a l'inici i final de la travessia i podrem reforçar al gust amb els aliens i tascons petits (per la vessant sud hi ha un camí que si és net de neu permetria evitar el pas de cavall). De la Tuca de Culebres fem una curta desgrimpada fins al coll on comença el barranc de Culebres que ja seguirem en descens fins a la sortida i d'allà al camí de tornada al refugi.


Algun passet aïllat al tram de cresta abans d'arribar al cim (Foto:RafelIrla)


Al pas de cavall, amb la vall de Llauset a la dreta (Foto:EP)

Per la seva orientació NO i a l'estar a l'ombra de la cresta que marxa cap al N, ara al juny la canal no li toca al sol fins passades les 10h del matí. A la vessant N del Ballibierna ja li haurà tocat abans. En canvi la neu al barranc de Culebres també li costa transformar. És una sortida on el temps juga a favor.

De material, a més dels ferros al gust, amb cordinos de 30m serà suficient.


Punt del camí d'estiu que creua el barranc de Ballibierna (el que surt de la canal N en avall, ben visible al fons) i itinerari sobre una imatge de l'abril de 2006 (Foto:EP)

Bona opció circular, senzilla i ràpida, per visitar un dels tres mils petits dels Pirineus, mirador excepcional de la vessant sud de les Maladetes i primer bastió que s'enlaire sobre les planes horitzó enllà.

No tenim cap referència del nom de la canal, de la "papallona" o de "l'alien verd" són noms que sonen entre somriures de complicitat i emboirades amb carinyu.

Activitatmoltbenfetaidesfeta amb en Xesco Mas, l'Àngel Pellicer, la Pilar Barbens i en Rafel Irla el 13/06/09

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Juer.. com ha baixat la neu.. Jo pensava que anaves a fer la circular amb esquis renclusa-alba-cregüeña-aneto-aigualluts..
Com es veia l'Estasen?Esta en les vostres properes sortides? Parlem..
Salut!
Ignasi

Aniol ha dit...

Ei Edu!
Felicitats per la sortida.
Com la veus per baixar-la amb esquis...?? Pel que dius tampoc sembla tan tiesa com semblava fa un any, sobretot vista des de dalt de l'aresta, que feia bastant respecte...
Ignasi, al blog de lameteoqueviene hi ha bones fotos de l'estasen del dissabte. Fa bona pìnta, tot i que hi ha rocs a la sortida.
Salut!

edunz ha dit...

bones nanus!

Mooolt poca neu, aquest final de temporada es correspon a la d'un dels anys fluixos.. les calorades de maig han estat definitives.
Aniol, cap problema! no vaig carregar esquís per esperar a un altre any que es pugui enlleçar amb la pala des de la cresta aprop del cim.. la canal en si anarinant, i a més amb una sortida molt neta i sense cap barrera rocosa a la trajectòria.. queda pendent!