.
Enllestim aquesta circular 'clàssica' possiblement amb una de les millors condicions per gaudir plenament de l'extensa pala SE, amb un descens prou directe que vam tenir l'olfacte d'encertar des de dalt per aprofitar la pala en tota la seva longitud...
Descens, encerclat amb vermell la punta que ens servirà de referència des del cim (Foto:EP). Aprofitant el plànol de la interessant circular del pic d'Albe en vermell (font: blog d'en Gatsaule), en taronja ascens, blau descens, i en verd el descens parcial de la pala que també es pot fer
Sobre l'accés, sortirem del poble d'Hospitalet (cota 1.350m) passat el coll de Puymorens, ubicant el cotxe on millor puguem als pocs espais que dóna la carretera just abans dels primers edificis. Si ens quedem "sense lloc", podem entrar al poble, girar cap a munt i aparcar a l'alçada del pont. Només haurem de creuar la via del tren a peu, però no hi ha balles.
Entrant a la vall de Siscar just passada la bifurcació, on trobarem trams força tancats (Foto:EP i AniolVilalta)
En quan a l'itinerari, l'inici és el tram més costurut, amb 300m de desnivell amb forta pendent entre arbres, rocs i la gran conducció d'aigua, que només podrem esquiar de baixada si realment hi ha molta neu. Segurament és la part més tècnica de l'itinerari. Superat aquest primer ressalt trobarem la bifurcació que ens porta a la vall de Siscar. Seguirem per la dreta del torrent, amb algun tram rocós i enbarrancat (si féssim servir aquesta vall de baixada, sempre sortirà millor resseguir-la pel cantó obac). Una mica després de la cabane de la Vesine ja podrem anar guanyant alçada flanquejant fins a la portella de Siscar. D'aquí al cim vam seguir amb esquís, amb algun tram algo obligat, però sense massa dificultat.
Interessants canals als contraforts anteriors al Cap de la Cometa del Forn, a la dreta, i poc abans de la cabane de la Vesine (Foto:EP i AV)
Arribant a la portella de Siscar flanquejat pel pic de Regalecio i al llom carener ... amb el trist rastre de les motos de neu que des d'Andorra circulen il.legalment per França (Foto:EP i AV)
Pel descens sortirem directament del cim (la pala somital no té massa pendent ni dificultat) o pel llom O, i si volem esquiar tota la pala SE farem servir una agulla al final de referència que ens indica el punt on hem de girar a l'oest (punta 2.223m, cercle vermell a la fotografia des del cim). És important tenir-ho en compte, doncs ens indica l'únic punt per on baixar a partir d'aquella cota. Una altre alternativa és girar abans, a l'alçada dels Planets de Nérassol (cota 2.340m, itinerari verd), però perdrem l'estètica d'esquiar tota la pala SE.
Enfilant el llom i perspectiva de la pala des del cim i encerclat en vermell la referència on iniciarem el descens cap a l'O (Foto:EP)
El tram final de la pala és un embut prou ample amb una pendent del 20-30º que enllaça amb el llom que amb pendent suau ens mena al cami de pujada i baixada per la vall d'Arques. Ens queda una darrera pala fins al punt de la bifurcació que sense massa neu (com va ser el cas) demanarà certa tècnica per trobar el pas entre els afloraments rocosos i, de nou, l'imponent conducció d'aigua.
Els embuts consequtius que ens menen al Planell de Roux on trobem l'itinerari d'ascens per la vall d'Arques (Foto:EP)
Sobre l'estat de la neu, en general, vam trobar una neu pols seca excel.lent en tot l'itinerari, amb un descens de la pala S que va ser un regal. Ara bé, el primer tram del recorregut (300m de desnivell) i el descens de la darrera pala fins la bifurcació (600m de desnivell des del punt d'inici), si no torna a nevar aviat, quedarà poc esquiable. Tenint en compte els aproximadament 1.300m de desnivell positiu, val la pena tenir en compte aquesta excursió només si la innivació és complerta.
L'horari aproximat va ser de 4-5h, amb una dificultat que no passava de l'S3 obligada (amb algun tram puntual de 40º).
La vessant NE del Nérassol. A l'esquerra, traces pel tub per on hem baixat, flanquejat d'una franja rocosa amb bones canals difícils però d'encertar des de dalt, i que recorden la importància de trobar bé el pas. I darrer tram de descens a la cota 1.780m aprox (Foto:EP)
Activitat moltbenfetaidesfeta amb l'Aniol Vilalta, la Gemma Turell i en Guillem Amorós el 10/01/09, i el regal d'una neu pols de pel.lícula.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada