Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

5 de febr. 2009

Mossegada al Port del Comte amb la "Volta dels Tres Cims" inclosa

***

Entrant al bosc esclarissat de la pala NO de la Tossa Pelada (Foto:GuillemAmorós)

Amb un pessic no n'hi ha prou. El bloqueig de l'anticicló de las Azores a l'atituds nord està permetent l'entrada successiva de borrasques atlàntiques (algunes deriven en llevantades), que a banda de limitar els dies d'activitat, ens està deixant unes estampes als Prepirineus poc habituals, de les que s'han d'anar a gaudir amb la boca ben oberta, i els sentits que ni que vulguin acaben a flor de pell. Enfilem a la cerca del mig metre de neu pols caiguda la nit de diumenge a dilluns, i ens posem les botes!


Traces al descens del Tossal d'Estivella (Foto:EduPlana)

Sobre l'itinerari, enfilem a fer la "Volta dels Tres Cims" però aquest cop des de la zona del restaurant La Genciana, o l'antic golf, el futur parc d'apartaments (a veure si la crisi fa replantejar el projecte). Al plànol s'indica la pujada al Tossal d'Estivella per la costa Dreta i el descens del Pedró dels Quatre Batlles passant pel Vulturó, que és l'itinerari més complert. Nosaltres però vam seguir les pistes tant de pujada (a partir del pàrquing de l'Estivella) com de baixada (anant a buscar l'enllaç que baixa de l'Estivella i seguint fins al Sucre per creuar la carretera i seguir fins al cotxe) per evitar la neu crosta que ja s'ha format en orientacions S i E. El desnivell acumulat deu rondar els 1.350m positius, i la dificultat en cap cas passa d'S2 (si fem el descens del Pedró pel clot de la Vall, a comptar S3)


Itinerari i recuperant la carena per enfilar a la Tossa Pelada (Foto:EP)


Enfilant a la Tossa amb els follets del bosc i amb el Pedraforca fet un pastís (Foto:EP)

L'estat de la neu, pols apalmaçada en general però seca, i realment solta a llocs arraserats. Excel.lent en orientacions N i amb crosta gruixuda a orientacions E-S (dilluns i dimarts el temps ha estat encapotat). Molta quantitat a partir de la cota 2.000m. Només algun lloc puntual percibim alguna tímida placa, però sempre hem buscat pendents inferiors al 20-30º. Endurida (que no glaçada) a zones ventades.

En tot el dia la temperatura es manté sota els zero graus, i tenim vent aponentat moderat/fort fins al migdia, quan afluixa per tornar a apretar al final del dia.


Les obagues del massís que miren a l'Alt Urgell (Foto:EP)


Descens de la Tossa Pelada (Foto:GA)

Modest prepirineu, valls i carenes ja tantes vegades recorregudes... però el vestit blanc de la neu té moltes mudes i cada esquiada és un nou descobriment d'un massís sempre agraït, sempre tan agraït quan a aquesta banda de la muntanya pots gaudir-lo amb sol.litud i complicitat... un gaudi enorme. Irresistible seducció.


Descens de la Tossa Pelada, treient la pols del nas, on trobem la millor neu (Foto:GA)


Idem (Foto:EP i GA)


La irresistible seducció del paisatge femení... (Foto:EP)


Enfilant la rasa que ens mena al Pedró on torna a aprèixer la boira (Foto:GA)

..vol dir la rasa dels Carbassers...

Tremendactivitatmoltbenfetaidesfeta amb en Guillem Amorós el 4/02/09

13 comentaris:

lluís ha dit...

Quines imatges més boniques, fan venir ganes d'anar-hi ara mateix encara que sigui de nit!

Anònim ha dit...

Excel·lent Edu, va ser una gran sortida...POWDER & POWDER, you know, the word is Powder...De debò, que veure el Port tan curull de neu i poder-lo disfrutar fa molt goig i és un plaer, sempre queda un raconet de bosc nou, una coma sense baixar, una llum diferent.

edunz ha dit...

Lisu, doncs amunt! merci

Guillem.... anyway, anywhere, anywhen... AWAWAW!!!!
avui pensava amb les sortides powderianes sense traces que ja em compartit aquest any.. i que duri!

Gatsaule ha dit...

Com ha canviat el Port en tan pocs dies! Dijous passat era una pista de gel i el dilluns estava ple de neu.... Impressionant!

M'apunto la volta...

edunz ha dit...

hola Joan,

i si pots entresetmana quan la zona de l'Estivella és tancada i la volta és realment tranquil.la!

per cert, si has fet el descens del Cap de la Gallina Pelada per la cara NW (vértex 197), què opines de l'estat dels ressalts rocosos ara?

merci

Pere :-) ha dit...

Hola, Edunz! quina excursió tant xula al Pedró dels Quatre Batlles!!
Una ruta molt interessant la vostra!Enhorabona per les fotos,són molt xules!! no havia vist mai la Tossa amb tanta neu!! Molt xulo el bloc!!
Una pregunta, no tindreu el track GPS de la ruta??

No fos el cas que el dia que hi vagi se'm aplani la boira!!

Apa, salut i gràcies!!

edunz ha dit...

merci Pere, aquest any amb tanta neu sembla una muntanya nova! no tenim el gps, no en portem.. si hi ha boira evita el massís que és molt perdedor!
igual ens hem vist que fa dos estius vaig passar molt temps per colldenargó! un gran país el teu també
salut!

edunz ha dit...

Pere, trobaràs el trak a la piulada del Ceguesquí d'aquest cap de setmana que van anar a repetir la volta:
http://cegesqui.blogspot.com/2009/02/pow-del-comte-la-volta-dels-tres-cims.html

Jaume J ha dit...

Ep Edu! per poc no coincidim diumenge a Emsija... però volia repetir la vostra volta (i trobar el POWDER que diu el Guillem... i encara hi és!). Bé, veig que ja has vist la piulada. Que no s'acabi aquest hivern!

Jaume J ha dit...

ah! respecte el track, compte al baixar del Pedró (nosaltres vam baixar pel límit de les plaques SE, poc recomenable, i és millor anar carenant per l'oest i després Vulturó). Quan torni a nevar estic per instalar-me un cap de setmana a la part del darrera del Port per petar tot el bosc. Era increible!

edunz ha dit...

aquest any el prepirineu està màgic i especialment el massís del Port, que ha rebut per totes bandes. Encara em queden un parell de descensos per descobrir que potser aquest any resulten realment bonics.

Bona apreciació del descens del Pedró per la vessant SE, és molt delicada quan ha ventat, i de fet m'informen que el diumenge novament es va trencar un allau... acostuma a ser una cadena, des del Pedró fins a l'Estivella, si se'n veu algun és que la resta són latents. El tema és especialment delicat, perquè la ruta 'normal' de pujada atravessa aquesta vessant, i molta gent no és conscient del risc. Igualment passa amb el Clot de la Vall que s'ha d'evitar de totes totes després de ventades del N, NO. En una entrada anterior ja ho comento. L'alternativa és des del cim seguir la carena cap a l'O fins un coll abans de la carena que mena al Gespeguera, allà té menys pendent i és més difícil trencar res.
Avisa quan pugis i si podem coincidim! I que duri!!

enric faura ha dit...

Felicitats per la travessa. Quines fotos! I quina enveja (sana, eh). Prenc nota del recorregut, a veure si torna a nevar.

edunz ha dit...

Gràcies Enric, ..i amb les llums de la tarda quan les formes es deformen el paisatge blanc encara guanya més!