Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

14 de gen. 2016

skimo per Sorteny (Andorra)

***

Fem forat i aprofitem aquest forat de boníssima neu seca i fresca que feia dies que no es podia gaudir per l'Oriental, després de tanta nevada-rentada-nevada. Entrant per la vall de Rialb que a més protegeix bé dels vents que aquest dia encara bufen en alçada, escollim curosos un itinerari que ens permeti fer metres i bons descensos buscant relleus poc exposats a les allaus.. 



.. primer enfilem el pic de Besalí per la coma dels Clots de l'Abarsetar.. un parell de convexitats a mitja costa ens fan parar més compte però per la resta anem seguint el fil de les llomades.. a l'accés a la carena de la portella de Besalí fem un tram més exposat, però el salt acrobàtic d'uns isards ens donen una bona senyal. Les neus enganxades a la vessant S són fantàstiques i fantasmagòriques... dia d'hivern! només en un curt tram de la senzilla llomada cimera abans del cim ens hem de descalçar.




Bona innivació a al SE del pic de Planes i de les Fangasses

Fem el descens pel mateix lloc i un cop al fons de vall posem pells direcció el port de Banyell... guanyem uns metres apurant les bones llengües de neu fins un coll entre puntes sense nom al plànol, al vèrtex de la divisòria amb el Turó del Forn.. aquesta banda, ben orientada al NO.. gaudim de la sedosa llum de la tarda, i un ara si ja silenci del tot a la vall... bestial. Fem el retorn a l'aparcament per la mateixa coma de Rialb, tenint cura de les soles a algun tram a les cotes més baixes.



Al fons, les vessants NO del Turó del Forn


Sobre l'estat de la neu, fins cap als 2200m fina capa de 5cm sobre la base ben estable i endurida... a partir d'allà en amunt cada vegada més acumulacions amb gruixos de fins a 50cm a zones acumulades que fan sospitar encara que la traça només obra un pam. Algun "boum" isolat pujant cap al Besalí. A més alçada, més delicat i a la N de la carena cimera de Besalí ja dóna bastanta fresa. A les NO de les pales suaus de la vessant del port de Banyell menys acumulacions però seguim parant compte en alçada. Lloms ventats a les NE que cauen a França.


Les ombres ja abracen el Besalí, ben acompanyat per la SE de la Fontblanca

Un episodi de nevades que ha "arreglat" una mica el tema en alçada i que a cotes baixes, sense noves nevades, pràcticament les ha deixat indiferents i continuen deficitàries...

Ara que sembla que alguna nevada nova ha de venir, molt de compte amb tot plegat, d'allò que es veu, i del que quedarà amagat.

 



ActivitatmoltbenfetaidesfetambelSamuiMiqueleldiad'ahir....un dia de ple hivern, ... colors llums i olors de ple hivern