Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

6 d’oct. 2010

Perfomance, 200m 6a (Collegats, Pallars Jussà)

**
al darrer llarg, protegit en la seva versió original únicament per dos espits!

Enfilem a repetir aquesta bonica via que va ser oberta a l'estil "expo" marca de la casa dels aperturistes (Hurtado i Ballart dixit, gener d 1991) i de l'escola, i equipada després pel gaudi de tothom i deixar una línia assequible pel gran públic al lloc. Poc a afegir del munt de info que corre de la via arreu. Porta unes 15 cintes i ganes d'empapar-se de la sol.litud del racó, l'estètica dels moviments, la bona roca i el vol dels voltors que pentinen el clatell.

Com a curiositat afegiexo la topo de la primera "guia" que es va publicar de Collegats (Ballart dixit) amb algunes vies... per flipar l'equipament original, i de material: doncs amb tascons n'hi havia prou!


L'accés és evident prenent el camí cap a les moles de Pessó entre els dos aparcaments, seguir el camí, passat el coll de la ferrata seguir avall borejant les parets fins a situar-nos a la vertical de la paret (petita fita i fresa encara més petita fins al peu de via, a l'agulla adosada característica). El descens el podem fer per una línia de ràpels paral.lela a l'esquerra (fita), o millor seguint el camí fresat fins la ferrata (arreglada en el seu tram mig inferior per gentilesa i currada desinteressada d'en Xavi Grané) i avall.

Escalant el primer i segon llarg

el tercer, més discontinuo i amb alguna apretadeta..

la cova de la serp que ens la trobem de camí al peu de via i formes que es deformen a Collegats

I ep, al loro que estem fatal! els mossos ara multen si aparques a la carretera vella. A tenir en compte que l'assumpte és d'allò més desagradable: per absurd i aleatori... a veure si la FEEC i posa mà i s'arriba a algun tipus d'acord. O no res, a empassar-s'ho i patejar més pel marge de la carretera, tot un exercici de seguretat vial.

Activitatmoltbenfetaidesfetaenunplisplaspum fins la p multa dels cullons amb en XescoMas el 3/10/10
(Fotos:Col.EduPlana)

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Una putada lo de la multa, però ja fa bastants anys ja hi havia follon pel tema. Pensava que les coses s'havien arreglat per que feia temps que no sentia res al respecte però ja veig que no (a Oliana també he sentit veus).
Almenys ara, el petit pàrking al peu del camí esta mig bé i si la penya s'aparca correctament i caven fins a 4 cotxes en bateria i a l'altre costat 1 més.

De fet i mirat en perspectiva és lògic que posin multes. Si en aquell moment passa alguna cosa dins el túnel hi han de desviar el trànsit la carretera a d'estar en condicions, ja imagino que no el vas aparcar el mig però aquesta gent té la pell molt fina i estem en crisi.

En una cosa tens raó, el lloc és super tranquil.

Parce.

edunz ha dit...

bones Lluís,
això d'Oliana fora bò saber-ho del cert que allà les alternatives són ben poques! per cert, l'ànimes bessones tenima mooolt bona pinta. Hi vam veure un niu de voltor, però em sona que ja es comentava a la ressenya del vèrtex pq la gent evités la via a l'època de nidificació...

Mingo ha dit...

Quina merda lo de la multa, com diu el Lluís només podíen aparcar els vehicles autoritzats, però últimamnet feien la vista grossa. A l'igual que aparquen els del rafting els escaladors tb podriem ser autoritzats. Llàstima del final pq el lloc és molt guapo

Llorenç ha dit...

Referent a la via es una molt bona opció, sense patir gens...i disfrutant de bona roca, pots escalar en un racó molt bonic i tranquil.

Pel que fa a les multes no les entenc de cap de les maneres, sempre i quan no s'aparqui sobre l'asfalt clar. Sembla més un afang recaudatori sense problemes ja que el propietari del cotxe dificilment apareixerà pel lloc en el moment de la multa ja que està penjat per algunes de les parets. Si que hi poden haber normatives, però per una carretera on hi passen 4 cotxes al dia, i els pots que hi aparquen ho fan en una era al costat, no crec que molestin massa. Aquests trams de carretera son més camins veinals que carreteres com han estat condirades fins fa 4 dies....no se, no m'agrada per que no ho etenc, suposo que algú aportarà la llum de la raó sòlida i convincent de les multes.

Anònim ha dit...

A Oliana NO HI HA MULTES (si no fas cap infracció, clar), però per aparcar no es denuncia. La carretera general i les variants són competència de la Generalitat (és una comarcal) i hi ha tolerància, tot i que hi ha senyal de prohibició de circular-hi.
A Collegats fa anys que es denuncia. La carretera i les variants són de l'Estat (és una nacional) i són els responsables de mantenir-les en condicions per si hi ha algun problema al túnel. A més és un problema de responsabilitats: com que hi ha més risc que a Oliana de caigudes de pedres i, si li passa alguna cosa a algun cotxe, en són els responsables, doncs van donar ordres que no s'hi aparqués sota cap concepte, sinó els tocava pagar els desperfectes (de fet es va prohibir aparcar quan es va trinxar un cotxe per una pedra que li va caure, per sort no hi van haver víctimes, sinó segur que l'haguessin tancat). Només permeten estacionar a la zona del barranc i amb la targeta d'empresa d'esports. És una putada però toca caminar.

edunz ha dit...

eo anònim, bo saber-ho això d'Oliana. A collegats fa anys que es denuncia, però de forma aleatòria, hi ha temporades llargues que ningú parla de multes.. això de les competències, la multa segueix sent dels mossos no de la guàrdia civil, i sobre caure rocs o no, pitjor seria quan a la carretera s'hi circulava. I en tot cas, sota la responsabilitat de cadascú. Vaja, a mi no em convenç però com bé dius, és una putada i au. Continuo pensant que més que resignar-se es podria arribar a algun acord, com amb les empreses d'esports "d'aventura". Els rocs que cauen no deuen diferenciar entre un cotxe i l'altre no?
merci per la info, i bones escalades sense absurds!