Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

16 de set. 2013

Xemeneia fonda, V+ 375m (Paret del Doll)

**


A les entranyes del Doll!! Essències d'una escalada de descoberta, de formes impossibles. I testimonis d'uns temps passats on tot es feia amb el cor fort i un parell de nassos. 


Al mig del bastió superior es veu molt bé la fissura per on passa la molt recomanable Manowar.


Aquesta és una escalada que va ser feta per primera vegada ves a saber quan. En Marmo i en Godoy van entrar-hi pensant-se que feien una primera i ja van trobar algun clau i uns burils a la feixa, les úniques expansions que hi ha a la via i a un lloc del tot innecessari. També van trobar-hi altres sorpreses, que val la pena de descobrir per un mateix. Temps de maquis o d'emboscats, de pastors o de vigies. O de tot alhora. Una mirador excepcional sobre el congost que fou ara sota les aigües. Quan aquest era l'únic pas natural per resseguir la vall, riu amunt.



Recentment l'incansable n'ha fet una sanejada considerable al sisè llarg que ha quedat pràcticament equipat amb ponts de roca. Ja no és expo de fer-se molt mal, però cal escalar encara sobre roca delicada i parar compte. Tampoc t'han d'importar els trams de feixa, la roca polsosa, el "guano" d'una grallera i la roca a trams on s'ha de parar compte. Per la resta és una bona escalada plena de fantasies que amb les repeticions pot quedar ben arreglada. Amb uns llargs de xemeneia en X i sobre bona roca, increïbles.




Adjunto la topo actualitzada. També un croquis de l'accés, pel barranc dret del Doll, seguint primer la línia elèctrica avall i després una dèbil fresa amb marques grogues i uns fites. Hi ha un rapel de 30m (cadena) i llavors resseguir la feixa fins al peu de la xemeneia, evident. El retorn el fem de pla fins a la línia elèctrica i amunt, hi ha fites.

 

Bona i intensa escalada, austera a l'estil TAK i sense expansionar de nou... tot un exemple d'escalada neta i punyent, l'orginal de la terra ferma.









LuxedefantàsticaescaladamoltbenfetaidesfetambenMarmo dins l'estómac del Doll on la fantasia pren forma

2 comentaris:

Ylerget ha dit...

ei quin horari aproximat li fiques de cotxe a cotxe?

edunz ha dit...

ei! difícil dir-ho sempre amb terreny d'aventura però els últims llargs, els d'apartir de la coveta, són els més laboriosos, la resta s'escala prou ràpid més els trams de feixa. Posem-hi 3/4h d'aprox anant a la idea, unes 4h d'escalada, i 20' de tornada.. espero no quedar-me molt desfassat! nosaltres anàvem sanejant, afegint un parell de claus, algun pont de roca, i divagant! etc..