Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

28 de febr. 2010

neus de transició...

*

Allau amb sortida de superfície en orientació E i ull amb les cornises a dalt

El febrer/març sempre és un temps de contrastos, on s'ajusten amb poques hores les últimes nevades hivernals amb fred rigurós, i les primeres calors de la primavera quan el sol ja comença a escalfar de debò, i a transformar-ho, tot.


S'aprecia el límit del glaç a la cota de neu/pluja, i el llom esquerra escombrat pel vent

Divendres enfilem a la Vall Fosca per pujar cap a la banda del Montsant. La carretera queda tallada per la neu al pla 2km abans de la presa de Sallente.


Al pla abans de la presa, molt bon gruix de neu a la vall, i a la sortida de l'allau

A la rampa des de la presa en amunt però tirat avall. Hi havia una capa de gel lliscant molt perillós (situació de l'accident del Puigmal, sobre gel degut a les pluges). A més d'una lleugera capa de neu granulada al damunt. Possiblement degut al canvi de cota de dijous, amb plujes primer, i al baixar la cota de neu, nevada després, i a la nit ho ha glaçat. Em quedo amb la curiositat si avui diumenge haurà passat el mateix...


Baixant amb pells i ganivetes posades sobre gel dur , i la capeta de granulada

En orientacions asolellades el tema tranforma molt ràpid. Pujant hem sentit un parell d‘allaus o desprendiments, però no els hem vist. Deu ni dó amb les allaus que hi ha de fusió, amb un de molt gran poc després de Cabdella que arribava fins als prats sense neu (d'uns 1-2km de recorregut)

Dissabte contrameteos enfilem a Andorra, a la vall de Rialb, que meteofrance és algo més optimista, però aquest cop meteocat la clava i ja les 10 i mitja arriba la tamborinada, primer la neu, i després se li suma el fort vent.


Amb la vall al darrera i tres esquiadors que segueixen amunt.. gel a la vall

La vall amb molt bon nivell d‘innivació, ja des de l‘aparcament de Sorteny on s'arriba amb el cotxe al punt d'informació. Ens refugiem al refu (part lliure neta i endreçada, 5 places) del vent i tirem avall.

Mirant l‘EMAs d‘Alta Muntanya del Meteocat no està mal. Al Salòria a mitja tarda de dissabte ja marcava 29mm de neu, però arreu l‘iso zero ja està passant per sobre de 2300-2500m... que no torna a baixar fins a la una, dues del matí.

Activitats moltbendesfetes amb la Gemma Turell el 26 i 27/02/10
(Fotos:EduPlana)

2 comentaris:

lluís ha dit...

Segons em van comentar el diumenge al Port del Comte també era tot gel. Aquest any el temps ens ho està posant difícil!

edunz ha dit...

ostres Lluís,... avui si que hi havia una neu excepcional, i el primer dia des de, quan fa? amb tot el pirineu a 1 de risc d'allaus.... han faltat hores per gaudir d'aquesta petitíssima finestra... però això, si cap, encara li dóna més valor als petits grans moments entre el banc poderós, i efímer

tens una filla molt llesta! i que s'escolta les cançons de la natura sembla...