Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

1 de febr. 2016

Circular al Comapedrosa per les canals N (Andorra)

**

Aquesta és una bonica circular que amaneix el cim dels cims andorrans amb un punt d'esquialpinisme amable i no per això poc estètic i de gran bellesa. Enfilem per la normal de la collada de Forat dels Malshiverns i enseguida trobem les canals de la seva vessant N. Les opcions són moltes, escollim una de les primeres que són les més estètiques entre encofrats i agulles, i anem trobant el pas a dretes per evitar la carena i arribar, sorprenentment, fins al mateix cim sempre per la vessant nord. 

Foto dreta, les canals N ben visibles al girar la vall passat el refu.. entrem per un dels primeres encofrats..


Escalada senzilla en general d'uns 35-40º que no passa del 50º/III en algun punt. Aquest dia ens trobem una neu pols pesada a voltes fins més a munt del genoll amb una crosta superficial que trenquem fàcilment al caminar però que amb les planxes seria de mal esquiar. De fet, aquestes canals quasi que has de pujar i baixar pel mateix lloc per esquiar-les, ja que des del cim amb la carena pel mig són de mal agafar des de dalt (excepte la que cau a plom des del mateix cim). 





La baixada la fem per la pala de Ruf, ben innivada en conjunt excepte el tercer superiors on cal fer slalom entre taurons, i enllacem cap a la vall de les Truites per l'únic past congost que hi mena. Calorades!! i aquest tub final ja em de fer alguna deslliçada sobre l'herba.. som al gener oi? ens quedem amb la sensació de game over fins a noves nevades per recomanar aquesta baixada. El tram final de vall fins al pont que creua al riu ben innivat, i malgrat hi passem de tarda i amb ombra, hi trobem una neu.. primavera freda!?.. molt fàcil, ràpida i divertida d'esquiar i fem el cabra entre els arbres... 





Ull però que la pujada està pelada fins el pla on es troba el refu del Pla de l'Estany (cota 2.000). Aquest dia, neus primavera tres delícies dins l'horari, crostes amb neu ensucrada o pols humida a sota a nord i nord est en alçada, i primavera humida a cotes baixes. Allaus antics de fusió de sortida puntual i superficials de fons... tot ben estable. 

Vam perdre un piolet a la baixada per la pala de Ruf, si algú el troba serà benvingut!







molbonicaesquiadalpinadamoltbenfetaidesfetamblagemmaguillecesar... amb la calor del sol i el fred de la neu, com qui mira l'horitzó, buscant l'hivern, o si més no la neu que ho tapi tot, vessants estripades! falta blanc, les línies hi són igualment!

2 comentaris:

en Girbén ha dit...

Un hivern adient, aquest, per a treure el nas al tancat dels Malshiverns. I com canvien les coses: si abans eren "Mals" per massa, ara ho són per la poca neu!
Deixa'm recordar el "Malinvern" dels Alps, dels Marítims per la banda de Vinadio. Vall del Freddo amunt, trobem un clàssic conjunt de circ, estany, refugi i cim. Si fa o no fa, els 2938 del fronterer Malinvern permeten agermanar les dues contrades.

edunz ha dit...

quin plaer llegir-te, cada comentari teu és una entrada de saviesa.. així, "mals" no era de dolents sinó de massa, que ben mirat en termes de dificultats per sobreviure a l'hivern acaben sent sinònims. Què bonic, identificar les nomenclatures que han superat muntanyes i crestes de cadenes muntanyoses llunyanes... allò que veus tan repetit arreu (portella, jou, tossa, ... )