Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

6 de jul. 2009

CADE, 220m MD (Agulla del Centenar, Montserrat)

***

Escalant l'L4, on caldrà portar peces grans per reforçar un tram net abans del bolt (Foto:JordiLatorre)
A la cara nord de Montserrat les parets del massís guanyen encara més "verticualitat" al no quedar matisades per les arestes bruc ni les canals herboses que a voltes repten fins als colls. Amb la seva roca sempre peculiar, l'escalda es converteix en una dansa a vol d'ocell sobre la plana que s'estén tranquil.lament i sense més entrebanc fins als Prepirineus... només queda gaudir de l'espectacle i del joc net i sincer d'itineraris agosarats i sense complexes.


Tram final de l'L1 on farem anar els friends grans al gust (Foto:EduPlana)

Adjunto topo amb el material actual de la via, re-equipada i sanejada pel pas de cordades on hi trobarem material antic a base de burils, claus i tacs de fusta que conviu amb alguns bolts afegits per facilitar l'escalda en lliure d'autprotecció. Reunions amb dos bolts amb anella per rapelar excepte l'última.

Escalem des del terra xapant l'R0 quedant un primer llarg de 55m, i enllacem l'L2 i l'L3. Roca de la bona de la cara N de Montserrat, amb algun tram delicat a l'L3 i final de l'L4 i 5.


Topo de la via seguint el croquis de la topo de l'Albert Castellet de l'any 85.. comparació d'un testimoni de l'evolució de l'escalada a Montserrat


Escalant l'L2 (Foto:EP)
Via de qualitat i imprescindible, del nivell de les vies de fissures de la Lusilla i la CADE a la Roca 92, la GEDE a l'Escorpí o l'Anglada-Cerdà de la Boleta Foradada (paret d'Agulles i Frares).

Escalant l'espectacular L4 i a la tercera reunió des de l'Anglada de la Boleta Foradada (Foto:JL i IbanBaesa)


Itinerari vist des del camí d'accés i el sector a cavall entre Frares i Agulles que es repengen sobre la Cadireta vist des del cim (Foto:EP)
Activitatmoltbenfetaidesfeta amb l'ombreta matinera amb en Jordi Latorre el 2/07/09

8 comentaris:

Mingo ha dit...

Edu veig que te les saps triar les vies de Frares. Enhorabona.

Iban Bessa ha dit...

eiii, em sembla q tinc una foto vostra feta des de l'anglada-cerdà de la boleta foradada, pot ser q parléssim quan estàveu al primer llarg?

Anònim ha dit...

Edu sens dubte de les millors línies del circ de Frares i per la seva línia de les millors que he fet per la nord, vaya línia més natural i elegant, apta per agafar confiança amb els friends i empatxat de fisura,diedres i verticalitat,gairebé ens trobem jo la feia dimecres passat a la tarda, per qüestió d'horaris vam empalmar els 4 primers llargs en dos i el cinque...quin gaudir, no.
Salut i bones escalades
et feia pels ecrins...
Marc Segarra

edunz ha dit...

ei terrible! doncs si vam parlar, duiem la topo del Luichi on apareix una primera R que ja no es fa i per això no duia el material per la fissura abans de l'R1, merci. Per cert, si vau perdre dos baguetos al camí de baixada els tinc jo. Ja em diràs.

merci Mingo, és genial pq a frares i agulles N ja tinc la majoria de clàssiques escalades, i aquesta per una raó o altre havia quedat a l'oblit... un gustàs gaudir d'un viot així quan ja has flipat amb tantes altres de la paret.. allò de, deixar lo millor pel final

Ei Marc, pels pèls! devieu escalar amb poc magnesi que hi havia pocs cantos marcats!? molt guapa, vam sortir encantats, especialment amb l'L4, però tota en conjunt, i la roca molt millor del que hi ha escrit arreu, serà cosa d'estar acostumat al conglomerat de la comarca... ara marxem als alps, ens pesquem a la tornada!

TRanki ha dit...

Ei EDU.

Dues notes:

Al LL1 es pot entrar DIRECTE per la fissura ( v+)..es va netejar fa temps i amb algun catxarrot es fa bé...per mi més 6a que v+..però bueno...

El LLARG CLAU...bufff, marques 6a a l'entrada ( xemeneia) i en canvi IV+ i Vº en e tram superior on rcordo que vaig posar i treur un micro perquè el forat era la única presa ( bidit) que hi havia...aquest llarg, fet a vista i en rotpunkt es mereix en total un bon 6a+ almenys...

La HAus Estrems té igual llargada, o la SANTACANA de la mòmia...t'imagines el mateix nombre de seguros ala HAus? resulta que a la haus hi ha només 3 seguros quan aqui n'hi ha molts més...imagina't el llarg de la CADE només amb 3 seguros( com la HAUS) o només amb 4 o 5 ( com el ll1 de la SANTACANA)...igual no semblaria tant sols 6a no?

Vies com aquesta eclipsen a moltes amb més fama ( Mas brullet i altres).

Frares forever!!!

edunz ha dit...

bones Oriol,
amb les vies així mai saps si passar-te a l'actualització dels graus o mantenir aquest poti poti en que s'acaba convertint el V/V+/6a/6a+ segons època i autor de la topo. L'L4 possiblement és més 6a+ que 6a, però 6a per mi queda més coherent amb els 'kintus' (que deu ni do) del segon llarg per exemple. En canvi a mi si que del quart llarg el que em va sembla més difícil és el tram de babaressa (on està marcat el 6a) abans de la xemeneia. En canvi, el pas on està el parabolt (alguns parlen de 6a+) a mi em va semblar més fàcil, és una tibada puntual, de posar-s'hi bé, i vens descansat de la xemeneia. A la baberessa portes rato tibant-li i tens un darrer pas per entrar a la xemeneia (clau i buril molt aprop) on has d'acabar d'apretar, a part que portes una bona tirada amb tacs i algun pont de roca que pse pse.. però vaja, són matissos...
salut!

Joan Badia ha dit...

Ei, disculpeu, però crec q estaria bé reactualitzar alguna dada respecte als autors de l'apertura de la via. Vam ser 4: Emilio Albir, Joan Badia, Josep Lalueza i Ramon Masats.
Gràcies!

Joan Badia

edunz ha dit...

Joan, moltes gràcies per la informació, ja he actualitzat la topo. Aquestes informacions no s'han de perdre.
No he vist abans el comentari, és un defecte que té aquest servidor de blogs, que no t'arriba cap avis i fins que no passeges per l'entrada per alguna raó, no ho veus
evidentment, xapó per la via, ja veus que s'està gaudint molt
quina època, on tant estava per fer..