Foto:XescoMas

benvinguts al blog..

..recull de vies d'escalada -(E)/Es. obertes o repetides, itineraris d'esquí de muntanya -(EM)/Esq. altres activitats (marxes - (EMA)/Mar., barrancs - (EMB)/TBar.), btt - (EMBTT) i moments al voltant de la màgia de la muntanya nua, on el silenci irromp

A l'apartat de Directori hi trobareu les piulades de les vies, itineraris i altres organitzats per escoles d'escalada, dificultat del descens, distància de la marxa i dificultat del barranc, i per ordre alfabètic. Si al clicar no s'obra l'enllaç, buscar-ho a través del google! coses de la tecnologia ...

"...a voltes a la cerca de propostes inèdites o poc repetides... a la cerca d'allò desconegut on encara s'hi amaga l'aventura i el seductor univers del risc benentès..."

27 de gen. 2017

neus amunt i avall...

**


neus de la setmana passada per la banda oriental.. dissabte ens refugiem del mal temps al nord d'Andorra a la clàssica cubeta SO de la Coma de Varilles on tan bé queden refugiat de les nevades de nord. Al pas més delicat arribant al coll cimer posem sonda i s'ens enfonsa els tres metres fins a tocar fons. 

Fractures dels dies abans, i fractura de reptació arribant al coll

En general veiem el gruixut i premsat pel vent mantell de les nevades de la setmana anterior estable a suds, malgrat les restes d'allaus en les mateixes orientacions que veiem al lloc dels dies abans. De 2300m en amunt trobem o emportades pel vent o en superfície una lleugera capa de facetes planes que podran actuar de capa dèbil en properes nevades. Ens sorprèn trobar-les al cim.

tres metres de sonda i arribant al cim


facetes planes al capdamunt, i restes d'un llarg allau recent que per les ferides als arbres (troncs tallats a mitja alçada) semblava d'aerosol, dins el torrent 

El diumenge s'aixeca encara més encapotat i ens fiquem dins la olla de mal temps, a buscar la neu recent i més fresca, que el fohen o similar del dia abans ja havia humitejat la neu dins el bosc al descens a Varilles. Es fa el silenci aquell tan bonic de quan neva, dins els boscos d'Err, ... trobem la neu seca i solta, aquí a diferència d'ahir, els boums són constants, tot és més fresc i menys estabilitzat... acabem trobant una bona línia de baixada dins el bosc i, ni que sigui tímidament, recorda aquelles treelines tan bestials de les Rockys... emmarcats sempre per la bonica vall ceretana nevada de punta a punta.


A l'esquerra en blau, marcat l'allau que creiem d'aerosol a Varilles.


 


A hores d'ara aquestes condicions que ja eren prou complicades s'han acabat de fer més perilloses amb el primer episodi de nevades seques de dimarts/dimecres, i el gruix més pesat que li està caient a sobre avui.... només a la zona del Perafita han mantingut el risc 3, al sud de la Cerdanya i Cadí, juntament amb tot el Prepirineu l'han pujat a 4 i estacionari per tot el cap de setmana.

blancsquevanivenenmoltbenesquiatsambl'Ari.... ara que el paisatge d'hivern si que fa goig