Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

2 de set. 2008

Exceso, 180m 6c (Roca del Diable, Collegats)



Escalant el tercer llarg, regraduat de 6c (Foto:RuthGonzález)

L'imponent roca del Diable de Collegats amaga una interessant trilogia, el Diedre Fassman, la Passage pour l'impossible i la Exceso. Feta la Passage pour l'impossible fa un parell d'anys (totalment recomanable, cal dur estreps per l'Ae, passos llargs) enfilem a repetir la desitjada de ja fa temps Exceso, aprofitant que queda a l'ombra fins ben entrat el migida.


Itinerari a la Roca del Diable i topo de la Exceso (graus del llibre antic de'n Ballart de Collegats)


Accés a les vies i a l'inici de l'L2 (Foto:EP)

Iti
nerari molt interessant, amb dos tirades claus (L2 i L3) que marquen el caràcter de la via. El segon llarg és sobretot de continuïtat mentre que el tercer és de passos atlètics amb 5-6 passatges desplomats on cal tibar fort (a algunes topos el grau d'aquest tercer també el posen de 6c). Roca bona o molt bona en general.


Escalant el segon llarg (Foto:EP)

La via ha estat re-equipada amb parabolts mantenint alguns claus. Les assegurances s'han fixat per a escalar-la en lliure, i tot i així queda un equipament generós, inclus als trams fàcils (sovint amb passos atlètics). El grau obligat deu rondar el 6a. El segon llarg és una escalda bàsicament de fissura pel que si es va just de grau els aliens i càmalots fins l'1 poden ser útils.

En definitiva, una molt bona via, ràpida i on val la pena apretar en els dos llargs durs que la resta de la via és anar fent. Verticalitat garantida, com tot arreu de la roca del Diable. Recomanable cordada de dos i corda simple per facilitar els xapatxes, amb una auxiliar per poder rapelar després.


Inici de l'L4 i passos bonics i atlètics al quart llarg (Foto:EP)

L'accés el fem creuant el riu per la tirolina i d'allà seguint la fresa que ressegueix el peu de paret fins, passats uns metres de tartera, localitzar el primer llarg (diedre-entosta fàcil amb bolts visibles, 5' un cop passada la tirolina). Pel desens seguirem la fresa fins al cim i anirem seguint unes fites fins la instal.lació de ràpel (reequipada amb parabolts, 2x50) que vindria a baixar per l'esperó de l'altra banda de la paret mirant al Barranc del Diable (a la dreta de la Fassman). Després seguim la fresa que ens porta altre cop a l'inici de la tirolina.


Sortida al fàcil esperó de l'últim llarg (Foto:EP)


Segon ràpel i fi de festa (Foto:EP)

Activitat ben tivada amb la Rut González i Marc Busquets el 30/08/09

8 comentaris:

Isidre Escorihuela ha dit...

Es veu guapa, aquesta me l'apunto..

Jortx ha dit...

Vaig estar fa un parell de setmanes al sector friki que queda a la dreta de la Roca del Diable i ja vaig imaginar-me que hi deuria haver algunes vies potents =)

Per cert, el primer dia van multar-nos a nosaltres i 14 cotxes més per aparcar a la carretera vella, on teòricament no es pot circular... Al lloro que això va a dies!!

edunz ha dit...

Bones Isidre! la via és de les de tibar-li i amb una bon plantejament free a encadenar-la sense manies. De fet la roca del diable està ple de propostes molt canyeres... sembla que la guia de la zona surtirà aviat. La passage (6bA1e) també és molt guapa i el tram d'artificial de l'esperó central de lo més vertical no la desmereix gens, més mantinguda. La fassman, 6bA2 ja és una via més alpina, però sembla que molt guapa també.

Jortx! aquesta zona és coneix com la Pedrera oi? apreta bastant. Se això dels cotxes, són la hòstia.

salut!

Mingo ha dit...

Uauu quina via, el tram del mig esveu molt heavy i aeri, felicitats pel viote.

edunz ha dit...

molt bona via Mingo, i si vols gaudir del recorregut també es passa amb A1 (aliens i friends fins al 3 i estreps i au)
records!

Lai ha dit...

Bones Edu,
Pensavem escalar aquesta o la passage aq cap de setmana i tmbé la sang de crack, xo tenim dubtes amb les orientacions.
L'Exceso és ombra al matí, i la sang de crack ombra a la tarda?. Amb la calda que fa, segons l'orientació acabarem de decidir.
Portarem les teves resses.
Merci!!

Lai ha dit...

ho acabo de veure a l'entrada de la sang de crack q dius q a l'hivern, ombra a les 12-13h.
A la roca del diable no hem estat mai, crec q és ombra al matí, si m'ho pots confirmar, millor.
Gràcies!!

edunz ha dit...

Actualitzant INFO
els ràpels s'ha restaurat i no cal anar amb doble, amb corda de 70 es baixa

(de la piulada de la repe de la lai ara al juny10)