Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

24 d’abr. 2013

Canal central dels Encantats, MBEA S5 (Pallars Sobirà)

***


Aquesta ja la teníem entre cella i cella feia temps, des de la seva escalada i l'intent de fa un parell d'anys. L'esquíem el diumenge 21, amb una iso zero de 1600m al matí i que puja durant el dia a 2300m. Ventet fred del nord que ressegueix els relleus (al coll no bufa ni bri d'aire) i que remou l'aire fred que aquests dies s'ha instal·lat a les fondalades. Per l'orientació de la canal, la neu no transforma gens i només ens salva les campes de neu pols acumulada de la nevada de divendres, que ens donen un bon respir. La part superior (la més pendent i més estreta) la trobem amb neu dura,.. condicions delicades. El ressalt de roca inferior molt ben cobert i és una senzilla escalada amb gel on posem algun clau de gel i de ferro per muntar reunió i progressar. Passem amb una corda de 9mm i 50m i un cordino de 8mm i 30m. Compte que segons les condicions el ràpel pot ser algo més llarg de 40m.








Aquest dia ens trobem uns cursillistes dins la canal, som gent.

Sobre la pendent... en general entre 30 i 40º però amb algun tram de 45º on ens toca fer anar les dues puntes dels piolets.

Bon descens, on no s'hi val errar-la. Segurament la millor manera d'esquiar-lo és sobre neu recent. Difícil pensar que és possible trobar-hi neus transformades i alhora prou quantitats, ja que aquestes ens arribaran massa a finals de temporada. En canvi, sobre aquesta època, si no trobem una capa de neu recent, la base endurida ens pot posar en un compromís important.

























Sota l'encanteri dels Encantats

(...) crec que és una esquiada que durant molts anys devia estar a la llista únicament dels més agosarats. I no tan per l'esquiada en si, que no és gran cosa (has de parar tan de compte que quasi que no aconsegueixes deixar-te anar) sinó pel que representa els Encantats a la cosmovisió pirinenca catalana, i el que va representar aquesta fantàstica agulla en els inicis de l'excursionisme de descoberta i de valors. Que va ser.

FantàsticaventuramoltbenfetaidesfetambenPepZwingproductions, a l'espera d'un video que promet!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

felicitats per l activitat, el pati impressionant, sobretot amb aquest sòl tant dur que es veu..

ignasi

edunz ha dit...

merci! bona activitat a la cerca d'emocions,.. accentuades amb aquest inici de neu endurida si, buf,. .. i en un escenari fantàstic

Albert ha dit...

Caram quin descens, moltes felicitats!!! És una d'aquelles que sempre està al calaix dels projectes. Comparant amb L'ordiguer i la del Cristall al Cadí quina opinió us mereix?

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona! descens compromés en un entorn immillorable, segur que vau "vibrar" com t'agrada. Bones fotos, he disfrutat llegint-ho!

Anònim ha dit...

vaja rotllo,aveure si es fon tota la neu,visca la roca,

edunz ha dit...

uei, merci!
albert, posats a escollir, millor tipus Ordiguer, a la part de dalt i ha algun estretament curiós.. xo ja se sap, depèn molt de l'any. I tampoc hi ha 'piscines' com a la cristall que donen algun respir. En tot cas, el que dóna molt de compromís és el resalt de roca de baix, que no ho tenen ni una ni l'altre.. la sàbat una recorda una mica, xo aquí ho tens molt més present quan esquies

vibrant si, sobretot aquest dia el cantell dels esquís! :) .. un entorn fantàstic.. només es fa estrany la massificació. El peatge de ser un racó tan especial i de la necessitat de fer negoci d'allò que vols "protegir"

ja ja!! primer que deixi de ploure! què fas demà? sempre podem trobar un desplom :)