Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

24 de febr. 2017

Corredor Gigoló, Cambre d'Ase

***
 
Ben bona esquiada al corredor Gigoló del circ de Cambra, que es troba en unes condicions ben bones amb tots els ressalts ben tapats, i més ample que l'esquiada de l'encofradíssim Vernicelle. Només desgrimpem els primers metres per resoldre el darrer ressalt de metre i mig del capdamunt (pas mig de II de piolotracció o muret de 90º de neu, dos sortides). Les neus, amb l'encapotada d'ahir i el matí d'avui es manté pols dura, ... els locals aprofitant el pols sec de la setmana hauran tret suc! molta activitat amunt i avall, es nota la setmana blanca de l'estat veí.




Amb els tres que han passat davant poc abans i nosaltres que ens ajuntem tres la cosa ja haurà quedada sobre neu dura. L'abundant base dóna per allargar-ho aquest any! luxe d'hivern, que cal esprémer!



 
Pendents de 45º a la meitat superior i que afluixa a la meitat inferior. Condicions del moment, ara per ara, ample i fàcil de gaudir.




el fantàstic circ de Cambra, ... racó d'aquelles primeres. Generosament emblanquinat el corredor Gigoló és el primer a la dreta de la canal central.

benbonatroballaquenoeralaideaivesperonquehanataixí..moltbenesquiadafetaidesfetamblaSandra, que s'hi posa bé!

22 de febr. 2017

Esquí per la vall de Tor

***

Enfilem al bonic i discret quasi amagat cim de Bassiets (2.760m, BES2), a l'extrem més meridional de la vall de Tor, aquest racó d'històries fosques aquesta dia sota un blanc per tot que fa mal als ulls. 



Aquesta és una sortida ja pensada en verd d'una visita anterior i feta realitat aquest dia, que les circumstàncies ens hi porten, i que ben portats!





L'enteforada pista que mena al poble i finca privada de la muntanya de Tor (la qual queda exclosa del PN Alt Pirineu em sembla interpretar al mapa, racó poderós!) sempre és un incert a l'hivern. En aquesta ocasió la trobem palejada i neta fins aproximadament 2-3km del poble, on uns bons 30cm de neu prou premsada la fan del tot foquejable, i de baixada només ens caldrà lliscar fins al cotxe aparcat al voral. Amb 4x4 s'arribava més amunt, fins al poble si es volia.


 

Neus pols boníssimes a les obagues, i primaveres ja a les solanes. Alguna crosta discreta a cotes baixes. En alçada fem un test del salt i només dóna positiu amb sobrecárrega forta. Base regelada. Escarbem fins a un metre vint de profunditat i no trobem la feble persistent de globalets que dóna tants maldecaps a l'Aran especialment. Que consti que escarbem fins a una base duríssima! Només alguna placa de vent puntual mostra fractures i desplaçament, però són molt puntuals. Amb tot, aquest dia tots dos coincidim que l'hem encertat en escollir terreny obac amb poca pendent. Al sotavent a N del cim veiem les cicatrius d'antigues plaques gruixudes caigudes avall, per aquests racons segurament de forma natural o el malaurat trepitg d'algun animal.



Gran i bonica jornada d'esquí descoberta en un paistge preciós, net de traces, silenci i espai...






 
preciosaesquiadamoltbenfetarealitatidesfetambenPepZwingg (piulada), ... blau intens que sembla voler retenir-te del tot

3 de febr. 2017

neus de Prepirineus... al Pedra!

***

Feia uns bons anyets que no es podia esquia el Pedraforca de cap a peus amb aquests condicions... gruix abundant des de la mateixa carretera, on podem arribar esquiant per la tartera que cau de la paret dels Cabirols fins a l'asfalt poc abans del refugi. 




El risc d'allaus aquest dia ja es troba de baixada i més a l'orientació E de la pujada cap a l'enforcadura (havia nevat amb vents de S-E, fem varis tests que ens ho confirmen). Ben enganxats a l'ombra del Pollegó Inferior encara trobem neu pols (de més seca a menys de baixada) en tot el descens. 






La calorada d'aquesta setmana n'haurà canviat les condicions, i ull sobretot que les nevades que s'estan produït des d'avui i durant tot el cap de setmana venen aquest cop de oest, i amb vents forts, el que farà més delicat l'accés al coll. 






 
 MoltbonesquiadamoltbenfetambelGuilleielCésareltrentadel'u, ... amb aquell relleu tan farcit de petjada humana del Prepirineu, que sobreviu. Amb el millor del somriures aquí quan pares a fer el cafè