Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

21 de febr. 2015

Pic de Nabre, 2.692m MBEAS3 (Arièja)

***


Fantàstica sortida d'esquídescoberta a l'Arièja, aquest troç de Pirineus que amaga mil secrets i racons descoberts o per ser descoberts. D'enormes formes imaginatives i muntanyes tretes d'un conte de fades. On el silenci irromp, i l'ànima calla. Quina solitud, i més blanca!
L'excursió arrenca al recollit poble de Mérens les Vals d'on el més fàcil per començar és seguir la traça del GR10 que surt de les últimes cases de Vives, per l'esquerra del riu  (nosaltres pugem pel camí de la dreta del riu fins a trobar-lo passat un pont de ferro). A partir d'aquí ja no hi ha més secret que resseguir l'allargada vall fins al seu capdamunt. El pic de Nabre, és una de les puntes que tanquen la capçalera i fa de divisòria amb la resta de valls i valletes entranyables del lloc (Orlú, Besines i Lanós).

L'itinerari és llarg, d'uns 15km, fins a atènyer el cap de la vall. La progressió és constant i anem trobant el pas fàcilment per replans i cubetes sempre senzilles. A la base de la portella de Madides s'obra fantàstica la cubeta final que mena al pic de Nabre, al seu extrem esquerra amb un gir descarat per formar una bona pala final orientada al SO. Una fantàstica aleta de tauró rocallosa amanida amb una esvelta agulla. Una piràmide amb l'amplada justa per recollir el blanc i fer l'esquiada des del cim possible, tot i que aquí dalt no es pot fallar i els primers metres són prou exposats. 


Sobre l'estat de la neu, n'em trobat des de l'aparcament però de baixada ens hem tret els esquís a un quilòmetre abans del poble. Neu pols ben conservada en orientacions obagues, i ben transformada i estable a les sud. Només les obagues en alçada i més pendents feia pensar en les allaus. A les cotes més baixes, enduria en superfície i de mal esquiar tot i que no feia crosta.

En conjunt és un itinerari força segur a les allaus, a compte de trobar la pala final ben estable.

Pel lloc s'endevinen circulars que farien encara més completa la sortida aprofitant el vèrtex proper de l'esquena d'ase, que queden pendents. 

Gran jornada de pireneisme ben entès, ... descobertes que hi són a tocar.

I ull! val la pena posar una tovallola al fons de al motxilla! les aigües sulfuroses de la vall a tocar del poble permeten el bany a l'hivern! 

granjornadamoltbenfetaidesfetambelnasfidelSamuilaSandraielfentseriesRobert... dia de vent aturat, gran sol, gran blanc.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Edu,

Fantàstic!
Per a mi aquestes sortides representen l'esquí de muntanya en el seu sentit autèntic. No vull criticar ningú ja que tothom és totalment lliure de practicar l'esquí de muntanya com vulgui, però per a mi això d'anar buscar el més accessible i anar amb el crono no m'interessa gens i sembla que és el que predomina actualment.

Ja ho deia en Guy Pistre, "Ski Sauvage!"

Felicitats per la sortida!

Lluís

edunz ha dit...

aquesta zona en té molt de salvatge!
... les llargues aproximacions des del fons de vall n'és un bon filtre. I si, la convivència amb els cronos no sempre és fàcil, aproximacions oposades en el mateix espai. A voltes cal evitar la temptació d'autoexcloure's.
Doncs m'alegro rebre el teu comentari perquè sent allà em vas venir al cap, i potser podríem reprendre el projecte de compartir el descens de la Dent, ha d'estar blanquíssima!

com ho veus?

edunz "arroba" hotmail "punt" com